Ολοκλήρωση προγράμματος Erasmus+
Δεκ 27 2022

Η συμμετοχή του σχολείου μας για πέμπτη χρονιά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «European Youth Education – ThinkEurope» υπό την αιγίδα του Erasmus+ ολοκληρώθηκε αρχές Δεκεμβρίου. Tο θέμα αυτής της χρονιάς είχε τον τίτλο «European Jamboree “European dreamproject”–75 years of peace (are over)! Where and how do we find hope?» και ήταν αφιερωμένο στην ενεργό συμμετοχή των νέων στη θωράκιση της ΕΕ και της ειρήνης που διασφαλίζει.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Ρηνανίας (State Parliament of Rhineland-Palatinate)  στο Μάινζ  όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και τις διεργασίες που απαιτούνται προκειμένου να παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση ενώ παράλληλα παρακολούθησαν και μια σύντομη ομιλία από τον οργανισμό «Wheels of Europe».

Ακολουθεί μια μικρή περιγραφή των δύο ημερών από τον Σάββα και τον Αποστόλη..

Ημέρα MUN

Την Τετάρτη όλα τα παιδιά χωριστήκαμε σε δύο μεγάλες ομάδες και αναλάβαμε διαφορετικούς ρόλους ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έτσι σε ένα δημιουργικό παιχνίδι προσομοίωσης που διήρκησε ολόκληρη την ημέρα, εκπροσωπήσαμε τις χώρες που μας ανατέθηκαν και τον λαό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα θέματα προς συζήτηση περιλάμβαναν την δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, έναν κοινό ευρωπαίο αρχηγό, ελεύθερο ιντερνέτ για όλους τους ευρωπαίους πολίτες, την θέσπιση υποχρεωτικού «κενού» έτους (gap year) για όλους τους εφήβους που αποφοιτούν προκειμένου να κοινωνικοποιηθούν και να αποκτήσουν εμπειρίες ταξιδεύοντας στην Ευρώπη, την διεύρυνση των ευρωπαϊκών συνόρων, την χρήση και χρησιμότητα της πυρηνικής και πετρελαϊκής ενέργειας.  Γίναν πολλές συζητήσεις όπου ο καθένας εξέφραζε την άποψή του και προχωρήσαμε σε ψηφίσματα. Κατά αυτόν τον διαδραστικό τρόπο και με πνεύμα συνεργασίας γνωρίσαμε την λειτουργία τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Mainz

Την Πέμπτη το πρόγραμμα μας προέβλεπε ημερήσια εκδρομή στην πόλη Mainz. Εκεί επισκεφτήκαμε το κοινοβούλιο της ομοσπονδιακής περιφέρειας Westerwald και ξεναγηθήκαμε στον χώρο του κοινοβουλίου, στις αίθουσες συνεδριάσεων των επιτρόπων και την αίθουσα της γενικής συνέλευσης, ενώ ακολούθησε και συνάντηση με τον οργανισμό «Wheels of Europe».

Μετά την ξενάγηση, αφεθήκαμε ελεύθεροι για να περιηγηθούμε στην γραφική, χριστουγεννιάτικα στολισμένη  πόλη του Mainz. Επισκεφθήκαμε την Χριστουγεννιάτικη αγορά, τον Καθεδρικό ναό, δοκιμάσαμε γερμανικές χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και κάναμε τα χριστουγεννιάτικά ψώνια μας.

Με την επιστροφή των μαθητών στην Θεσσαλονίκη τους δόθηκε το Europass Κινητικότητας (Mobility), το προσωπικό έγγραφο το οποίο καταγράφει και πιστοποιεί τη συμμετοχή σε οργανωμένη εμπειρία κινητικότητας σε άλλη χώρα τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες περιγράφουν τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις από το ταξίδι τους…

Αποστόλης
Οι εντυπώσεις μου για το πρόγραμμα είναι κυρίως θετικές. Ήταν μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από την ρουτίνα του ελληνικού σχολείου και να επισκεφτούμε ένα γραφικό χωριό όπου γνωρίσαμε πολλά παιδιά από άλλες χώρες και κάναμε νέους φίλους. Τον ελεύθερο χρόνο μου τον πέρασα είτε συνομιλώντας και διασκεδάζοντας με τους φίλους μου (εξαγωγή ελληνικού πολιτισμού), είτε εξερευνώντας το χωριό Bad Marienberg, το οποίο ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Η πόλη του Mainz, με τα παραδοσιακά κτήρια, την Χριστουγεννιάτικη Αγορά και έναν πανέμορφο Καθεδρικό Ναό ήταν μια γεύση του Γερμανικού Πολιτισμού την οποία δεν θα ξεχάσω. Εν κατακλείδι, έστω και αν υπήρξαν και αρνητικά στοιχεία κατά την διάρκεια του προγράμματος, στο σύνολο ήταν κάτι που δεν μετανιώνω που πήρα μέρος.

Ελευθερία
Από την ημέρα που επιστρέψαμε από το ταξίδι μας, με ρωτάνε πώς πέρασα και ζητούν να περιγράψω την εμπειρία μου. Και κάθε φορά δεν ξέρω τι πρέπει να τους πω. Είναι τόσα πολλά τα συναισθήματα και οι όμορφες αναμνήσεις που δεν χωράνε σε μία απάντηση, ενώ επιπλέον είναι δύσκολο να τα εξηγήσω σε κάποιον που δεν τα έχει ζήσει. Πρωτίστως, ήταν η ιδανική ευκαιρία για κοινωνικοποίηση, καθώς μετά από εννέα μέρες συνεχούς επαφής και αλληλεπίδρασης ήταν αναπόφευκτη η δημιουργία νέων σχέσεων μεταξύ μας και φυσικά είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για αυτό. Γιατί πλέον, όχι μόνο έχω φίλους σε όλη την Ευρώπη, πράγμα πολύ ενδιαφέρον, αλλά επιπλέον έχω χτίσει φιλίες με μαθητές του σχολείου τους οποίους πριν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν γνώριζα. Ακόμη, παρόλο που το θέμα της Ευρωπαϊκής ένωσης, δηλαδή το αντικείμενο του σεμιναρίου, μπορεί να ακούγεται ελαφρώς βαρετό σε σύγκριση με το ίδιο το ταξίδι, στην πραγματικότητα η προσέγγισή του έγινε με τέτοιο τρόπο που ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Το σεμινάριο περιείχε βιωματικές και διαδραστικές δραστηριότητες που παράλληλα με το εκπαιδευτικό κομμάτι στόχευαν και στην ισχυροποίηση των μεταξύ μας σχέσεων. Γενικότερα, νιώθω τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω, γιατί τα οφέλη ήταν αμέτρητα. Η ανάμνηση μου προκαλεί συγκίνηση και ανυπομονώ για την επόμενη παρόμοια εμπειρία.

Γιώργος
Μέσω του προγράμματος αυτού κατάφερα να γνωρίσω κόσμο και να κάνω φίλιες που πιστεύω ότι θα κρατήσουν για μια ζωή. Έμαθα πολλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τον τρόπο λειτουργίας της. Ο τρόπος εκμάθησης ήταν τόσο προσιτός και ενδιαφέρων για όλους τους μαθητές, που καθημερινά ανυπομονούσα για το πρόγραμμα της ημέρας. Μέσω της συναναστροφής με τους άλλους συμμετέχοντες ήρθα αντιμέτωπος με πολλές και διαφορετικές κουλτούρες και έμαθα πολλά πράγματα για τον πολιτισμό και τις άξιες της κάθε χώρας. Αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το ποσό φιλικοί και καλοπροαίρετοι ήταν όσοι παρευρισκόντουσαν στο πρόγραμμα. Επικρατούσε ενθουσιασμός σε όλες τις δραστηριότητες, δεν άκουγες ποτέ κάποιο αρνητικό σχόλιο. Το περιβάλλον ήταν υγιέστατο και αποκλειστικά εστιασμένο στην απόκτηση γνώσεων και στην αλληλεπίδραση όλων των μαθητών μέσα από τις αρχές της ισότιμης αντιμετώπισης και του σεβασμού των διαδικασιών και όλων των απόψεων. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και εύχομαι και άλλοι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα.

Στέλλα
Η περασμένη εβδομάδα στο Bad Marienberg της Γερμανίας ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου μέχρι τώρα. Μπόρεσα να έρθω σε επαφή με άτομα από την άλλη άκρη της Ευρώπης και κοινωνικοποιήθηκα με πόσα άτομα(με τα οποία στο τέλος δημιούργησα και φιλίες), κάτι το οποίο προσωπικά για εμένα ήταν ένα όνειρο. Το ταξίδι αυτό με βοήθησε να έρθω αντιμέτωπη με καινούριες καταστάσεις, καθώς ζούσαμε στο εξωτερικό για μια εβδομάδα, όπως επίσης με βοήθησε να κατανοήσω περισσότερα πράγματα για την Ευρώπη ως θεσμό, που ήταν και το θέμα του συνεδρίου. Δεν έχω λόγια να περιγράψω την χαρά που βίωσα συμμετέχοντας σε αυτό το πρόγραμμα! Ήταν πραγματικά ένα διάλειμμα από την εξουθενωτική καθημερινότητα την οποία ζούμε και εάν μπορούσα να το ξανακάνω, θα το διάλεγα με κλειστά μάτια!

Νίκος
Συνολικά όλη η εμπειρία ήταν απίθανη και από την πρώτη μέρα που γύρισα στην Ελλάδα άρχισα να νοσταλγώ αυτές τις 9 μέρες. Τα παιδιά που γνώρισα και οι υπεύθυνοι του προγράμματος ήταν πολύ καλοί, κάτι που έκανε την όλη εμπειρία ακόμα πιο όμορφη. Από το πρωί μέχρι το «αργά» το βράδυ συζητούσαμε, παίζαμε, μαθαίναμε για διάφορα θέματα όσο αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάναμε βόλτες, εξερευνούσαμε το χωριό και φυσικά πολλά πάρτι. Μία από τις καλύτερες μέρες ήταν εκείνη που επισκεφτήκαμε την πόλη του Mainz και ένα από τα ευρωπαϊκά κέντρα συνεδριάσεων της Γερμανίας. Είδαμε και το Christmas market του Mainz και απ’ όσο θυμάμαι ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που φάγαμε κρέας αυτές τις 9 μέρες. Όπως έλεγε συνέχεια και ο συγκάτοικος μου ήταν « once in a lifetime opportunity » και είμαι πολύ χαρούμενος που είχα την ευκαιρία να την ζήσω μαζί με τα άλλα παιδιά. Όταν φτάσαμε στο αεροδρόμιο μαζί με την νορβηγική ομάδα είμασταν όλοι συγκινημένοι που έπρεπε να αποχαιρετισθούμε και ίσως ήταν η πιο δύσκολη στιγμή του ταξιδιού. Είναι αστείο διότι στην αρχή δεν ήταν να συμμετάσχω, αλλά ευτυχώς άνοιξαν κάποιες επιπλέον θέσεις, κάτι για το οποίο είμαι πολύ ευγνώμων.

Σοφία
Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτό το ταξίδι, κατάλαβα ότι θα είναι μία μοναδική εμπειρία. Όλοι ήταν πολύ φιλικοί και πρόσχαροι, ενώ κατευθείαν δεθήκαμε μαζί τους. Νιώθω ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σ’ αυτό το πρόγραμμα, να γνωρίσω μαθητές από άλλες χώρες, να έρθω σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και να μάθω για την καθημερινότητα, την νοοτροπία και το εκπαιδευτικό σύστημα των άλλων χωρών. Δυστυχώς όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Δημιουργήσαμε αξέχαστες αναμνήσεις και ελπίζω στο μέλλον να μου δοθεί πάλι η ευκαιρία να πάρω μέρος σ’ ένα παρόμοιο πρόγραμμα.

Σάββας
Το ταξίδι αυτό ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες της ζωής μου. Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα γνώρισα νέους πολιτισμούς και κουλτούρες, έμαθα για την δομή και λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών καθώς και την σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωση και πάνω από όλα έκανα φίλους από διάφορα μέρη της Ευρώπης. Παράλληλα γνωρίσαμε το γραφικό χωριό του Bad Marienberg καθώς και την πόλη του Mainz. Ήταν μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη.

Ειρήνη
Πριν λίγες μέρες τελείωσε το ταξίδι μας στην Γερμανία. Έχω μόνο ευχάριστες αναμνήσεις καθώς όλοι όσοι συμμετείχαν, καθηγητές και παιδιά, ήταν τόσο ευγενικοί και καλοπροαίρετοι. Πέρα από όλα τα βράδια που περνούσαμε όλα τα παιδιά είτε έξω για φαγητό είτε στα δωμάτια μας παίζοντας παιχνίδια και μιλώντας μέχρι το πρωί, το πρόγραμμα που συμμετείχαμε ήταν τόσο ενδιαφέρον που δεν μας πείραζε το πρωινό ξύπνημα, γιατί ξέραμε ότι θα περάσουμε χρόνο μαθαίνοντας καινούργια πράγματα και γνωρίζοντας καινούργια άτομα καλύτερα που ίσως να μην είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πριν. Γυρνώντας πίσω στην Ελλάδα, ξέρω ότι έχω τόσους καινούργιους φίλους από τόσες χώρες που ανυπομονώ να ξαναδώ. Ήταν μία εμπειρία ζωής που είμαι σίγουρη πως δεν θα ξεχάσω ποτέ.