Συμμετοχή του στο 18ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (18th ACMUN)
Φεβ 18 2023

Από την Παρασκευή 10 έως και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Κολέγιο Ανατόλια το 18ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (18th ACMUN), στο οποίο συμμετείχαν δεκαπέντε μαθητές του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, εκπροσωπώντας τον Καναδά, την Ολλανδία και τη Νιγηρία. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι μαθητές μας ανέλαβαν ρόλους διπλωματών-απεσταλμένων αυτών των χωρών, διερεύνησαν την πολιτική τους σε θέματα ημερήσιας διάταξης και δημιούργησαν συμμαχίες, για να προτείνουν συναινετικές λύσεις με τη μορφή ψηφισμάτων. Συζήτησαν διεξοδικά φλέγοντα ζητήματα όπως το ζήτημα των πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί, η αξιολόγηση του ζητήματος των γκρίζων ζωνών για την ανοικοδόμηση της ειρήνης, η αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού και των οικονομικών επιπτώσεων της Ρωσοουκρανικής σύγκρουσης, η ελαχιστοποίηση των εντάσεων στα θαλάσσια περάσματα. Επίσης εξέτασαν τα δικαιώματα των αθλητών μη τυπικού φύλου στον αθλητισμό, την εισαγωγή της καθολικής βασικής παροχής ενέργειας στα νοικοκυριά, την κατάσταση στο Μάλι, την καταπολέμηση των εντάσεων που προκαλούνται από τη θεωρία της «αλυσίδας των μαργαριταριών» και τη στρατηγική του «περιδέραιου των διαμαντιών» της Κίνας. Ασχολήθηκαν και με τη νομιμότητα της ανθρώπινης γενετικής τροποποίησης, τη βελτίωση των συνταγματικών πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών, το ζήτημα της μείωσης των ποσοστών γεννήσεων και της γήρανσης του πληθυσμού στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, το εμπορίου ναρκωτικών στον Νότιο Ειρηνικό, την αντιμετώπιση της τρωτότητας των υποδομών παραγωγής ενέργειας σε περιόδους στρατιωτικών συγκρούσεων, το ζήτημα της πρωτοφανούς  αύξησης των τιμών της ενέργειας στην επισιτιστική ανασφάλεια και τις ανθρωπιστικές ανάγκες, την κυριαρχία του δικαίου της Ε.Ε. έναντι της εθνικής δικαιοδοσίας και, τέλος, τη διεύρυνση της ιδιότητας του μέλους της ΕΕ.

Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Τάξης που πήραν μέρος ήταν οι: Μιχάλης Βασιλάκης, Μυρτώ Δάκου, Θεανώ Ιωάννου, Θωμάς Καλτσίκης, Δανάη Καμπερίδη, Αντώνης Κελεκτσόγλου, Δήμητρα Κολτσάκη, Ανδρέας Μανωλόπουλος, Σπύρος Μπάμπας, Σοφοκλής Παπαδόπουλος, Μιλτιάδης Παπαλεξανδρής, Άννα Σταμοπούλου, Σταύρος Τοκμακίδης, Βάλια Τσίρα και Σίλια Φλώρου.

Τις αντιπροσωπείες των χωρών καθοδήγησαν και συντόνισαν ο καθηγητής Αγγλικών Βαγγέλης Δήμος και οι καθηγήτριες Αγγλικών Τότα Οικονόμου και Λία Σταυρίδου.