Η τελευταία μας γοητευτική μετακίνηση στη Νότο της Ιταλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+
Μαΐ 22 2022

Μια αξέχαστη εμπειρία στη Νότο της Ιταλίας έλαβε χώρα για μια εβδομάδα (από την Κυριακή 1 μέχρι το Σάββατο 7 Μαΐου 2022) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus European citizenship: Cultural, Historical, Economic, Lingual and Political dimensions / Η ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη: Πολιτισμικές, ιστορικές, οικονομικές, γλωσσικές και πολιτικές διαστάσεις». Η μετακίνηση είχε προορισμό το σχολείο Istituto Comprensivo G. Melodia, με σκοπό τη διάδοση του προγράμματος στην ευρύτερη κοινωνία.  

Μεταξύ των διαφόρων μέσων διάδοσης, το ιταλικό σχολείο διοργάνωσε μια επίσημη συνάντηση στο συνεδριακό χώρο Sala Gagliardi, κατά την οποία το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα θα παρουσιαζόταν στο σύνολό του μπροστά σε όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία, με ζωντανή παρουσία του τοπικού δημάρχου, Corrado Bonfanti, και εκπροσώπου του ιταλικού τύπου στις Βρυξέλλες. Το ιταλικό σχολείο, το οποίο τυγχάνει να είναι μουσικό, ετοίμασε για το κοινό όμορφες μελωδίες ως πρόλογο της συνάντησης.  

Η παρουσίαση στην επίσημη αυτή συνάντηση είχε ανατεθεί στο Σχολείο μας και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από οκτώ [8] μαθήτριες της Γ’ τάξης, και συγκεκριμένα τις Μάρτα Σουπίλα, Αφροδίτη Κανίδου, Ευφροσύνη Καραπιπέρη, Ηλέκτρα Δάκου, Φοίβη Κουρτίδου, Κατερίνα Αραμπατζή, Αλκμήνη Μπακαλιού και Χριστίνα Χαλκιοπούλου. Τις μαθήτριες προετοίμασαν για την παρουσίαση οι καθηγητές της παιδαγωγικής ομάδας του Σχολείου και στη μετακίνηση τις συνόδευσαν οι καθηγητές Ελένη Κόντα (Φιλόλογος) και Βαγγέλης Δήμος (Αγγλικών). Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε τα τραγούδια που ετοίμασαν μαθητές της χορωδίας του ιταλικού σχολείου, την ομιλία του δημάρχου της Νότο, Corrado Bonfanti, καθώς και τις επιμέρους παρουσιάσεις των μαθητριών μας. 

The House of the Mountain King

 

Volare

 

Η ομιλία του δημάρχου της Νότο Corrado Bonfanti

 

Συνοπτική παρουσίαση του σκοπού, των στόχων και των μελών του προγράμματος Erasmus από τη Μάρτα Σουπίλα

Παρουσίαση της πρώτης μετακίνησης στην Caldas da Rainha της Πορτογαλίας [11-15 Νοεμβρίου 2019] από την Αφροδίτη Κανίδου

Παρουσίαση της διαδικτυακής συνάντησης που διοργανώθηκε από το σχολείο της Ρουμανίας [8-12 Μαρτίου 2021] από την Ευφροσύνη Καραπιπέρη

Παρουσίαση της δεύτερης μετακίνησης στη Θεσσαλονίκη [29 Νοεμβρίου-03 Δεκεμβρίου 2022] από την Ηλέκτρα Δάκου

Παρουσίαση της τρίτης μετακίνησης στην Αλμερία της Ισπανίας [28 Μαρτίου-1 Απριλίου 2022] από τη Φοίβη Κουρτίδου

Παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης της Ευρώπης και της συμβολής των αρχαίων ελληνικών αξιών από την Κατερίνα Αραμπατζή

 

Παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης της Ευρώπης και της συμβολής του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού από την Αλκμήνη Μπακαλιού

 

Παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης της Ευρώπης και της συμβολής του Χριστιανισμού, καθώς και των στοιχείων που συναποτελούν την ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη στο σήμερα και στο μέλλον, από τη Χριστίνα Χαλκιοπούλου

 

Στην τελευταία αυτή συνάντηση του προγράμματος Erasmus το ιταλικό σχολείο είχε καταρτίσει καθημερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων, με σκοπό αφενός να επιτευχθούν οι απαιτούμενοι στόχοι του προγράμματος και αφετέρου οι μαθητές και καθηγητές από όλες τις εκπροσωπούμενες χώρες (Ισπανία, Ρουμανία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία) να κοινωνικοποιηθούν, να ανταλλάξουν στοιχεία του πολιτισμού της χώρας που εκπροσωπούν και, με αυτό τον τρόπο, να ισχυροποιήσουν τους δεσμούς τους ως ενωμένοι Ευρωπαίοι πολίτες, και όλα αυτά μέσα στον πλούσιο πολιτισμικό κόσμο της Σικελίας. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε τις πιο σημαντικές στιγμές μέσα στην εβδομάδα μας. 

Περιήγηση στη γραφική πόλη Νότο

Ποδοσφαιρικός αγώνας σε γήπεδο 10×10 στη Νότο

Επίσκεψη στον προστατευόμενο βιότοπο Vendicari και στην παραθαλάσσια γραφική πόλη Marzamemi

Επίσκεψη στην Αίτνα και περιήγηση στους κρατήρες 

Επίσκεψη στις Συρακούσες και το νησί Ορτυγία, δύο σημαντικές αρχαιοελληνικές αποικίες με πλούσιο ιστορικό παρελθόν και έξοχο πολιτισμικό παρόν

 

Εντυπώσεις μαθητριών από την μετακίνηση στη Noto της Ιταλίας 

Χριστίνα Χαλκιοπούλου (Γ3): Πριν δύο μήνες δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα βρισκόμουν σε μια ξένη χώρα για μια βδομάδα, χωρίς κάποια φίλη μου και με τη συνοδεία των καθηγητών και κάποιων συμμαθητριών μου, με τις οποίες δεν είχα μιλήσει ποτέ. Κι όμως, η εβδομάδα στην Σικελία ήταν μια από τις πιο ωραίες, πιο χαρούμενες, πιο διασκεδαστικές στιγμές στη ζωή μου. Ήταν μια μοναδική εμπειρία η οποία συνδύαζε την εργασία με τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία. Ήρθαμε σε επαφή με νέους πολιτισμούς και κουλτούρες, γνωρίσαμε παιδιά ξένων χωρών και επισκεφτήκαμε μέρη, τα οποία μπορεί να μην είχαμε την ευκαιρία να δούμε μόνοι μας, ενώ ταυτόχρονα ήρθαμε πιο κοντά με τις συμμαθήτριες  αλλά και με τους καθηγητές μας. Φυσικά δεν ήταν μόνο ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της εκδρομής που την κατέστησε τόσο ιδιαίτερη. Ήταν τα γέλια, τα αστεία, οι βραδινές συζητήσεις που μας κρατούσαν ξύπνιες μέχρι αργά, το πρωινό ξύπνημα και άλλα πολλά συναισθήματα και στιγμές, που θα μας μείνουν αξέχαστες και θα μας συντροφεύουν στο υπόλοιπο της ζωής μας.  

Μάρτα Σουπίλα (Γ3): Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας στη Noto της Ιταλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, είχαμε την ευκαιρία να δούμε πολλές και όμορφες περιοχές της Σικελίας και να επισκεφτούμε εντυπωσιακά μέρη, όπως το ηφαίστειο της Αίτνας, την Ταορμίνα, τις Συρακούσες και την Ορτυγία. Επίσης, γνωρίσαμε ανθρώπους από άλλες χώρες και ήρθαμε σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς. Κάθε μέρα ήταν γεμάτη από ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες δημιουργήσαμε αξέχαστες αναμνήσεις και λάβαμε πολλές και σημαντικές γνώσεις. Το ταξίδι αυτό ήταν μία μοναδική και αξέχαστη εμπειρία για εμένα, γεμάτη χαρά και γέλιο και, αν μπορούσα να ξαναζήσω κάθε στιγμή αυτού του ταξιδιού, θα το έκανα ανεπιφύλαχτα. 

Ευφροσύνη Καραπιπέρη (Γ2): Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Erasmus του Σχολείου μας ήταν αναμφίβολα μια αξέχαστη εμπειρία για όλους μας και οι όμορφες στιγμές που ζήσαμε θα μας συντροφεύουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αρχικά, μας δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψουμε και να γνωρίσουμε μια άλλη χώρα, ενώ συνάψαμε σχέσεις με καινούργιους ανθρώπους με εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής από τον δικό μας και μάθαμε για τον πολιτισμό διάφορων χωρών. Επίσης, δημιουργήσαμε φιλίες που ευχόμαστε να κρατήσουν για πάντα. Ακόμη, εξασκήσαμε και βελτιώσαμε τα Αγγλικά μας, καθώς η αγγλική ήταν η κοινή γλώσσα επικοινωνίας και συνεννόησης με τους συνομήλικούς μας. Έτσι κοινωνικοποιηθήκαμε και γυρίσαμε πίσω άλλοι άνθρωποι, πλούσιοι σε εμπειρίες, γνώσεις και συναισθήματα. Γι’ αυτό νιώθω πολύ τυχερή που είχα την ευκαιρία να βιώσω αυτή την εμπειρία. Στην αρχή του προγράμματος δεν ήξερα τι με περίμενε και ποτέ δεν φανταζόμουν τι θα ακολουθούσε. Ήρθαμε κοντά με άτομα που κατοικούν μίλια μακριά και δεθήκαμε μαζί τους αλλά και μεταξύ μας. Όποιος έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα Erasmus πρέπει να την εκμεταλλευτεί, γιατί θα αποκτήσει εμπειρίες ζωής. 

Κατερίνα Αραμπατζή (Γ1): Η συγκεκριμένη μετακίνηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus αποτέλεσε για μένα μία αξέχαστη εμπειρία. Αρχικά, δεν γνωρίσαμε μόνο συνομήλικα παιδιά από άλλες χώρες, αλλά και την πανέμορφη Σικελία. Επίσης, τις δύο πρώτες μέρες εργαστήκαμε σε ομάδες στο σχολείο που μας φιλοξένησε και στη συνέχεια παρουσιάσαμε τις εργασίες μας σε μια επίσημη εκδήλωση που οργανώθηκε με στόχο τη διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Έτσι, η Πέμπτη και η Παρασκευή ήταν μέρες ελεύθερες για εκδρομές. Εκτός από την ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Νότο, κάναμε μία εκδρομή στην Αίτνα και στην Ταορμίνα και μία στις Συρακούσες. Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε διάφορα ιταλικά φαγητά και γλυκά, όπως πίτσα, αραντσίνι, κανόλι και φυσικά παγωτό, το περίφημο gelato. 

Στο κλείσιμο του συναρπαστικού αυτού ευρωπαϊκού προγράμματος θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που πήραν μέρος σε αυτό και με τον δικό τους μοναδικό τρόπο διάνθησαν τις δραστηριότητες και το έργο που παράχθηκε, καθώς και όλους τους καθηγητές και καθηγήτριες της παιδαγωγικής ομάδας του Σχολείου μας που ενέπνευσαν και καθοδήγησαν τους μαθητές σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!