Φωτεινή Παγώνη: “Εις μνημόσυνον αιώνιον..”
Ιαν 15 2023

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 αποχαιρετήσαμε στον Ιερό Ναό Αγίας Αναστασίας τη Φωτεινή Παγώνη (1940-2022), πρώην Διευθύντρια του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου μας, αλλά και όχι μόνο: για γενιές μαθητών και καθηγητών στάθηκε η οδηγός και η σύντροφος όλων μας στο μονοπάτι της εκπαίδευσης. 

Η Φωτεινή Παγώνη, Φυσιογνώστρια στην εκπαιδευτική της ειδικότητα, ανήκει στην ομάδα εκείνη των καθηγητριών που σημάδεψαν την παρουσία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Από την Οικοκυρική Σχολή του ιστορικού κτηρίου της Εγνατίας, στο πέρασμα με το σχολικό συγκρότημα των Ελαιώνων Πυλαίας στη σύγχρονη εποχή. Γυμνασιάρχης αρχικά και από το 1989, με την ίδρυση του Αρσακείου Λυκείου, Λυκειάρχης ώς τη συνταξιοδότησή της, το 2004.

Ο ζήλος και η αφοσίωσή της στο στήσιμο, στην επιμέλεια και στην εύρυθμη λειτουργία των Σχολείων μας από όλες τις θέσεις που υπηρέτησε, ήταν υποδειγματικοί για όλους εμάς τους νεότερους. Και όσο καλύτερα αντιλαμβανόμαστε τώρα την προσφορά της, με την απόσταση του χρόνου που μεσολάβησε, τόσο περισσεύει η εκτίμηση και η συγκίνηση.

Ίσως η πιο ζωντανή μνήμη της Φωτεινής Παγώνη σε όλους μας, συναδέλφους και μαθητές της, ήταν η μητρική της φυσιογνωμία και το ειλικρινές προσωπικό ενδιαφέρον για κάθε συνάδελφο, για κάθε μαθητή. Αυτή η πτυχή του χαρακτήρα της τονίστηκε από την Αικατερίνη Ιωακειμίδου και τον Γιώργο Οικονόμου που απηύθυναν το ύστατο χαίρε εκ μέρους των καθηγητών και των αποφοίτων αντίστοιχα. Και επανέφεραν στο νου μας τον εκπαιδευτικό ενθουσιασμό που σπίθιζε στα μάτια της, τον πάντα φιλόξενο χρόνο της, την αλληλέγγυα συμβουλή της και τις εύστοχες παρεμβάσεις της.

Ο Θεός να την αναπαύει και το παράδειγμά της να φωτίζει όλους μας.