Επίσκεψη και παρακολούθηση του μαθήματος «Μετρώντας αποστάσεις στο Σύμπαν. Τα νησιά του ουρανού»
Μαΐ 26 2022

Από τον κ. Θοδωρή Πιερράτο στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ.

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 η επόμενη και ίσως τελευταία στάση -λέμε ίσως, γιατί αυτό το πρόγραμμα δείχνει να μην έχει τέλος, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα!- του πολιτιστικού προγράμματος φιλαναγνωσίας «Καταραμένη Φυσική!» που πραγματοποιείται στο Σχολείο μας, ήταν το Τμήμα Παιδαγωγικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Θοδωρής Πιερράτος, μας έδωσε τη μοναδική ευκαιρία να βρεθούμε ανάμεσα σε φοιτητές και μελλοντικούς δασκάλους και να συνεχίσουμε την εξερεύνηση του Σύμπαντος μέσα από το μάθημά του «Μετρώντας αποστάσεις στο Σύμπαν. Τα νησιά του ουρανού».

Η διδασκαλία περιλάμβανε μία ιστορική αναδρομή με απλό και εκλαϊκευμένο τρόπο στις μετρήσεις των αποστάσεων και των διαστάσεων του Σύμπαντος. Αστρονομικές μονάδες, έτη φωτός, αστέρες, μεταβλητοί αστέρες (Κηφείδες), γαλαξίες, ήταν μερικές από τις νέες κατακτήσεις μας στον χώρο της γνώσης. Ένα δίωρο ταξίδι στην εξέλιξη της Αστρονομίας με πολύ άρωμα τέχνης και με έναν παιγνιώδη τρόπο αναζήτησης, που –ειλικρινά- κρατούσε διαρκώς ζωντανό το ενδιαφέρον μας. Σε αυτό το ταξίδι μάς συνόδευσαν οι καθηγητές του προγράμματος, κ. Στέλιος Μπούτσικας (Φυσικός), κ. Μάρθα Πετμεζάρη (Φιλόλογος) και κ. Βασίλης Τεμπερεκίδης (Φυσικός). Βρέθηκαν ακόμη μαζί μας και οι καθηγήτριες κ. Ειρήνη Παπαδοπούλου (Φιλόλογος) και κ. Αθηνά Φουστέρη (Τεχνολόγος).

Σας παραθέτουμε μερικές από τις εντυπώσεις των μαθητών μας από την επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο:

Νικόλας Ιωσηφίδης

Η επίσκεψη στο Α.Π.Θ. για να παρακολουθήσουμε το μάθημα του κ. Πιερράτου, ήταν μία εμπειρία την οποία θα ήταν καλό ο καθένας μας να βιώσει, ώστε να κατανοήσουμε εμείς, οι μελλοντικοί φοιτητές, πώς θα σπουδάζουμε στο μέλλον. Πέραν αυτής της εμπειρίας, συνεχίσαμε την εξερεύνηση του σύμπαντος, που εδώ και τόσο καιρό πραγματοποιούμε.

Κάτια Τεμπερεκίδου

Το μάθημα αστρονομίας που παρακολουθήσαμε τη Δευτέρα 16 Μαΐου στο Α.Π.Θ., με θέμα «Μετρώντας αποστάσεις στο Σύμπαν. Τα νησιά του ουρανού.», ήταν αρκετά ενδιαφέρον και κατανοητό. Ο κ. Θοδωρής Πιερράτος, καθηγητής Αστρονομίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα και συγγραφέας του βιβλίου Καταραμένη Φυσική, παρέδιδε το μάθημα στους φοιτητές του με όσο το δυνατόν πιο εύκολο τρόπο, ώστε να μπορούμε και εμείς, μαθητές γυμνασίου και λυκείου, να κατανοήσουμε και να εμβαθύνουμε σε διάφορα θέματα που συμπεριλαμβάνονταν στο βιβλίο. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, με τη βοήθεια των κινητών μας, απαντούσαμε ανά χρονικά διαστήματα και σε ένα κουίζ με ερωτήσεις κλειστού τύπου, τις οποίες αναλύαμε στη συνέχεια. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για όλους εμάς, που είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε!