«Πιάσε τη σημαία»!- Συμμετοχή μαθητών σε Διαγωνισμό με θέμα το ηθικό hacking (ψηφιακή πειρατεία)
Φεβ 7 2023

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2023, η οποία γιορτάζεται φέτος στις 7 Φεβρουαρίου, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου οργάνωσε   Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2016 μέχρι σήμερα στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το θέμα του διαγωνισμού  αφορούσε το ηθικό hacking (ψηφιακή πειρατεία). Μέσα από δοκιμασίες οι οποίες είναι γνωστές διεθνώς με το όνομα «Πιάσε τη σημαία [Capture The FlagCTF οι διαγωνιζόμενες και οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να εντοπίσουν κρυμμένα μηνύματα σε σελίδες,  να αποκρυπτογραφήσουν κείμενο, να καταλάβουν την έννοια της στεγανογραφίας μέσα από την ανάλυση εικόνας και να εκμαιεύσουν κωδικούς ασφαλείας [passwords]. Οι διαγωνισμοί CTF έχουν διεθνή χαρακτήρα και αφορούν τόσο ενήλικες διαγωνιζόμενους όσο και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Διαγωνισμού: «Στην χώρα μας έχουμε συνδέσει την λέξη χάκερ (ψηφιακός πειρατής) με κάτι αρνητικό και κακόβουλο που στόχο έχει να προκαλέσει ζημιά σε κάποιον άνθρωπο ή οργανισμό- ωστόσο αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια.

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν μόνο οι «κακοί» χάκερ, αλλά υπάρχουν και οι «ηθικοί» που δρουν καλοπροαίρετα και φροντίζουν για την ασφάλεια και προστασία των συστημάτων και των υπηρεσιών που προσφέρει ένας συγκεκριμένος οργανισμός ή προστατεύουν από ενέργειες άλλων κακόβουλων χάκερ.

Το ηθικό hacking είναι, κατ’ ουσίαν, η νόμιμη εισβολή σε υπολογιστές και δίκτυα η οποία γίνεται, για να δοκιμαστεί η άμυνα ενός οργανισμού. Οι οργανισμοί, ιδιωτικοί και δημόσιοι, εμπλέκουν ηθικούς χάκερ για να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία στα συστήματά τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι οργανισμοί ανακαλύπτουν τα αδύναμά τους σημεία, και έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν, πριν τα εκμεταλλευτούν άλλοι κακόβουλοι χάκερ» [https://saferinternet4kids.gr/sid/sid-023/contest_capture_the_flag_sid_2023/ ]

Το Σχολείο μας έλαβε μέρος στον Διαγωνισμό με δύο ομάδες μαθητών από τη Γ΄ τάξη. Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές Ανδρέας Μανωλόπουλος και Κωνσταντίνος Πάνος και στη δεύτερη ομάδα οι μαθητές Κωνσταντίνος Μπόρος και Σπύρος Μπάμπας. Οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις δοκιμασίες καταλαμβάνοντας αντίστοιχα την 7η και 8η θέση ανάμεσα σε πάνω από 320 συνολικά συμμετοχές. Το Σχολείο μας κατέλαβε την 4η θέση. Για τη συμμετοχή και την υποστήριξη των παιδιών υπεύθυνη καθηγήτρια ήταν η πληροφορικός Βασιλική Αργυροπούλου.

Συγχαρητήρια στα παιδιά για την επίδοση τους και εις ανώτερα!

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού στην επίσημη σελίδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου [https://saferinternet4kids.gr/sid/sid-2023/katataxh-piase-ti-simaia/ ].

Βεβαίωση Συμμετοχής