Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον – Διατηρώ και αλλάζω»
Ιούν 3 2022

Στις 12 Οκτωβρίου 2021 το Σχολείο μας συνυπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, στην προοπτική συμμετοχής μαθητών της Α’ Γυμνασίου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον – Διατηρώ και αλλάζω».

Στόχος του προγράμματος ήταν η διερεύνηση, ο εντοπισμός και η ανάδειξη των προϋποθέσεων και των αρχών που προτείνει ο Χριστιανισμός για ένα βιώσιμο μέλλον, όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για όλη την κτίση. Για να πραγματοποιηθεί ο στόχος αυτός από τα παιδιά,  θα ακολουθούσε βιβλιογραφική έρευνα, βιωματικές πρακτικές και σύνταξη πρωτότυπων κειμένων από τα ίδια.

Έτσι, τα παιδιά -αφού χωρίστηκαν σε ομάδες- ανέτρεξαν σε χωρία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, ήρθαν σε επαφή με κείμενα εκκλησιαστικών συγγραφέων και αναζήτησαν πληροφορίες για τη δράση διαφόρων εκκλησιαστικών προσώπων, που άφησαν το δικό τους στίγμα στη διατύπωση της ηθικής στάσης που προβάλλει ο Χριστιανισμός αναφορικά με το περιβάλλον. Εκτός από την παράθεση των πληροφοριών, τα παιδιά δημιούργησαν ζωγραφιές και ποιήματα και, ταυτόχρονα, κατέγραψαν τα δικά τους συμπεράσματα αναφορικά με τη συμβολή της Βιβλικής Θεολογίας στο περιβαλλοντικό ζήτημα.

Στη συνέχεια, ομάδα μαθητών παρουσίασε στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του Σχολείου, στις 23 Δεκεμβρίου 2021, το «Χριστουγεννιάτικο αντιπαραμύθι», ένα θεατρικό δρώμενο με αναφορά στα ουσιαστικά προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, αναδεικνύοντας το αδιέξοδο του εγωισμού και της αδιαφορίας, αλλά και τον λυτρωτικό ρόλο της αγάπης για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Γης.

Επίσης, στις 18 Μάϊου 2022 οι μαθητές και οι μαθήτριές μας φύτεψαν μια ελιά στον προαύλιο χώρο του Σχολείου, με την παρουσία της κυρίας Ιωάννας Κλιάρη, υπεύθυνης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και του πατρός Παντελεήμονος, εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παρουσίαση δράσεων -εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Φυσικό περιβάλλον-Διατηρώ και αλλάζω”

Την ίδια μέρα το απόγευμα, οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παρουσιάστηκαν με θαυμαστή ζωντάνια και μεταδοτικότητα από τη μαθήτρια της Α΄ τάξης, Αναστασία-Ολυμπία Σεραφίνι, στη διαδικτυακή ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ.

Τέλος, το πρόγραμμα παρουσιάστηκε και στην Ημέρα Πολιτισμού, Επιστημών και Αθλητισμού «εὖγε!», που οργανώνει το Σχολείο μας κάθε χρόνο με τη λήξη του σχολικού έτους. Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι μαθητές Θεοχάρης Σπερελάκης και Στέργιος Τσιόμπρας.

Στις τελικές εντυπώσεις για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα παιδιά σημείωσαν ότι γνώρισαν μια διαφορετική οπτική γωνία του περιβαλλοντικού ζητήματος και στο ερώτημα «κατά πόσο η Βίβλος μπορεί να δώσει λύσεις στον διαφαινόμενο κίνδυνο της οικολογικής καταστροφής» σημείωσαν το εξής: «Ο άνθρωπος οφείλει να προστατεύει τη Φύση, διότι αυτή δίνει ζωή στον άνθρωπο. Η τροφή, το νερό, το οξυγόνο, οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες, τα πάντα προέρχονται από τη Φύση. Όμως, το πρόβλημα που δημιουργείται, είναι ότι ο άνθρωπος κακομεταχειρίζεται τη Γη και δεν αξιοποιεί σωστά τα αγαθά που του προσφέρει, με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιούνται διάφορες σχέσεις. Η Βίβλος σε πολλά αποσπάσματά της αναφέρεται στις σχέσεις ανάμεσα στον Θεό και στον άνθρωπο, οι οποίες διαταράσσονται με αποτέλεσμα την εκμετάλλευση και την καταστροφή της φύσης. Χρέος και ρόλος του ανθρώπου πρέπει να είναι η σωστή αξιοποίησή της και η συνεχής προσπάθεια για την ισότητα και τον σεβασμό όλων των πλασμάτων της Γης.».

Την ευθύνη για την πραγματοποίηση του προγράμματος και την καθοδήγηση των παιδιών είχε η θεολόγος Γιώτα Ψωμιάδου.