Όταν μιλούν τα παιδιά…
Μαρ 13 2019

«Παιδιά Μιλήστε»

[με αφορμή την 6η Μαρτίου, πανελλήνια ημέρα κατά του παιδικού εκφοβισμού]

 

Ένα ηχηρό μήνυμα κατά του παιδικού εκφοβισμού και της σχολικής βίας έδωσε το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης που συμμετείχε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 στο συνέδριο -έναν μαραθώνιο διάρκειας 14 ωρών- το οποίο διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και έλαβε χώρα στο Βασιλικό θέατρο, στην πλατεία Λευκού Πύργου.

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 3.000 άτομα, είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας και πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Είχε τη στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, του Ι.Κ.Δ.Θ., του ΣΕΒΕ, της ΕΣΗΕΜ-Θ των επιμελητηρίων Ε.Β.Ε.Θ., Ε.Ε.Θ. και Β.Ε.Θ., της Εκδοτικής Αθηνών Α.Ε., του Συλλόγου Εφοριακών Ν. Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Χαλκιδικής, του Κ.Μ.Ο.Π., του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του συλλόγου ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ Θεσσαλονίκης, του ΑΣΥΛΟΥ του ΠΑΙΔΙΟΥ, του Κεντρικού Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού Συλλόγου, και της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.

Καταξιωμένοι νομικοί, εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής της χώρας και του Ευρωκοινοβουλίου, άνθρωποι από τον χώρο της ενημέρωσης, των τεχνών, των γραμμάτων, του αθλητισμού, αλλά και προσωπικότητες από τον χώρο του θεάματος και την επικαιρότητα στήριξαν την εκδήλωση και ένωσαν τις δυνάμεις τους, ώστε να ξεκινήσει μια πανελλήνια εκστρατεία, απώτερος στόχος της οποίας θα είναι, φυσικά, η εξάλειψη του εκφοβισμού και της βίας μεταξύ παιδιών είτε πρόκειται για λεκτική είτε για σωματική είτε τέλος για τη νέα μορφή βίας μέσω διαδικτύου, που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει διαστάσεις κοινωνικής μάστιγας και στη χώρα μας.

Μετά τους χαιρετισμούς των επίσημων προσκεκλημένων και τις τοποθετήσεις των ειδικών, το σύνθημα «Παιδιά Μιλήστε» δόθηκε και οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες μαθητές και μαθήτριες από δεκαέξι σχολεία της περιφέρειας Θεσσαλονίκης πήραν τον λόγο.

Τα δικά μας παιδιά, ο Γεώργιος-Μάριος Αντωνίου, η Χριστίνα Γαλή και η Μαριάννα Γρατσία, και οι τρεις μαθητές της Β΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου, παρουσίασαν την πρότασή τους, συγκίνησαν το κοινό και δέχθηκαν θερμά συγχαρητήρια τόσο από τους παρευρισκόμενους όσο και από την οργανωτική επιτροπή. Πιο συγκεκριμένα, η πρότασή τους βασίστηκε σε μια ιδέα που γεννήθηκε την περσινή σχολική χρονιά μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Αυτός είμαι εγώ;!», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ζώνης Πολιτισμού του Σχολείου μας, με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Τίνα Πλατσή (ΠΕ02) και Χρύσα Δανιηλίδου (ΠΕ80). Το πρόγραμμα αυτό βασίστηκε στη δράση με τίτλο «Αξιοποιώντας τον καλύτερό μου εαυτό. Μια θετική στρατηγική αντιμετώπισης θυμού και βίας μέσα από την πρακτική της συγχώρησης» του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τα παιδιά στην προσπάθεια τους να μάθουν να διαχειρίζονται την έκρηξη των αντικρουόμενων συναισθημάτων που συνοδεύει τα μεταβατικά χρόνια της εφηβείας, κατά τα οποία μάλιστα διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους, έχουν ανάγκη από βοήθεια. Μια μικρή βοήθεια λοιπόν πάνω σ’ αυτό ακριβώς βρήκαν στο σχολείο μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Αυτός είμαι εγώ;!» και θέλησαν φέτος, ωριμότεροι κατά μία χρονιά, να την κοινωνήσουν και σε άλλους συνομήλικούς τους. Όπως χαρακτηριστικά είπαν οι ίδιοι στην εκδήλωση:

«Η συμμετοχή μας αυτή μάς έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε ότι κάθε άνθρωπος έχει αξία και πως όλοι μας έχουμε κακές στιγμές. Αρχικά, μας δίδαξε να επιτρέπουμε στον εαυτό μας τις αδυναμίες μας για να μπορούμε να τις αποδεχτούμε και στους άλλους. Στη συνέχεια, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τον καλύτερό μας εαυτό δουλεύοντας και εξασκώντας την αγάπη, χωρίς να περιμένουμε ανταλλάγματα και φυσικά, κάνοντας μικρά βήματα κάθε φορά. Σ΄ αυτή την προσπάθεια ήταν σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι σκέψεις γεννούν συναισθήματα που εκφράζονται με λόγια και πράξεις, αλλά και αυτά τα λόγια και οι πράξεις οδηγούν σε νέες σκέψεις και αυτές οι σκέψεις με τη σειρά τους σε νέα συναισθήματα. Με αυτόν τον τρόπο, ανακαλύψαμε το μεγαλείο του να συγχωρούμε και να ζητάμε να μας συγχωρέσουν.

Και… ξέρετε… στην πορεία αντιληφθήκαμε πως θέλει πολύ θάρρος, σύνεση και διάκριση το να συγχωρείς. Εντυπωσιαστήκαμε από το γεγονός ότι αυτός ο δρόμος –ο δρόμος της συγχώρησης– αποτελεί μια ουσιαστική λύση για να αντιμετωπίζουμε την αδικία και επομένως να διαχειριστούμε τον θυμό και την ένταση που αυτή προκαλεί μέσα μας. Τέλος, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε στην καθημερινότητά μας να εφαρμόζουμε τη συγχώρηση, μια απόφαση που –για να την κάνουμε πράξη– χρειάζεται να εξασκήσουμε τη δικαιοσύνη και τη μεγαλοψυχία, να είμαστε ήρεμοι και ΚΥΡΙΩΣ ΔΥΝΑΤΟΙ! Γιατί θέλει πολλή δύναμη η συγχώρηση. Και κάπως έτσι διαμορφώσαμε ένα κομμάτι του εαυτού μας».

Τα λόγια τους συνόδευσε ένα βίντεο που δημιούργησαν γι’ αυτό τον σκοπό και στο οποίο παρουσίασαν τη δική τους οπτική για τη συγχώρηση μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής. 

Γιώργο, Χριστίνα και Μαριάννα, σας ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε ολόψυχα και στο μέλλον να συνεχίσετε να δείχνετε την ίδια ευαισθησία σε θέματα που αφορούν στα προβλήματα των νέων!