Σχόλια και εντυπώσεις για το διπλό αφιέρωμα του Νεογραφήματος [τεύχη 23 και 24] στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
Ιαν 28 2022

Σχόλια για το Νεογράφημα τ. 23

Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Καθηγητής τής Γλωσσολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρ. υπουργός Παιδείας

Ακόμη μια φορά συγχαρητήρια για το νέο Νεογράφημά σας, το επετειακό. Τα κείμενα και η δουλειά των παιδιών είναι μορφή ουσιαστικής παιδείας γι’ αυτό έχουν ιδιαίτερη αξία. Μπράβο σε όλους! Στους εκπαιδευτικούς που συνεργάζονται και βεβαίως τους μαθητές μας. Στα παιδιά τις ευχές και τα συγχαρητήριά μου.

 

Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, Πρόεδρος Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Με μεγάλη χαρά, έλαβα το περιοδικό του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης «Νεογράφημα-όταν γράφουν τα νιάτα», στο οποίο οι μαθητές εμπνέονται από τα 200 χρόνια Ελλάδα και συνθέτουν το δικό τους αφιέρωμα στην Επανάσταση.

Μια εξαιρετική ιδέα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, που έδωσε στα παιδιά τον πρωταγωνιστικό ρόλο και τη δυνατότητα να ερευνήσουν, να γνωρίσουν την νεότερη ιστορία της Πατρίδας μας και να ανοίξουν διάλογο με τα φλέγοντα ζητήματα μιας τόσο ταραγμένης και καθοριστικής εποχής. Να ακονίσουν τα εκφραστικά όπλα τους και να σταθούν με αυτοπεποίθηση και με την καθαρή ματιά της νιότης τους, μπροστά στο συγκλονιστικό φαινόμενο της Ελληνικής Επανάστασης. Και να στείλουν το ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι το μέλλον είναι δικό τους, για να πάνε την Ελλάδα παραπέρα, καλύτερα από εμάς.

Με τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους όσοι συμμετείχαν στην επετειακή έκδοση και με τις ευχές μου για καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο σας.

 

Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Σύμβουλος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Καθηγητής τής Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το «Νεογράφημα» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση εξαιρετικό ως περιεχόμενο και παρουσίαση, όπως πάντα. Μαθαίνουμε με αυτό κι εμείς οι παλαιότεροι από τους νέους μας πολλά και ενδιαφέροντα.

 

Νίκη Τσιρώνη, Βυζαντινολόγος, National Hellenic Research Foundation-Associate in Byzantine Studies – Centre for Hellenic Studies | Harvard University, Washington D.C. – Adjunct Professor in Byzantine Studies – Simon Fraser University

Συγχαρητήρια για το Νεογράφημα. Εξαιρετικό από πλευράς περιεχομένου ΚΑΙ αισθητικής. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Με θαυμασμό για το έργο που επιτελείτε και την έμπνευση που δίνετε στα παιδιά και σε εμάς τους υπόλοιπους που μοχθούμε για την παιδεία και τον πολιτισμό.

 

Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισµού, Φιλοσοφική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Μόλις έλαβα το τόσο ενδιαφέρον και ελκυστικό τεύχος του Νεογραφήματος. Ευχαριστώ πολύ. Συγχαρητήρια στα παιδιά και στους δασκάλους τους. Είναι σπουδαία δουλειά!

 

Αλέξανδρος Κακαβούλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Μέλος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Αγαπητοί μου, Διευθυντή, Καθηγητές, Μαθήτριες και Μαθητές, του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης,

Ευχαριστώ πάρα πολύ για το υπέροχο δημιούργημά σας, αφιερωμένο στη 200η Επέτειο της Επανάστασης 1821. Έκπληξη και θαυμασμό μάς προκαλεί το περιεχόμενο του καθενός από τα κείμενα. Είναι πραγματικά εξαιρετικά, προϊόντα του μόχθου και της ιστορικής έρευνας των συντακτών. Αναδεικνύουν τα πραγματικά ιδεώδη του αγώνα. Για την πρωτότυπη οργάνωση, την παρουσίαση και την τεχνική του αφιερώματος θερμά συγχαρητήρια!

 

Νίκος Σαμπαζιώτης, Διευθυντής των εκδόσεων «Αρχονταρίκι»

Νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας την έκπληξη, τον θαυμασμό, τη χαρά και την ελπίδα που με κατέλαβε, όταν έλαβα το 23ο τεύχος του περιοδικού του Γυμνασίου σας! Απίστευτη δουλειά σε όλα του: Συγγραφή, εικαστική δημιουργία, επιμέλεια, φαντασία! Δεχθείτε τον θαυμασμό μου, γιατί στη γκρίζα εποχή μας ανοίγετε δρόμους πολιτισμού κι ελπίδας! Πάντοτε ευγνώμων.

 

Ξανθή Κιτσάκη, πρώην Διευθύντρια Αρσακείου Δημοτικού Εκάλης και Πατρών

Σας ευχαριστώ πολύ για την αποστολή του περιοδικού σας. Το ξεφύλλισα αμέσως και με ταξίδεψε στα χρόνια της Επανάστασης και στα πρόσωπα που την θέριεψαν. Εξαιρετική δουλειά και ζωντανό μάθημα ιστορίας! Συγχαρητήρια σε εκπαιδευτικούς και μαθητές!

 

Άννα Τζώρτζη, Συντονίστρια Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φ.Ε., Καθηγήτρια Πληροφορικής Β’ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού

Θα ήθελα αρχικά να πω πολλά πολλά συγχαρητήρια για το «Νεογράφημα» τ. 23. Υπέροχο τεύχος! Κάθε σελίδα του για εμένα κρύβει κάτι νέο που θέλω πολύ να το διαβάσω. Ασχολήθηκα αρκετά εφέτος με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και έχετε συμπεριλάβει πρόσωπα που δεν τα γνώριζα και όχι μόνον.

 

Σχόλια για το Νεογράφημα τ. 24

Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Καθηγητής τής Γλωσσολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρ. υπουργός Παιδείας 

Συγχαρητήρια και για το 24ο Νεογράφημα τού Σχολείου σας. Και πάλι, όπως και στα προηγούμενα Νεογραφήματα, θα πω ότι ουσιαστικά –όχι τυπικά– αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά-μαθητές μας και στους εκπαιδευτικούς μας για το περιεχόμενο, το πνεύμα, τα κείμενα και την σύνδεση με τον εορτασμό τού ’21. Θεωρώ ότι και αυτό το «Νεογράφημά» σας έχει έντονα παιδευτικό χαρακτήρα, όπως πρέπει να είναι κείμενα συντασσόμενα από το Σχολείο στο Σχολείο για το Σχολείο.

Σάς παρακαλώ να δώσετε τα συγχαρητήριά μου σε όλους όσοι συνεργάστηκαν για το 24ο Νεογράφημα μαζί με την προτροπή να συνεχίσετε αυτόν «τὸν καλὸν ἀγῶνα». 

 

Γραφείο Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων

Εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την αποστολή του 24ου τεύχους του εξαιρετικά ενδιαφέροντος σχολικού περιοδικού σας, καθώς και να συγχαρούμε τους μαθητές που εργάστηκαν για την προετοιμασία του περιοδικού.  

 

Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Σύμβουλος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Καθηγητής τής Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών

Διεξήλθα το τεύχος. Πράγματι μέσα από τη φρεσκάδα της εφηβικής σκέψης μεταφέρει στην πραγματικότητα, το πνεύμα εκείνης της εποχής, προβάλλει πλούτο στοιχείων λησμονημένων και επιτυγχάνει την πρόσληψη της αξίας τους για το σήμερα και το αύριο. Θερμά συγχαρητήρια! 

 

Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, Καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Θα ήθελα να συγχαρώ όλους εσάς, τους συναδέλφους και τα παιδιά, για το νέο τεύχος των Νεογραφημάτων, με το οποίο με τιμήσατε.

 

Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ 

Σας συγχαίρω για την καταπληκτική αυτή εργασία και, κυρίως, για το γεγονός ότι τα νέα παιδιά εισάγονται στην προβληματική της πολιτισμικής συνείδησης! Πάντοτε επιτυχίες και να απολαμβάνουμε τόσο όμορφες προσπάθειες! 

 

Δημήτριος Τάσσης, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ.

Σας ευχαριστώ πολύ για το αντίτυπο του περιοδικού σας (Νεογράφημα). Το είχα “ξεφυλλίσει” ήδη στην ηλεκτρονική έκδοση, αλλά δεν συγκρίνεται με την τυπωμένη! Πραγματικά όλο το τεύχος ήταν πολύ αξιόλογο και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συνετέλεσαν στην έκδοσή του.

 

Χριστίνα Παπαθέου-Δουληγέρη, εικονογράφος 

Εξαιρετική η δουλειά που κάνετε με τα παιδιά. Πραγματικά, έχω εντυπωσιαστεί από το επίπεδο και την ποιότητα της σκέψης των παιδιών αλλά και του γενικού αποτελέσματος της προσπάθειάς σας. Συγχαρητήρια θερμά, να έχετε υγεία και δύναμη να συνεχίζετε!

 

Αλεξάνδρα Πολυζοπούλου, πρώην Διευθύντρια Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης

Με χαρά, περηφάνεια και νοσταλγία διάβασα το τελευταίο Νεογράφημα, πριν ακόμα φτάσει το έντυπο, στην ηλεκτρονική του μορφή. Ολοφάνερος ο έρωτας των καθηγητών που ασχολήθηκαν με τη δουλειά, ολοφάνερος και ο ενθουσιασμός, η γνώση και η πρωτοτυπία με την οποία τα παιδιά προσέγγισαν τα θέματα.

Το Νεογράφημα –όπως και όλες οι άλλες περιφερειακές διδακτικές δράσεις, τα συνέδρια, η αγωγή του προφορικού λόγου– θεωρώ ότι αποτελούν την κορωνίδα της μάθησης, αυτές που εγώ αποκαλώ «χαμηλές πτήσεις της σχολικής διαδικασίας».

Όλες αυτές οι δράσεις δεν αποσκοπούν στη συσσώρευση και αναπαραγωγή γνώσεων από τον μαθητή αλλά διεγείρουν την κριτική σκέψη, την εμβάθυνση στην πληροφορία, τη σύγκριση, την αναζήτηση συμπερασμάτων καθώς και την έκφραση των σκέψεων σε σωστά ελληνικά –λίγο το έχετε αυτό το τελευταίο;

 

Γιάννα Ντέρη, πρώην υπεύθυνη Γραφείου Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Ξεφύλλισα το νέο τεύχος του περιοδικού σας και “κόλλησα” για άλλη μια φορά. Ο λόγος των παιδιών που είναι αυθόρμητος και δουλεμένος, η θεματολογία και η δουλειά των συναδέλφων να κατευθύνουν, να προτείνουν, να ενθαρρύνουν, ώστε να γίνει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Στέκομαι στα γράμματα για τον εκφοβισμό, τη διαφορετικότητα, στον ρόλο του δεκαπενταμελούς, στους γείτονες οσίους της Επανομής και της Χαλάστρας, στη συνταγή με το αρνί, στα ποιήματα… Μου έμειναν τα κείμενα για την Επανάσταση να απολαύσω. Πολλά πολλά μπράβο στα παιδιά, θερμά συγχαρητήρια στους, στις συναδέλφους.

 

Τατιάνα Κοϊμτσίδου, γονέας μαθήτριας του Σχολείου

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα των καθηγητών και των μαθητών! Ό,τι εισπράττουν σήμερα τα παιδιά, θα το δώσουν απλόχερα στο μέλλον!

 

Νικολέττα Χρυσοχοΐδου, γονέας μαθήτριας του Σχολείου

Ένα μεγάλο μπράβο! Θέλει μελέτη το τεύχος ολόκληρο, μπράβο στα παιδιά, μπράβο και στους καθηγητές!