Τα δικά μας ιδιαίτερα Χριστούγεννα – Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
Ιαν 13 2023

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2022 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου παρουσίασαν τη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή, στο θέατρο του Σχολείου μας.

Οι μαθητές-αφηγητές, μέσα από μικρά δρώμενα, αφηγήσεις και προβολές, μας ταξίδεψαν σε όλες τις γωνιές του κόσμου, αναδεικνύοντας έτσι την οικουμενική διάσταση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η χορωδία μας, με την όμορφη ορχηστρική συνοδεία, τραγούδησε τα παραδοσιακά κάλαντα των Χριστούγεννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, καθώς και άλλα γιορτινά τραγούδια. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν εορταστικά έθιμα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, προσδίδοντας στη γιορτή έναν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και δημιουργώντας μια ευχάριστη και συγκινητική ατμόσφαιρα. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η εκτέλεση του ιταλικού τραγουδιού «Bambini», μεταφρασμένο στα ελληνικά, το οποίο συνοδευόταν με πολυτροπικό υλικό και αγκάλιαζε με ενσυναίσθηση το δράμα της προσφυγικής κρίσης, τη φτώχεια και τις ζοφερές συνθήκες που βιώνουν τα παιδιά-πρόσφυγες.

Ομάδα μαθητών και μαθητριών παρουσίασε το διήγημα του Λέοντος Τολστόι «Τα ιδιαίτερα Χριστούγεννα του παππού Πανώφ», ένα θεατρικό δρώμενο στο οποίο ο πρωταγωνιστής μας ψάχνει τον Χριστό, ενώ τον έχει… δίπλα του. Θέλαμε να αναδείξουμε τα διαχρονικά προβλήματα των ανθρώπων, τον λυτρωτικό ρόλο της αγάπης για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που υπάρχουν σε κάθε γωνιά της γης, αλλά και το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με τις εορταστικές ευχές του Διευθυντή μας, Θανάση Νευροκοπλή.

Υπεύθυνες καθηγήτριες για τις αφηγήσεις και τις προβολές ήταν οι καθηγήτριες ξένων γλωσσών Αγλαΐα Σταυρίδου, Ιουλία Γάτσου, Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, για το θεατρικό η θεολόγος Γιώτα Ψωμιάδου και για το μουσικό σύνολο η καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη.