«Βγαίνω στο φως!»
Οκτ 14 2019

Διδακτική επίσκεψη της Γ΄ Γυμνασίου στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Σχολείου μας πραγματοποίησαν την πρώτη διδακτική τους επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βγαίνω στο φως», στο πλαίσιο του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και των Εικαστικών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, κατά την ξενάγησή τους στις σκοτεινές αίθουσες του Μουσείου Κινηματογράφου, είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης του κινηματογράφου μέσα από βιωματικές δράσεις που τους έφεραν σε άμεση επαφή με τη διαδικασία δημιουργίας μιας κινηματογραφικής ταινίας. Αρχικά, ενημερώθηκαν για τα πειράματα που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης και έμαθαν πώς δημιουργήθηκε η πρώτη κινηματογραφική μηχανή από τους αδερφούς Λουί και Ωγκύστ Λυμιέρ. Στη συνέχεια πληροφορήθηκαν πώς ξεκίνησε ο κινηματογράφος στην Ελλάδα και παρακολούθησαν σύντομα κινηματογραφικά αποσπάσματα από τις πρώτες προσπάθειες κινηματογράφησης και παραγωγής ελληνικών ταινιών. Έπειτα, ταξίδεψαν στη χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά, τη δεκαετία του 1960, η οποία σφραγίστηκε από τις ταινίες της «Φίνος Φιλμ» και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους για την ίδρυση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός της πόλης μας. Μέσω της προβολής ενός βίντεο, δόθηκε στους μαθητές η δυνατότητα να πάρουν μια μικρή γεύση από τη διαδικασία ενός κινηματογραφικού γυρίσματος και προσέγγισαν το κινηματογραφικό έργο σύγχρονων Ελλήνων σκηνοθετών. Τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες ανέλαβαν τους ρόλους του σκηνοθέτη, του βοηθού παραγωγής και των ηθοποιών και δημιούργησαν τη δική τους ταινία μικρού μήκους στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα “green screen”. Η δράση αυτή ενθουσίασε τους μαθητές και επιβεβαίωσε στην πράξη πως το παιχνίδι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μαθησιακής διαδικασίας.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγητές Εμμανουήλ Γεωργάκας, Ευάγγελος Δήμος, Ελένη Κόντα και Βασιλική Ρούσκα.

Δείτε τα βίντεο από τις ταινίες μικρού μήκους που γύρισαν οι μαθητές στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα “green screen” του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και χαρακτηριστικές φωτογραφίες παρακάτω: