Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης βασισμένης στο έργο του Γεώργιου Βιζυηνού «Ο Μοσκώβ-Σελήμ»
Οκτ 29 2019

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019, κατά τη διάρκεια της 3ης και 4ης διδακτικής ώρας (10:00-11:35), οι μαθητές μας θα παρακολουθήσουν στο θέατρο του Σχολείου θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, βασισμένη στο έργο του Γεώργιου Βιζυηνού «Ο Μοσκώβ-Σελήμ».

Οι συγκεκριμένες θεατρικές ομάδες, αντλώντας υλικό και από την κοινή παράδοση των βαλκανικών λαών, μας μεταφέρουν με ευφάνταστο τρόπο, στην πολυπολιτισμική Θράκη και στην ταραγμένη ιστορία του 19ου αιώνα, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. «Ο Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεώργιου Βιζυηνού, το αριστούργημα αυτό της νεοελληνικής λογοτεχνίας, αποτελεί έναν ύμνο στη φιλία των ανθρώπων και των λαών. Ο Μοσκώβ-Σελήμ, που αφηγείται την ιστορία του σε έναν Έλληνα, είναι ένας Τούρκος στρατιώτης που μετά την αιχμαλωσία του σε κάποιον από τους ρωσοτουρκικούς πολέμους, επιθυμεί να γίνει Ρώσος. Ταυτοχρόνως, το αφήγημα του Βιζυηνού, ίσως, είναι η πρώτη ιστορία ενός περιστατικού εκφοβισμού (bullying) της λογοτεχνίας μας: χωρίς να γνωρίζουν τι πέρασε στη ζωή του, όλοι θεωρούν “τρελό” τον Μοσκώβ-Σελήμ. Έτσι, μέσα από τη διήγηση των περιπετειών του ήρωά του, ο συγγραφέας μάς καλεί να ανακαλύψουμε τον Άλλον δίπλα μας και, τελικά, να κατανοήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Η παράσταση, η οποία ανήκει στις προτεινόμενες παραστάσεις του Υπουργείου Παιδείας, επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Την ημέρα αυτή οι υπόλοιπες διδακτικές ώρες θα γίνουν κανονικά.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Σκηνοθεσία: Τάσος Αγγελόπουλος

Δραματουργική επεξεργασία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου

Σκηνικά-Κοστούμια-Σκηνικά Αντικείμενα: Ματίνα Μέγκλα

Κίνηση: Γιάννα Μελλά

Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Παίζουν: Μαρία Κωνσταντά, Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης, Έλλη Σαρρή, Χρήστος Τσαβλίδης