Συμμετοχή και διάκριση σε Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους – «Φτιάχνοντας την Άνοιξη…..»
Ιούν 17 2021

«Την άνοιξη αν δεν την βρεις την φτιάχνεις. 

Ναι την φτιάχνεις.
Κάθε φορά από την αρχή.
Όλο και πιο ζωντανή.
Όλο και πιο ποτισμένη.

Ναι την φτιάχνεις.
Με εκείνα τα χρώματα που σημαίνουν αρμονία.
Και με εκείνες τις λέξεις που δηλώνουν αρχή…..»

Και κάπως έτσι ξεκινάει το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο ενέπνευσε την κινηματογραφική ομάδα του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης, τους Cinefellows, να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν την ταινία τους, μέσα στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες της πανδημίας. Τα περισσότερα στάδια της ταινίας πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως, ειδικά για τους μαθητές του Λυκείου που παρέμειναν σε καραντίνα το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ήταν όμως μία δραστηριότητα που κινητοποίησε τους μαθητές καθώς όλοι σχεδόν όσοι κλήθηκαν να συμμετάσχουν ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία στις απαιτήσεις  ενός τόσο σύνθετου καλλιτεχνικού έργου.

Στην πρωτόγνωρη και δύσκολη συγκυρία που όλοι βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ποικίλους επιβαρυντικούς για τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία παράγοντες. Μέσα σε μία συνεχή αβεβαιότητα  αλλά και σε κλίμα φόβου και αγωνίας που καλλιεργήθηκε με την παρατεταμένη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων και την απειλή της ασθένειας σε συνδυασμό με τον καταιγισμό δυσάρεστων ειδήσεων και την έλλειψη επαφής με παππούδες, φίλους, συμμαθητές, καθηγητές κτλ., τα παιδιά δοκιμάζονταν καθημερινά. Σε τέτοιες ιδιαίτερες περιστάσεις καλείται το Σχολείο να αναλάβει πολλαπλούς ρόλους, συμβάλλοντας όχι μόνο στην ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής (εξ αποστάσεως και διά ζώσης) διαδικασίας αλλά και στην επίτευξη, με οποιονδήποτε τρόπο, της κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης μέσω της εξατομικευμένης προσέγγισης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων. Το Σχολείο έχει τη δύναμη να καλλιεργήσει στους μαθητές του τον στοχασμό, την κριτική σκέψη, την αυτογνωσία, την ειλικρινή επικοινωνία και την ελεύθερη σκέψη και έκφραση. Παράλληλα, ενθαρρύνει, συμβουλεύει, παρηγορεί και παρακινεί. Προ πάντων όμως εμπνέει. Εμπνέει την ελπίδα, τα όνειρα, τη δημιουργικότητα και την αγάπη για την «Άνοιξη». Προσπαθεί να διδάξει τους μαθητές του να διαχειρίζονται τις κρίσεις και «να μην στενοχωριούνται, αν αυτή (η άνοιξη) χαθεί ή δεν έρθει», αλλά να είναι πρόθυμοι ανά πάσα στιγμή «να την φτιάξουν». Ακριβώς έτσι όπως την εννοεί ο Ελύτης. Ως οπτική και προοπτική. Ως στάση ζωής, τρόπο σκέψης και ό,τι άλλο μπορεί να σημαίνει προσωπικά για τον καθένα. Να τη φτιάξουν με χρώματα, με λέξεις, θέληση, ελπίδα, πίστη και φως.

Κι οι λέξεις, οι στίχοι, η μουσική, τα δρώμενα, οι καλλιτεχνικές συνθέσεις, όλα μαζί τα ψήγματα της τέχνης τους ας γίνουν τα «αγνά υλικά» αυτής της δημιουργίας τους αλλά και της προσωπικής τους υπέρβασης.

Έτσι μόνο θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν αρνητικά συναισθήματα ή τραυματικά βιώματα και να διώξουν από μέσα τους το σκοτάδι, το φόβο, τη «βαρυχειμωνιά».

Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μαθητές βίωσαν στο έπακρο τη λυτρωτική και μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης δουλεύοντας για ένα κοινό σκοπό. Και τον πέτυχαν στο έπακρο, διότι κατάφεραν μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες να ολοκληρώσουν το συνεργατικό καλλιτεχνικό τους έργο και να το επικοινωνήσουν στη μαθητική κοινότητα.

Επιπλέον, η ταινία συμμετείχε και διακρίθηκε στον 11ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους (https://i-create.minedu.gov.gr/index.php/trexousesdraseis/cinema-diavases-11os ) που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση), το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο –Σπίτι της Κύπρου. Η διάκριση που απέσπασε η ταινία αφορά στη μουσική της επένδυση (κατηγορία μουσικής σύνθεσης), για την οποία εργάστηκαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Αντώνιος Παναγιώτης Ατζέμης και Αριάδνη Κώστα.

Την αφίσα της ταινίας επιμελήθηκε η μαθήτρια της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Ευτυχία Τολίδη.

Στην ταινία συμμετείχαν οι μαθητές (σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ, βιντεοσκόπηση, ερμηνεία ρόλων, καλλιτεχνική επιμέλεια τίτλων τέλους, μουσική επένδυση):

[από το Λύκειο]         

Καλινδέρη Ευανθία

Καλινδέρη Σοφία

Ματέλλα Κατερίνα 

Μελίσογλου Δέσποινα

Παπαδοπούλου Βασιλική

Παπαναστασίου Κωνσταντίνα 

Σίκλη Χρυσούλα

Φραγκίδου Ειρήνη

Χατζηστεφανίδου Σοφία

Χριστοδούλου Στέλλα

Χριστοδούλου Βασίλης 

[από το Γυμνάσιο]

Αηδόνη Θάνια 

Αλαμανιώτης Μάνος

Αλεξίου Σταυρούλα

Αραμπατζή Κατερίνα

Ατζέμης Αντώνιος Παναγιώτης

Γιαννακόπουλος Φίλιππος

Γκιουλετζή Μάρθα

Γκουνέλα Στράτα Νεφέλη

Ζαγορίδης Νικόλαος

Ζαχαροπούλου Ελισάβετ

Ζιώγα Φανή

Θεοχάρους Κωνσταντίνα 

Ιωσηφίδης Νικόλας

Κάλτσου Ελισάβετ

Καραπιπέρη Ευφροσύνη

Κλώνος Στάθης

Κώστα Αριάδνη 

Μανουσαρίδης Στέργιος  

Μέρτζιος Βασίλης 

Μπακαλιού Αλκμήνη

Μπαλάση Αθανασία  

Μπλόσκα Ελεάνα

Ναθαναηλίδου Αγάπη

Νανούση Δανάη-Κυριακή

Νταόπουλος Βαγγέλης

Παπαδοπούλου Όλγα

Παναγιωτίδου Δήμητρα

Παναγιωτίδου Ερμιόνη

Παπαγιάννη Ειρήνη

Παπαδοπούλου Ιουλία

Παυλίδης Αλέξανδρος

Σουπίλα Μάρτα

Τεμπερεκίδου Κατερίνα

Τολίδη Ευτυχία

Τσαπακίδου Κυριακή

Τσίτου Αναστασία

Φραγκίδης Αλέξανδρος 

Χαραλαμπίδου Σοφία Αναστασία

Χασιώτη Δήμητρα    

Η παραπάνω δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής και της Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών με υπεύθυνη την καθηγήτρια Μουσικής κ. Αναστασία Γκίνη.

Ακολουθεί η ταινία.