Προσφέροντας φαγητό και χαμόγελα – Δεύτερη επίσκεψη της Ομάδας Εθελοντισμού του Αρσακείου Γυμνασίου και του Αρσακείου Λυκείου στο συσσίτιο του Ι.Ν Αγίας Μαρίνας
Ιαν 10 2023

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη επίσκεψη της Ομάδας Εθελοντισμού του Αρσακείου Γυμνασίου και του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας και η εθελοντική συμμετοχή μαθητών και μαθητριών των δύο σχολείων στην προετοιμασία του συσσιτίου. Αυτή τη φορά το μενού είχε μακαρόνια ογκρατέν–νηστίσιμα όμως λόγω της Σαρακοστής των Χριστουγέννων. Οι μικροί μας μάγειρες και οι μικρές μας μαγείρισσες, χωρισμένοι σε ολιγομελείς ομάδες που διαδέχονταν η μία την άλλη, έκοψαν και θρυμμάτισαν τα φυτικά τυριά, έβρασαν τα μακαρόνια, γέμισαν τα ταψιά και τα φούρνισαν, ενώ ασχολήθηκαν και με τη «λάντζα», πλένοντας τα σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν για το μαγείρεμα. Τέλος, μοίρασαν τα δέματα και τις μερίδες φαγητού στους ανθρώπους που σιτίζονται εκεί λόγω της οικονομικής τους δυσπραγίας.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδεψαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες για την Ομάδα Εθελοντισμού των δύο σχολείων Ιφιγένεια Αναγνώστου, Γεωργία Στεφανίδου και Παναγιώτα Ψωμιάδου και ο υπεύθυνος καθηγητής Βασίλης Μαθάς.

Ας δώσουμε το λόγο στα ίδια τα παιδιά να μας μεταφέρουν τις εμπειρίες τους:

«Η συμμετοχή μου στην εθελοντική δράση του Σχολείου και συγκεκριμένα στην προετοιμασία του συσσιτίου του Ναού της Αγίας Μαρίνας ήταν για μένα μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Η χαρά της προσφοράς  είναι συναίσθημα μοναδικό. Με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, επιλέγω να κρατήσω ζωντανές στην ψυχή μου και στην καρδιά μου τις στιγμές  που βίωσα.»

Ευάγγελος Νταόπουλος

 

«Η δράση που κάναμε στο συσσίτιο μού άρεσε πάρα πολύ. Εγώ ήμουν στην πρώτη ομάδα και μαγειρέψαμε μαζί με τις κυρίες του συσσιτίου. Ήταν όλες πολύ ευγενικές και φιλόξενες. Θα ήθελα πολύ να ξανασυμμετάσχω σε κάποια παρόμοια δράση.»

Δανάη Νανούση

 

 Η επίσκεψή μας στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας και η συμμετοχή μας στο συσσίτιο ήταν μια σπουδαία εμπειρία. Μπορέσαμε να δουλέψουμε ομαδικά μαζί με τους συμμαθητές μας, ώστε να προσφέρουμε ένα ζεστό γεύμα σε ανθρώπους που τo έχουν ανάγκη και η ζωή δεν ήταν τόσο γενναιόδωρη μαζί τους. Νιώσαμε τη χαρά της προσφοράς και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Η καλύτερη ανταμοιβή μας ήταν το χαμόγελο στο πρόσωπό τους και το θερμό «ευχαριστώ» που ακούγαμε, όταν έπαιρναν το γεύμα.

Αλέξανδρος Φραγκίδης

 

Το πρωί του Σαββάτου στις 3 Δεκέμβρη πήρα μέρος σε μια δράση εθελοντισμού που διοργάνωνε το Σχολείο μου. Εγώ και άλλοι μαθητές του Σχολείου μαζευτήκαμε στον Ναό της Αγίας Μαρίνας και ύστερα πήγαμε στην κουζίνα του συσσιτίου, όπου ετοιμάσαμε με τη βοήθεια των διοργανωτών και δυο καθηγητριών μας το φαγητό το οποίο θα μοιράζαμε στη συνέχεια. Τα χαρούμενα πρόσωπα, τα «ευχαριστώ» και το συναίσθημα επιτυχίας της ομαδικής προσπάθειας ήταν  απερίγραπτα. Αυτή η ανιδιοτελής προσφορά με έκανε να συνειδητοποιήσω ακόμα περισσότερο πόσο μετράει ακόμα και η πιο μικρή πράξη στην ευημερία της κοινωνίας μας. 

Κατερίνα Σαπιρίδου