Εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Νοέ 25 2021

Το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης τίμησε, όπως κάθε χρόνο, την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μια γιορτή μνήμης αρκετά οικεία και γνώριμη στους μαθητές, καθώς ανακαλεί και τιμά τον αγώνα των νέων φοιτητών για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Οι μαθητές των τριών τάξεων του Σχολείου παρακολούθησαν την εκδήλωση, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 στο κλειστό γυμναστήριο του Σχολείου, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Τη γιορτή παρουσίασαν μαθητές της Γ΄ τάξης, με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο, εξιστορώντας το χρονικό των γεγονότων με αφετηρία το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Μέσα από αυτήν την ολοζώντανη αφήγηση, τα παιδιά, μαζί με αυτά και εμείς οι μεγάλοι, ζήσαμε μέρα με την ημέρα και ώρα με την ώρα τις δραματικές εκείνες στιγμές.

«Λαέ πάλεψε…απόψε σκοτώνουν τα παιδιά σας…αυτή η γη είναι δική μας»

φώναζαν οι νέοι, ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973, παρακινώντας τον ελληνικό λαό να συμμετάσχει στον αγώνα τους.

Η φετινή γιορτή, υπήρξε περισσότερο φορτισμένη συναισθηματικά, καθώς η φετινή χρονιά ήταν η χρονιά που ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης μας άφησε. Δημιουργήθηκε λοιπόν η ανάγκη, να μνημονευθεί αλλά και να τιμηθεί με αυτόν τον τρόπο ένας παγκοσμίου φήμης και οικουμενικής απήχησης μουσικοσυνθέτης.

Οι μαθητές αναφέρθηκαν εκτενώς στον αγώνα και στη δράση του Μίκη Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ο οποίος παρά το γεγονός ότι φυλακίστηκε και εξορίστηκε, όλα αυτά τα χρόνια συνέχιζε να αγωνίζεται με αυταπάρνηση για τη Δημοκρατία. Η μουσική του απαγορεύτηκε κατά τη διάρκεια της επταετίας. Τραγούδια του Μίκη (όπως το «Γελαστό παιδί», «Κάποτε θα’ρθουν», «Το σφαγείο») τα οποία συνδέθηκαν και παραμένουν μέχρι σήμερα άρρηκτα συνδεδεμένα με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, πλαισίωσαν τη γιορτή μας. Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι από τότε και μέχρι σήμερα αποτελούν το μουσικό ισοδύναμο της λέξης «Ελευθερία».

Η φετινή εκδήλωση ήταν γιορτή μνήμης του αγώνα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, ενός αγώνα που μένει ανεξίτηλος στις καρδιές νέων ανθρώπων. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και όπως τόνισαν και οι μαθητές στον επίλογο της εκδήλωσης:

«Η γενιά του Πολυτεχνείου έδειξε το δρόμο.

Εμείς οι νέοι ας τον ακολουθήσουμε!!!»

Μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν (με αλφαβητική σειρά):

Κείμενα: Αντωνιάδης Γεώργιος-Ευάγγελος, Γκιουλέκας Αριστείδης, Θάνου Αλεξάνδρα, Κανίδου Αφροδίτη, Μητακίδου Ηλέκτρα-Ευαγγελία, Μπλόσκα Ελεάνα, Ναζλίδης Ανδρέας, Παπακώστας Αθανάσιος, Παπαντωνόπουλος Νικόλαος, Παπαοικονόμου Δημήτριος, Σερεμετάκης Σπυρίδων, Σπυροπούλου Αθανασία, Στυλιανού Νικόλαος, Χασιώτη Δήμητρα.

Χορωδία: Αλεξίου Σταυρούλα, Αραμπατζή Αικατερίνη, Βλάχος Απόστολος Δαμιανός, Δημητρίου Μιλτιάδης, Ιωσηφίδης Νικόλαος, Κάλτσου Ελισάβετ, Καπέλη Αναστασία, Καπίταλη Χριστίνα, Καραπιπέρη Ευφροσύνη, Λι Άντζελιν, Νταόπουλος Ευάγγελος, Παντελίδου Άννα, Παπαβασιλείου Νικολέτα, Σαββίδου Ελισάβετ, Σαββουλίδου Μακρίνα, Σουπίλα Μαρία-Άρτεμις, Συμεωνίδη Αργυρώ, Ταμπάκη Ευθυμία -Μαρία, Τιμολόγου Ευθυμία, Τολίδη Ετυχία, Τσαπακίδου Κυριακή, Τσίρη Άννα, Χαλκιοπούλου Χριστίνα, Χαμαλίδου Μιχαέλα, Χειροπέδης Κωνσταντίνος, Χρηστίδου Μαριάννα

Ορχήστρα: Μπακαλιού Αλκμήνη (φλάουτο), Μπόσκου Δημήτριος (κιθάρα), Ντίνα Παρασκευή (βιολί), Παυλίδης Αλέξανδρος (κιθάρα), Τεμπερεκίδου Αικατερίνη (πιάνο)

Μουσική διδασκαλία/διεύθυνση μουσικού συνόλου: Γκίνη Αναστασία

Υπεύθυνοι καθηγητές: Μάντζιος Αλέξιος, Ντίνα Όλγα, Σατσλή Νικολέτα