Πειράματα και θάματα: η συμμετοχή των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης στη «Βραδιά του Ερευνητή 2023»
Οκτ 12 2023

Το Αρσάκειο Γυμνάσιο και το Αρσάκειο Λύκειο της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν  στη «Βραδιά του Ερευνητή 2023»  που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Κτίριο Μ2). Η «Βραδιά του Ερευνητή», που στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται από το  Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), αποτελεί ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που πραγματοποιείται κάθε τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου και έχει ως σκοπό την ανάδειξη της έρευνας και της επιστήμης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, με πολλή προθυμία και επιστημονικό ζήλο, προετοίμασαν και παρουσίασαν πειράματα Φυσικής και Χημείας στους πολυάριθμους επισκέπτες της μεγάλης αυτής εκδήλωσης. Οι νεότεροι επισκέπτες ενθουσιάστηκαν με τα πειράματα, ενώ οι μεγαλύτεροι εκτίμησαν τις γνώσεις και την αυτοπεποίθηση των ερευνητών και των ερευνητριών μας που παρουσίαζαν και εξηγούσαν τα φαινόμενα. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν την επιτυχία της παρουσίας μας.

Τους νεαρούς μας ερευνητές και τις νεαρές μας ερευνήτριες προετοίμασαν η χημικός Γεωργία Στεφανίδου και ο φυσικός Βασίλης Τεμπερεκίδης με την υποστήριξη του παρασκευαστή των Εργαστηρίων των Σχολείων μας Δημήτρη Μπατγίδη.

Εντυπώσεις μαθητριών και μαθητών μας από τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση 

«Και ενώ πιστεύαμε πως θα μπορούσαμε να προβλέψουμε το πώς θα εξελιχθεί ένα πείραμα που το έχουμε δει να επαναλαμβάνεται πανομοιότυπα ξανά και ξανά, η «Βραδιά του Ερευνητή» βρέθηκε στον δρόμο μας, για να μας διαψεύσει ακόμη μια φορά και να μας κάνει να αναθεωρήσουμε πολλά. Τελικά μέχρι και η επιστήμη δεν είναι σταθερή, γιατί ακόμη και αν βάλουμε πρώτα το οξυζενέ, έπειτα το σαπούνι, μετά το χρώμα και τέλος τον καταλύτη, για να φτιάξουμε την δική μας οδοντόπαστα του ελέφαντα, η ιστορία που θα πλάσουμε, για να ενωθούμε με την περιέργεια των παιδιών, θα είναι πάντα διαφορετική. Θα είναι διαφορετική και θα εξαρτάται από εκείνους τους μικρούς ήρωες που μας βοήθησαν, για μια βραδιά,να βρούμε τη μεγάλη φαντασία που μας λείπει. Τα βλέμματα που παρακολουθούσαν το πείραμα, οι ερωτήσεις που έσπαγαν τη σιωπή, οι παρομοιώσεις που παρουσίαζαν τον καταλύτη άλλοτε ως τον μαγικό ζωμό του Αστερίξ, και άλλοτε ως την υπερτροφή των αθλητών, τα χαμόγελα μικρών και μεγάλων, έκαναν το πείραμα εμπειρία και τη βραδιά μια υπέροχη ανάμνηση.»

Κωνσταντίνα Οικονόμου

«Εμένα η «Βραδιά του Ερευνητή», ως εμπειρία μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα. Όχι μόνο,είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και να εκτελέσουμε πειράματα θετικών επιστημών αλλά παράλληλα ήρθαμε σε επαφή με νέους ανθρώπους. Επιπλέον το κλίμα ήταν πολύ ευχάριστο με μουσική και φώτα και έτσι κύλησε όμορφα η βραδιά. Προσωπικά μου άρεσε πολύ και θα το ξαναέκανα!»

Εύα Καραλή

«Η «Βραδιά του Ερευνητή» ήταν μια απίστευτη εμπειρία για μένα. Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω ένα πείραμα που έδειχνε πώς μπορούμε να παράγουμε οξυγόνο και να το ανιχνεύσουμε χρησιμοποιώντας μία φλόγα. Ήταν πολύ διασκεδαστικό και εντυπωσιακό. Μου άρεσε πολύ να βλέπω τις αντιδράσεις των ανθρώπων και να τους εξηγώ τη χημεία πίσω από το πείραμα. Νομίζω ότι η «Βραδιά του Ερευνητή» είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για νέους να ανακαλύψουν τη μαγεία της επιστήμης. Μακάρι να μου ξαναδοθεί μία τέτοια ευκαιρία.»

Σταύρος Τοκμακίδης

«Την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχα για πρώτη μου φορά στη «Βραδιά του Ερευνητή», μια πρωτόγνωρη και ταυτόχρονα εκπληκτική εμπειρία για μένα. Βάζοντας λοιπόν τη ρόμπα μου κλήθηκα να υποδυθώ τον χημικό εκτελώντας το ενδιαφέρον πείραμα της παραγωγής και ταυτοποίησης του οξυγόνου. Η εμπειρία μου ήταν πραγματικά υπέροχη, καθώς πέρα από τη γνωστική πτυχή μου, την οποία εμπλούτισα, βρέθηκα σε έναν εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο του Μεγάρου Μουσικής, ερχόμενος σε επαφή και με μαθητές άλλων σχολείων ακόμα και με φοιτητές, γνωρίζοντας και βλέποντας νέους ανθρώπους και πράγματα. Αδημονώ να συμμετάσχω και την επόμενη χρονιά.»

Αλέξανδρος Ποτολιός

«Για ακόμη μία φορά, η συμμετοχή μου στην εξαιρετική εκδήλωση «Η Βραδιά του Ερευνητή», μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Η συνεργασία μεταξύ των μαθητών ήταν άψογη και άκρως εποικοδομητική. Αν και υπήρξαν κάποιες μικρές ατυχίες, καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε πολύ γρήγορα και να φέρουμε σε πέρας τα πειράματα. Ήταν, πράγματι μια ενδιαφέρουσα και αξέχαστη εμπειρία για όλους.»

Βασιλική Τζιτζή

«Η ευκαιρία που μας δόθηκε να συμμετέχουμε στη «Βραδιά του Ερευνητή» πραγματοποιώντας πειράματα φυσικής ήταν αξέχαστη. Μάθαμε καλύτερα την επιστήμη της Φυσικής αλλά και της Χημείας  και συνεργαστήκαμε με τους συμμαθητές μας. Επίσης γνωρίσαμε και άλλα παιδιά από διαφορετικά σχολεία και περάσαμε μια υπέροχη βραδιά. Με εντυπωσίασε η συμμετοχή του κόσμου και η δίψα των παιδιών να λύσουν τα πειράματα.Ευελπιστώ και του χρόνου να συμμετάσχω σε παρόμοιες δράσεις.»

Δήμητρα Τουτζιάρη

«Πριν από μερικές μέρες το Λύκειο και το Γυμνάσιο του Αρσακείου Θεσσαλονίκης πήραν μέρος στην εκδήλωση «Βραδιά του Ερευνητή». Φέτος, ήταν η πρώτη  χρονιά που συμμετείχα σε κάτι παρόμοιο και πραγματικά ενθουσιάστηκα. Κάναμε διάφορα πειράματα Φυσικής και Χημείας, τα οποία ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Ακόμη έμαθα πολλά καινούργια πράγματα, τα οποία με άφησαν έκπληκτη! Εκτός αυτού, μ’ άρεσε πολύ ο τρόπος που συνεργαστήκαμε, η ομάδα μου και εγώ. Κάτι που ήταν νέο για μένα και το απόλαυσα ιδιαίτερα ήταν ο τρόπος που μας κοιτούσαν τα παιδάκια, καθώς κάναμε τα πειράματα και τους τα εξηγούσαμε. Σίγουρα θα ξανασυμμετείχα σε κάτι παρόμοιο, διότι ήταν μια μοναδική και πραγματικά ευχάριστη εμπειρία που συνδύαζε τη μάθηση με τη διασκέδαση!»

ΜαριέφηΧαβούζη-Δελαπόρτα