Συμμετοχή και διακρίσεις του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης στην 7η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη»
Ιαν 12 2023

Είκοσι οκτώ μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην 7η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη δια ζώσης και διαδικτυακά από τις 16 έως τις18 Δεκεμβρίου 2022.

Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει στόχο την  ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και τη γνωριμία και την εξοικείωσή τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ.

Οι είκοσι οκτώ μαθητές μας που συμμετείχαν φέτος, ανέλαβαν τον ρόλο του διπλωμάτη, κλήθηκαν να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναπτύξουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική της χώρας τους και σεβόμενοι τους κανόνες της διπλωματίας. Υποδύθηκαν με επιτυχία ο καθένας έναν εμπειρογνώμονα για τα δικαιώματα του ανθρώπου, εκπροσώπησαν διάφορες εθνικότητες και εισηγήθηκαν στις επιτροπές τους προτάσεις για την όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή των συγκεκριμένων δικαιωμάτων στον πλανήτη. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων του ΟΗΕ, να μάθουν και να εφαρμόσουν τη διαδικασία και τους κανόνες δημόσιας συζήτησης και διαπραγμάτευσης, να συμβάλλουν στη λήψη κοινών αποφάσεων με αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβαστικές προτάσεις, και γενικά να ενδιαφέρονται για τα διεθνή δρώμενα και για τις ανάγκες των άλλων.

Οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου του Σχολείου μας που έλαβαν μέρος στις επιμέρους Επιτροπές ήταν:

Στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

εκπροσωπώντας την Αίγυπτο οι:

  • Σμαράγδα Μισαηλίδου, «Το δικαίωμα στηv ελευθερία της έκφρασης»
  • Μαρία-Ευτυχία Χαβούζη-Δελλαπόρτα, «Ισότητα Δικαιωμάτων Ανδρών και Γυναικών»

εκπροσωπώντας τη Βουλγαρία οι:

  • Κωνσταντίνα Οικονόμου, «Το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης»
  • Κωνσταντίνος Πάνος, «Ισότητα δικαιωμάτων Ανδρών και Γυναικών»
  • Έλενα Χατζηπαζαρλή, «Το δικαίωμα στηv ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας»

εκπροσωπώντας την Ολλανδία οι:

  • Μαριάννα Ευθυβούλη, «Ισότητα Δικαιωμάτων Ανδρών και Γυναικών»
  • Μόνικα Κουτσούνη, «Το δικαίωμα στηv ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας»
  • Αλέξανδρος Ποτολιός, «Το δικαίωμα στηv ελευθερία της έκφρασης»

εκπροσωπώντας τις Φιλιππίνες η:

  • Αλκμήνη Παπαντωνοπούλου, «Ισότητα Δικαιωμάτων Ανδρών και Γυναικών»

Στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού

εκπροσωπώντας την Αίγυπτο οι:

  • Δάφνη Καλογήρου, «Το δικαίωμα στην εκπαίδευση»
  • Νικολέττα Τσαβλή, «Το δικαίωμα στην ανάπαυση και στο παιχνίδι»

εκπροσωπώντας την Βουλγαρία οι:

  • Δανάη Καμπερίδη, «Προστασία του παιδιού από κάθε μορφή βίας»
  • Νίκος Λυμπόπουλος, «Το δικαίωμα στην εκπαίδευση»
  • Αλέξανδρος Φραγκίδης, «Το δικαίωμα στην ανάπαυση και στο παιχνίδι»

εκπροσωπώντας τη Νότια Αφρική η:

  • Στέλλα Σερεμέτα, «Προστασία του παιδιού από κάθε μορφή βίας»

εκπροσωπώντας την Ολλανδία οι:

  • Τάσος Κυριακίδης, «Το δικαίωμα στην ανάπαυση και στο παιχνίδι»
  • Εβίτα Τσάνη , «Το δικαίωμα στην εκπαίδευση»
  • Μαριάννα Τσαπακίδου, «Προστασία του παιδιού από κάθε μορφή βίας»

 εκπροσωπώντας τη Σουηδία ο:

  • Νίκος Λάγιος, «Το Δικαίωμα στην Υγεία των Εφήβων και η Ανάπτυξη τους»

 

Στην Επιτροπή για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων σε βάρος των γυναικών

εκπροσωπώντας την Αίγυπτο η:

  • Βέρα Σονάυ, «Συμμετοχή των Γυναικών στην Πολιτική και Δημόσια Ζωή»

εκπροσωπώντας την Βουλγαρία οι:

  • Χριστίνα Κυριαζοπούλου, «Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών»
  • Δέσποινα Μπάτσιου, «Συμμετοχή των Γυναικών στην Πολιτική και Δημόσια Ζωή»
  • Αναστασία-Ολυμπία Σεραφίνι, «Το δικαίωμα στην ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας»

εκπροσωπώντας την Ολλανδία οι:

  • Χρυζέτα Μαρτινίδη, «Το δικαίωμα στην ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας»
  • Μαριέττα Τολίκα, «Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών»

Δ) Επιτροπή για την Εξάλειψη των φυλετικών Διακρίσεων

εκπροσωπώντας την Βουλγαρία οι:

  • Μαρία Δήμου, «Απαγόρευση φυλετικής προπαγάνδας και ρητορικής μίσους»
  • Βάλια Τσιρά, «Απαγόρευση των φυλετικών διακρίσεων»

Στην Επιτροπή Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων

εκπροσωπώντας την Βουλγαρία η:

  • Δήμητρα Τουτζιάρη, «Το δικαίωμα στην υγεία»

Ως επιστέγασμα της επιτυχούς συμμετοχής των παιδιών στη διοργάνωση ήρθε και η διάκριση τεσσάρων μαθητών μας. Ο Νίκος Λάγιος, μαθητής της Γ΄ τάξης, έλαβε το βραβείο του καλύτερου εμπειρογνώμονα στην επιτροπή της υγείας και ομαλής ανάπτυξης των εφήβων, η Κωνσταντίνα Οικονόμου, μαθήτρια της Γ΄ τάξης, ήταν εισηγήτρια του σχεδίου γνώμης και της απονεμήθηκε εύφημος μνεία, η Δέσποινα Μπάτσιου και η Αναστασία Ολυμπία Σεραφίνι, μαθήτριες της Β΄ τάξης έλαβαν εύφημον μνεία. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές μας και ευχόμαστε να συνεχίσουν με το ίδιο σθένος να υποστηρίζουν με επιχειρήματα την άποψή τους προασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την προετοιμασία και την καθοδήγηση της ομάδας των μαθητών του Αρσακείου Γυμνασίου ανέλαβαν η Μαρία Φωτίου, φιλόλογος και η Στέλλα Σαρμή, οικονομολόγος.

Ακολουθούν τα σχόλια και οι εντυπώσεις των διπλωματών μαθητών μας που πήραν μέρος στη διοργάνωση.

 «Η συμμετοχή μου στο συνέδριο «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη», εκπροσωπώντας τη Σουηδία για το δικαίωμα των εφήβων στην υγεία και στην ψυχική υγεία, ήταν μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία την οποία πρέπει να βιώσει κάθε παιδί έστω και για μία φορά. Φέτος το συνέδριο ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Είχα συμμετάσχει και πέρσι διαδικτυακά, όμως η δια ζώσης διαδικασία δε συγκρίνεται. Στις τρεις αυτές μέρες του συνεδρίου είχα τη δυνατότητα να γνωρίσω και να συνεργαστώ με άλλα παιδιά-διπλωμάτες από όλη την Ελλάδα, να ανταλλάξουμε απόψεις, να επιχειρηματολογήσουμε, να διαπραγματευτούμε. Μέσα από το συνέδριο απόκτησα γνώσεις και έμαθα περισσότερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάγκη να τα τηρούμε και να τα υπερασπιζόμαστε.»

Λάγιος Νικόλαος, Γ΄ τάξη

 

«Καθώς ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα στη διοργάνωση «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη», ήμουν στην αρχή λίγο διστακτική και αγχωμένη. Στη συνέχεια όμως οι συναντήσεις γνωριμίας με τα μέλη του προεδρείου με βοήθησαν να ξεπεράσω όποια αμφιβολία είχα για την συμμετοχή μου. Ήταν πολύ βοηθητικοί και απάντησαν σε κάθε απορία που είχα. Ακόμα, με έκαναν να νιώσω οικειότητα με το περιβάλλον, με τη διαδικασία όπως και με τους υπόλοιπους εμπειρογνώμονες. Η εμπειρία μου στο συνέδριο ήταν μοναδική, καθώς όχι μόνο γνώρισα  άλλα παιδιά της ηλικίας μου από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά διεύρυνα τους πνευματικούς μου ορίζοντες, έμαθα χρήσιμες πληροφορίες για τη χώρα μου και για άλλες χώρες του κόσμου και πέρασα αρκετές παραγωγικές ώρες. Ήταν μια εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μου και είμαι σίγουρη πως θα συμμετάσχω ξανά τον επόμενο χρόνο. Παροτρύνω, λοιπόν, όλους τους μαθητές να πάρουν μέρος στο συνέδριο. Είμαι σίγουρη πως κανένας δε θα το μετανιώσει!»

Χρυζέτα Μαρτινίδη, Β΄ τάξη

 

«Ήταν πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία! Ποτέ δεν περίμενα ότι θα ενθουσιαζόμουν τόσο πολύ. Το συνέδριο υπήρξε αφορμή να γνωρίσω καινούργια παιδιά με τα οποία συνεργάστηκα και, πάνω απ’ όλα, έγινα φίλη μαζί τους. Ακόμα μπόρεσα να μάθω πληροφορίες για τη χώρα που μου δόθηκε, τις οποίες δεν θα αναζητούσα ποτέ. Βέβαια, το πιο σημαντικό ήταν το τελικό αποτέλεσμα: όλα τα παιδιά με πολύ προσπάθεια αλλά και καλή διάθεση μπορέσαμε να έχουμε ένα άψογο σχέδιο γνώμης για το οποίο νιώθω περήφανη. Γενικότερα, αν κάποιος με ρωτούσε αν θα το ξαναέκανα θα έλεγα «ΝΑΙ».

Δέσποινα Μπάτσιου, Β΄ τάξη

 

«Οι εντυπώσεις μου από το συνέδριο «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» είναι πολύ ευχάριστες. Παρόλο που στην αρχή ήμουν αγχωμένος, διότι ήταν η πρώτη χρονιά που συμμετείχα, όσο περνούσε ο καιρός άρχισα να νιώθω όλο και πιο άνετα χάρη στις γνωριμίες που έκανα. Πιστεύω ότι από αυτή την εμπειρία βγήκα πολύ κερδισμένος, διότι γνώρισα και έμαθα  απόψεις και αντιλήψεις που αφορούν την πολιτική άλλων χωρών  αλλά και έκανα πολλές γνωριμίες.»

Κωνσταντίνος Πάνος, Γ’ τάξη

 

«Αδιαμφισβήτητα η συμμετοχή μου στο συνέδριο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» αποτελεί μία αξέχαστη εμπειρία. Μια μαγευτική και βαθιά πνευματική εμπειρία, η οποία δίνει ευκαιρία σε νεαρούς μαθητές και φοιτητές να λάβουν μέρος σε μια προσομοίωση συνεδρίασης του Ο.Η.Ε, καθώς και να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους, να διευρύνουν τον κοινωνικό τους κύκλο και το φάσμα των γνώσεών τους. Προσωπικά δηλώνω κατάπληκτος και συγχρόνως μαγεμένος από την εξαιρετική οργάνωση και τη συνεργασία που είχα με τους ανθρώπους που γνώρισα. Το τριήμερο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο, προσκαλεί όλα τα παιδιά και τα σχολεία να δηλώσουν συμμετοχή. Προσφέρει τη δυνατότητα να ξεφύγει κανείς από τη σχολική καθημερινότητα, ερευνώντας ως εμπειρογνώμονας τη θέση της χώρας του πάνω στο ζήτημα και το δικαίωμα της επιτροπής του. Η συμμετοχή μου σε αυτή τη διαδικασία, η οποία αποτελεί προσομοίωση του ΟΗΕ, με έκανε να αισθανθώ ότι ήμουν πράγματι εμπειρογνώμονας  της χώρας που μου ανατέθηκε και είχα τη δυνατότητα να διατυπώσω τις σκέψεις μου, να συζητήσω και να ακούσω απόψεις εμπλουτίζοντας και τη δική μου σκέψη και αποκτώντας χρήσιμες γνώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέλος,  κάτι το οποίο είναι άξιο αναφοράς αποτελεί η τελετή λήξης του συνέδριου την τρίτη και τελευταία μέρα, στην οποία εκτός από την απονομή βραβείων στους συμμετέχοντες από τα Προεδρεία  των επιτροπών τους, εκφωνούνται και ενδιαφέρουσες ομιλίες από τα στελέχη και την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου καθώς και από τους προσκεκλημένους, οι οποίοι είναι πολιτικά και μη πρόσωπα καθώς και Ευρωβουλευτές. Τέλος θα ήθελα να προσθέσω πως όλη η διαδικασία, από την προετοιμασία μέχρι την λήξη του συνεδρίου, είναι άκρως ωφέλιμη και προτρέπω όλους τους μαθητές να μην διστάσουν να δηλώσουν συμμετοχή. Εγώ, πάντως, σίγουρα θα συμμετάσχω και του χρόνου!»

Αλέξανδρος Ποτολιός, Β΄ τάξη

 

«Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη. Ένα συνέδριο θεωρητικά τόσο γνώριμο για εμάς, που ωστόσο και φέτος μας επιφύλασσε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Το ταξίδι μας ξεκίνησε από τις αίθουσες του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, όπου όλοι οι επίδοξοι διπλωμάτες με λίγο άγχος και άλλη τόση ανυπομονησία συνειδητοποιήσαμε τον ρόλο που θα έπρεπε να υποδυθούμε για τον επόμενο μήνα. Στην αρχή μας ήταν άγνωστο. Συμβάσεις, συντάγματα, υπογραφές, χώρες, συνθήκες και εμείς απλοί μαθητές. Οι μέρες όμως πέρασαν και ενώ οι συμβάσεις, τα συντάγματα, οι υπογραφές, οι χώρες και οι συνθήκες έμειναν ίδια, εμείς καταφέραμε να γίνουμε εμπειρογνώμονες, καταφέραμε να γνωρίσουμε τη χώρα μας, τον πλανήτη μας, τα δικαιώματά μας, αλλά και τις υποχρεώσεις που αυτά συνεπάγονται. Κάπως έτσι, γεμάτη αναζητήσεις, ήταν η διαδρομή, η οποία μας οδήγησε στον πιο μαγευτικό προορισμό: τρεις ημέρες γεμάτες διαπραγματεύσεις, συζητήσεις, διαφωνίες, συμφωνίες, συμπεράσματα πολλές φιλίες και άλλα τόσα χαμόγελα. Τρεις αξέχαστες μέρες που έθεσαν τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον. Τρεις μέρες που μας άλλαξαν ως μαθητές, αλλά και ως πολίτες. Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία.»

Κωνσταντίνα Οικονόμου, Γ΄ τάξη

 

«Το συνέδριο «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» μου άρεσε πολύ. Όλη η διαδικασία του συνεδρίου ήταν πολλή ενδιαφέρουσα και απέκτησα καινούργιες γνώσεις για την χώρα που εκπροσωπούσα, την Ολλανδία. Επίσης, εμπλουτίστηκε το λεξιλόγιό μου με λέξεις και εκφράσεις που δε γνώριζα νωρίτερα.   Πέρασα πολύ όμορφα με τις φίλες μου και μοιραστήκαμε μαζί τις εμπειρίες μας. Επιπλέον μου άρεσε που συμμετείχα ως διπλωμάτης σε ένα συνέδριο και έπαιρνα  τον λόγο να μιλήσω και να εκφράσω τη γνώμη όπως και τις διαδικασίες που πραγματοποιεί η χώρα μου για την προστασία του παιδιού από κάθε μορφή βίας. Τέλος, συνεργάστηκα με πολλά παιδιά που δεν ήξερα και έκανα καινούργιες φιλίες. Σίγουρα θα ξαναπάω του χρόνου, για να αποκτήσω ακόμα περισσότερες εμπειρίες και γνώσεις για άλλες χώρες και πολιτισμούς.»

Μαριάννα Τσαπικίδου, Β΄ τάξη

 

«Το συνέδριο «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη»  ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα, αλλά ταυτόχρονα και μια ιδιαίτερη δοκιμασία. Σε αυτό το συνέδριο γίναμε εμπειρογνώμονες και εκπροσωπώντας μια χώρα συζητούσαμε για επίκαιρα ζητήματα. Εκείνες οι τρεις μέρες του συνεδρίου θα μου μείνουν αξέχαστες όχι μόνο γιατί έμαθα τη δουλειά των εμπειρογνωμόνων, αλλά και επειδή έκανα πολλούς φίλους με τους οποίους πέρασα τέλεια εντός και εκτός συνεδρίου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις όμορφες στιγμές του συνεδρίου και ανυπομονώ να έρθει η ώρα, για να συμμετάσχω ξανά σε ένα παρόμοιο συνέδριο.»

Αλέξανδρος Φραγκίδης, Γ΄ τάξη

 

«Η εμπειρία που είχα από τους «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» πριν ένα μήνα ήταν μοναδική. Μπορώ να πω αναμφίβολα πως είναι ένα γεγονός, που δε ζει κάποιος εύκολα και σίγουρα θα το θυμάται για το υπόλοιπο της ζωής του. Επιπρόσθετα, έμαθα πολλά καινούργια πράγματα για όλες τις χώρες του κόσμου, γνώρισα πολλά καινούρια άτομα και πέρασα δημιουργικά το Σαββατοκύριακό μου βιώνοντας κάτι διαφορετικό. Γενικότερα αξίζει ο κόπος και η σκληρή δουλειά, διότι το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο. Το μοναδικό αρνητικό που θα μπορούσα να πω πως είχε το συνέδριο ήταν η διάρκεια του. Θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τις διαδικασίες και να είχαμε τελειώσει κάποιες ώρες νωρίτερα. Η συνολική μου εμπειρία ήταν πολύ όμορφη και σίγουρα αξέχαστη.»

Μαρία- Ευτυχία Χαβούζη – Δελλαπόρτα, Β΄ τάξη

 

«Η συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη τόσο κατά την έρευνα όσο και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Μέσω της ενδιαφέρουσας, αλλά παράλληλα απαιτητικής έρευνας, προσωπικά κέρδισα πολλά. Έμαθα πως να δημιουργώ ένα ολοκληρωμένο κείμενο από τη σύμπτυξη πληροφοριών από διάφορες πήγες. Επιπλέον, μέσω της έρευνας έμαθα πώς γίνεται μια έρευνα και να κοπιάζω για ένα καλό αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, απόλαυσα ιδιαίτερα τη γενική ατμόσφαιρα και χάρηκα που γνώρισα νέους ανθρώπους και το προεδρείο. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και, αν και κάτι πρωτόγνωρο για μένα, το αρχικό άγχος δε με κατέβαλε και κέρδισα πολλά. Είμαι ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω!»

 Έλενα Χατζηπαζαρλή, Β΄ τάξη