Τα πειράματα Χημείας μας φέρνουν πιο κοντά – Επίδειξη πειραμάτων Χημείας από την Ομάδα Εθελοντισμού στη Σχολή Τυφλών
Μαρ 8 2023

Το Αρσάκειο Γυμνάσιο και το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Ομάδας Εθελοντισμού των δύο Σχολείων, έχει ξεκινήσει τη φετινή σχολική χρονιά συνεργασία με τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της οποίας έχουν προγραμματιστεί μία σειρά από κοινές δράσεις. Η πρώτη από αυτές πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023 και επρόκειτο για μία επίδειξη πειραμάτων Χημείας από μαθητές και μαθήτριες των Σχολείων μας σε μαθητές και μαθήτριες αντίστοιχα της Σχολής Τυφλών, τα οποία είχαν ως στόχο τη διέγερση της όσφρησης, της αφής και της ακοής τους, καθώς και την παροχή γνώσεων στον τομέα της Χημείας.

Συγκεκριμένα οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, χωρισμένοι σε ομάδες, πραγματοποίησαν τα εξής πειράματα. Αρχικά έλιωσαν ζάχαρη σε δοκιμαστικό σωλήνα και σε όλον τον χώρο απλώθηκε η γλυκιά μυρωδιά της καραμέλας. Στη συνέχεια σε ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο με λίγο οινόπνευμα έριξαν ένα σπίρτο και ένα εντυπωσιακό «μπαμ» ακούστηκε, ξεσηκώνοντας τις φωνές όλων των παρισταμένων. Ακολούθως έβαλαν σόδα μαγειρικής μαζί με υδροχλωρικό οξύ σε δοκιμαστικό σωλήνα και οι μαθητές και οι μαθήτριες της Σχολή Τυφλών διαπίστωσαν αγγίζοντας τον σωλήνα ότι ψύχονταν. Τέλος, τοποθετώντας σε δοκιμαστικό σωλήνα υδροχλωρικό οξύ και μία ταινία μαγνησίου, διαπίστωσαν αγγίζοντας τον σωλήνα ότι θερμαινόταν. Από το ίδιο χημικό φαινόμενο αποθήκευσαν το υδρογόνο που απελευθερώνεται από τη χημική αντίδραση και πλησιάζοντας τον σωλήνα σε φλόγα ακούστηκε ο χαρακτηριστικός ήχος που παράγεται από την καύση του υδρογόνου. Παράλληλα, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, με τη συνδρομή της καθηγήτριας Χημείας Γεωργίας Στεφανίδου, εξηγούσαν όλα τα στάδια της διαδικασίας κάθε πειράματος και απαντούσαν στις απορίες των μαθητών και των μαθητριών της Σχολής Τυφλών.

Η συνάντηση έγινε μέσα σε ένα πολύ ευχάριστο και φιλικό κλίμα, όπως συμβαίνει πάντα μεταξύ παιδιών που, παρά τη διαφορετικότητά τους, έχουν όλα την ίδια ζωντάνια και την απλότητα της ηλικίας τους που κάνουν εύκολη την προσέγγιση. Ανυπομονούμε, λοιπόν, για την επόμενη συνάντησή μας στον χώρο της Σχολής Τυφλών ή στα Σχολεία μας, για να ξαναβρεθούμε με τους γνώριμους πλέον συμμαθητές και συμμαθήτριές μας και να μοιραστούμε νέες εμπειρίες.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες της Ομάδας Εθελοντισμού των δύο Σχολείων Ιφιγένεια Αναγνώστου, φιλόλογος, και Γεωργία Στεφανίδου, χημικός-  η οποία ήταν υπεύθυνη και για την όλη οργάνωση των πειραμάτων- καθώς και ο παρασκευαστής του Εργαστηρίου Φυσικής και Χημείας των Αρσακείων Σχολείων Δημήτρης Μπατγίδης.