Την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 η Β΄ τάξη του Σχολείου μας πραγματοποίησε τη διήμερη εξόρμησή της στο Νομό Τρικάλων. Η επιλογή του προορισμού έγινε για δύο κυρίως λόγους: πρωτίστως συνδέθηκε με το πρόγραμμα «CLIVUT: Κλιματική Αξία των Αστικών Δένδρων», που συνεκπονούν το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., με επιστημονικά υπεύθυνη την Καθηγήτρια και Πρόεδρό του, Θέκλα Τσιτσώνη, και το τμήμα Β1 του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Δευτερευόντως επειδή η πόλη των Τρικάλων, τα τελευταία δέκα χρόνια, συνιστά ένα σπουδαίο ψηφιακό παράδειγμα που εμπνέει ήδη άλλες πόλεις της Ευρώπης.
Η πρώτη στάση των μαθητριών και μαθητών μας έγινε στον Μύλο Ματσόπουλου, ένα από τα πιο σημαντικά νεότερα πολιτιστικά μνημεία της πόλης των Τρικάλων. Το κτιριακό συγκρότημα του Μύλου έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο γιατί αποτελεί αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Ο Μύλος αποτέλεσε παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης στη διάρκεια της λειτουργίας του και αναπόσπαστο τμήμα της συλλογικής μνήμης και της τοπικής ιστορίας της πόλης. Στον χώρο του Δημοτικού κινηματογράφου οι μαθητές μας δέχθηκαν το καλωσόρισμα του Δημάρχου της πόλης των Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, και συζήτησαν μαζί του θέματα που αφορούν τις αλλαγές που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στη βιωσιμότητα των πόλεων. Συγκεκριμένα, ομάδα μαθητών τού έθεσαν ερωτήματα, δίνοντάς του την ευκαιρία να αναφέρει όλες τις καινοτόμες δράσεις που εφαρμόζονται στα Τρίκαλα. Οι μαθητές μας συζήτησαν μαζί του για τις σκέψεις του Δήμου για τα νέα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες λόγω των φαινομένων της εποχής. Οι μαθητές μας απήλαυσαν τη συζήτηση με τον Δήμαρχο. Ο Δήμαρχος έδωσε μήνυμα ελπίδας στα παιδιά, ότι υπάρχουν επαγγελματικές δυνατότητες και στη χώρα μας, αρκεί να είμαστε ταπεινοί και να αγαπάμε αυτό που κάνουμε.
Στη συνέχεια οι μαθητές μας επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Βαρλαάμ, ένα από τα έξι επισκέψιμα μοναστήρια στα Μετέωρα. Τα Μετέωρα ανακηρύχθηκαν μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1989 και ιερός τόπος το 1995. Αυτό το γιγαντιαίο σύμπλεγμα βράχων και μοναστηριών δημιουργούν ένα υπέρλογο περιβάλλον, μοναδικό στον πλανήτη. Εκεί οι μαθητές μας επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν από τον Αλέξανδρο Σχορτσιανίτη, υπεύθυνο της Μονής, στο Μουσείο της Μονής, όπου υπάρχουν ανεκτίμητης αξίας θησαυροί, στον χώρο όπου υπάρχει ένα βαρέλι από τον 16ο αιώνα, στο οποίο οι μοναχοί μάζευαν το πόσιμο νερό της βροχής που χρησιμοποιούσαν επίσης για τις αρδεύσεις και για τις οικοδομικές τους εργασίες και στον χώρο όπου υπάρχει το βαρούλκο και το σχοινένιο χειροκίνητο καλαθάκι (βριζόνι) που χρησιμοποιούνταν παλιότερα για την ανέλκυση των μοναχών και των υλικών.
Οι μαθητές το μεσημέρι γευμάτισαν στη γραφική περιοχή των Τρικάλων «Μανάβικα», με τη χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική της, ενώ το απόγευμα περιδιάβηκαν στο κέντρο της πόλης, όπου και δείπνησαν.
Το επόμενο πρωί της Πέμπτης 5 Μαΐου, οι μαθητές μας περιηγήθηκαν σε μία από τις ομορφότερες ορεινές περιοχές της χώρας μας, στο δάσος του Περτουλίου, έναν ορεινό παράδεισο περιτριγυρισμένο από βουνά, με πυκνά δάση, καταπράσινα λιβάδια και τρεχούμενα νερά. Εκεί τους περίμενε για ξενάγηση ο Βασίλειος Αλεξίου, Δασάρχης του Δάσους του Περτουλίου, μαζί με τους συνεργάτες του. Ο κύριος Αλεξίου εξήγησε στους μαθητές μας ότι το δάσος Περτουλίου, έκτασης 33 χιλ. στρεμμάτων περίπου, είναι κυριότητας του Δημοσίου. Έχει παραχωρηθεί το 1934 στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με σκοπό την πρακτική εκπαίδευση των τριτοετών και τεταρτοετών της Δασολογίας και την έρευνα. Το δάσος επισκέπτονται κάθε χρόνο πολλοί Έλληνες και αλλοδαποί δασολόγοι για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων. Μάθαμε ότι κυρίαρχο αυτοφυές είδος είναι η υβριδογενής ελάτη, ενώ σποραδικά βρίσκονται σε μικρές συστάδες η οξιά, η δρυς, το σφενδάμι, η οστρυά, η άρκευθος, η φλαμουριά, η ιτιά και άλλα. Έχουν φυτευθεί, επίσης πεύκα και τούγιες. Όσον αφορά την πανίδα της περιοχής απαντώνται ζαρκάδια, ελάφια, αρκούδες, λύκοι, λαγοί, αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, σκίουροι, ενώ από πτηνά βρίσκουμε την ορεινή πέρδικα, τη μπεκάτσα, το φασιανό, το γεράκι, τον δρυοκολάπτη και άλλα.
Έπειτα από μία δίωρη ξενάγηση σε διαδρομές και μονοπάτια μέσα στο δάσος, φτάσαμε στο χωριό Περτούλι, χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μ. στις πλαγιές του Κόζιακα, με τα εντυπωσιακά πέτρινα σπίτια. Εκεί ο κύριος Αλεξίου ξενάγησε τους μαθητές μας στις κτιριακές εγκαταστάσεις, στους κοιτώνες των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, στο εστιατόριο, στο διοικητήριο, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα και καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημητρίου Πικιώνη. Στις εγκαταστάσεις του Δασαρχείου οι μαθητές μας παρατήρησαν τη λειτουργία του μετεωρολογικού σταθμού.
Το μεσημέρι γευματίσαμε στην Ελάτη, ένα από τα δημοφιλέστερα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας, με τα παλιά πέτρινα κτήρια, τους λιθόστρωτους δρόμους και τις μικρές πλατείες, στολισμένες με βρύσες και παρτέρια, που της προσδίδουν αρχοντιά και ευγένεια.
Στη συνέχεια οι μαθητές μας πήραν τον δρόμο της επιστροφής για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Στο κατέβασμα, στην Πύλη, κωμόπολη της περιοχής, σταμάτησαν στο περίφημο τοξωτό γεφύρι της. Το γεφύρι κατασκευάστηκε το 1527- με μέριμνα του τότε Μητροπολίτη Λαρίσης και μετέπειτα πολιούχου των πόλεων Τρικάλων, Καλαμπάκας και Πύλης Αγίου Βισσαρίωνα- για τη γεφύρωση του ποταμού, επί της μοναδικής τότε οδού σύνδεσης της Θεσσαλίας με την Ήπειρο.
Γεμάτοι χαρά και οξυγόνο επιστρέψαμε το απόγευμα στο προαύλιο του Σχολείου, σφραγίζοντας αυτή την ανάμνηση για πάντα στο μυαλό και την ψυχή μας.