«Ένα βήμα τη φορά»: ένα μιούζικαλ της Μαρίας Στεφάνου που δίδαξε και ψυχαγώγησε τη Β΄ και την Γ΄ γυμνασίου
Φεβ 17 2023

Την Τρίτη 7/2/2023 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη της Β΄ και της Γ΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης στο Ράδιο Σίτυ με σκοπό την παρακολούθηση του μιούζικαλ «Ένα βήμα τη φορά» της Μαρίας Στεφάνου, που ανεβαίνει από την PEOPLE PRESENTS. Το έργο πραγματεύεται το «περπάτημα» ενός κοριτσιού προς την ενηλικίωση μέσα από τον δρόμο των συναισθημάτων, τον φόβο, τον θυμό, τη ζήλια, τον ανταγωνισμό, τα πρέπει, το θέλω, το μου αρέσει, την ευθύνη της. Ένα τρυφερό, μοντέρνο και άκρως επίκαιρο μιούζικαλ για τη ζωή και τις μεγάλες, άλλα τόσο απλές αλήθειες της διαδρομής της.

Ο «δρόμος» των ανθρώπων έχει μετατραπεί σε αγώνα και το φαβορί της κούρσας, η νεαρή Ερμιόνη, προσπαθώντας να βγει πρώτη, σκοντάφτει, χάνει την πρωτιά και τη γη κάτω απ’ τα πόδια της. Μένει μόνη. Στο δρόμο της εμφανίζεται ένας «περαστικός», απ’ αυτούς που όλοι έχουμε ανάγκη, όταν σκοντάφτουμε. Την πιάνει απ’ το χέρι και περπατάει πλάι της, μαθαίνοντάς της ό,τι χρειάζεται, για να σταθεί πρώτη φορά στα πόδια της.

Γέλιο, συγκίνηση, χαρά, λύτρωση, πολύς χορός και μελωδίες ψυχής. To κάθε κομμάτι της διαδρομής έχει να μας δώσει άλλο δώρο, μέσα από σουίγκ, τζαζ, ποπ, βάλς, λάτιν και ροκ εν ρολ ρυθμούς. Τραγούδια γραμμένα για την κάθε ηλικία, το κάθε μάθημα και συναίσθημα που έχει να περπατήσει η Ερμιόνη, μέχρι να αφήσει όλες τις αποσκευές και με ελεύθερα χέρια πια, να αγκαλιάσει τον εαυτό της.

«Κατάλληλο για όλους όσους θέλουν… να περπατήσουν». Το συγκεκριμένο μιούζικαλ έχει ξεπεράσει τις 130 παραστάσεις, από το 2017 μέχρι σήμερα, έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους και οδηγεί τον θεατή σε μονοπάτια αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης με τόλμη, χιούμορ και ενσυναίσθηση. Να σημειώσουμε και την συμμετοχή δύο αποφοίτων μας σε σημαντικούς ρόλους, του Δημήτρη Θεοδοσίου (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Χατζηθεοδοσίου, υπεύθυνου του θεατρικού ομίλου του Αρσακείου Γυμνασίου) και του Νεκτάριου Ντόντουλου.   

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παράσταση και φάνηκαν ενθουσιασμένες και ενθουσιασμένοι από τα εντυπωσιακά σκηνικά και τις ιδιαίτερες μουσικές δημιουργίες. Οι θετικές εντυπώσεις που προέκυψαν για την παράσταση αποτυπώθηκαν τόσο κατά τις συζητήσεις που ακολούθησαν με τους διδάσκοντες όσο και από τα σχόλια που κατέγραψαν. Παρακάτω ακολουθούν σχόλια των μαθητριών και των μαθητών μας:

Η παράσταση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και είχε πολλά ηθικά διδάγματα. Οι ερμηνείες ήταν πολύ ωραίες και ζωντανές ενώ τα τραγούδια ήταν εξίσου πετυχημένα και ζωντανά. Γενικά είναι από τις καλύτερες παραστάσεις που έχω παρακολουθήσει με το σχολείο. 

Σοφοκλής Παπαδόπουλος 

 

Το μιούζικαλ μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον καθώς περνούσε στους θεατές πολλά μηνύματα για τη ζωή και οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν εξαιρετικές

Βασιλική Τζιτζή 

 

Το μιούζικαλ κατάφερε να μεταδώσει στο κοινό  όμορφα νοήματα. Απόλαυσα τις ερμηνείες των ηθοποιών και ειδικά τη μουσική. 

Ελίνα Τάμπου 

 

Το μιούζικαλ ήταν πολύ ωραίο, γιατί είχε μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα. Η μουσική ήταν πολύ διασκεδαστική και μας έφτιαξε τη διάθεση. Οι ηθοποιοί είχαν τρομερές ερμηνείες και η πλοκή ήταν πολύ ενδιαφέρουσα

Αλέξανδρος Φραγκίδης 

 

Το μιούζικαλ που παρακολουθήσαμε στο πλαίσιο της διδακτικής επίσκεψης ήταν μαγευτικό και η ιδανική διαφυγή από την καθημερινή ρουτίνα. Το απόλαυσα μέχρι τέλους και ελπίζω να μας δοθούν πολλές ακόμα ανάλογες ευκαιρίες να παρακολουθήσουμε τόσο ωραία θεάματα

Γιάννης Ρεφανίδης 

 

Το μιούζικαλ μου άρεσε γιατί οι ηθοποιοί ήταν πολύ καλοί και τα τραγούδια πολύ συναισθηματικά. 

Αλεξάνδρα Τσίντογλου 

 

Τα τμήματα της Β΄ και της Γ΄ συνόδευσαν οι εξής καθηγητές: Μαρία Φωτίου, Γιώργος Αντωνόπουλος, Μανώλης Γεωργάκας, Βαγγέλης Δήμος, Θένια Κωνσταντινίδου, Βίκη Κωσταρά, Βασίλης Μαθάς, Αλέξης Μάντζιος, Νικολέττα Σατσλή, Βασίλης Τεμπερεκίδης Αθηνά Φουστέρη και η υπεύθυνη καθηγήτρια Μουσικής, Αναστασία Γκίνη.

Για ενδεικτικό βίντεο σποτ δείτε εδώ.