Πώς γράφουμε ιστορία; – Διδακτική επίσκεψη στον Μικρασιατικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ουσάκ»
Φεβ 17 2023

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η 4η διδακτική επίσκεψη ομάδας μαθητών και των μαθητριών της Β΄ και Γ΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και της Α΄ τάξης του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης στον Μικρασιατικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ουσάκ» στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου που διοργανώνει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία με τίτλο «Μνήμη Μικρασιατικού Πολιτισμού» στις 4 και 5 Απριλίου, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες που επισκέφθηκαν τον Μικρασιατικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ουσάκ» συμμετέχουν στο 1ο εργαστήριο του Συνεδρίου, το οποίο έχει θέμα «Πώς γράφουμε ιστορία;».

Στόχος της επίσκεψης ήταν τα παιδιά να διερευνήσουν την έννοια του «Πολιτιστικού Συλλόγου» και να κατανοήσουν τις πτυχές της κουλτούρας και των παραδόσεων των Μικρασιατών προσφύγων. Στην επίτευξη αυτού του στόχου ήταν καθοριστική η συμβολή των μελών του Συλλόγου που μας υποδέχτηκαν, του κυρίου Κοσμά Φιοραβάντες, Ταμία του Συλλόγου και του κυρίου Βαγγέλη Τσίλογλου, Γραμματέα του Συλλόγου.

Η υποδοχή που επιφύλαξαν στα παιδιά οι κύριοι Φιοραβάντες και Τσίλογλου ήταν ένθερμη και μέσα σε ένα πολύ φιλόξενο κλίμα, τα παιδιά έμαθαν για την ιστορία του Συλλόγου, τις προσπάθειές και τις δράσεις, για να διατηρηθεί η μνήμη του μικρασιατικού πολιτισμού ενώ συζήτησαν επίσης για τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες  πήραν συνέντευξη από τον κύριο Φιοραβάντες, ο οποίος έδωσε εκτενείς και κατατοπιστικές απαντήσεις αναφορικά με την ιστορία του Συλλόγου, το χωριό Ουσάκ της Μικράς Ασίας, τη ζωή των κατοίκων του, τα φαγητά και τα έθιμα των Μικρασιατών καθώς και στοιχεία από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες με την έλευση τους στον ελλαδικό χώρο και τα συναισθήματα που γεννά στα μέλη του Συλλόγου η αναφορά στα ιστορικά γεγονότα του 1922. 

Μετά τη συζήτηση, τα παιδιά περιηγήθηκαν στον εκτενή εκθεσιακό χώρο του Συλλόγου, είδαν πλήθος ιστορικών φωτογραφιών προσώπων και περιοχών, αντικείμενα, έπιπλα και παραδοσιακές φορεσιές καθώς και χειροποίητα χαλιά φτιαγμένα στους τρεις αργαλειούς που φιλοξενούνται στον χώρο του Συλλόγου, καθώς οι κάτοικοι του χωριού Ουσάκ της Μικράς Ασίας είχαν ως βασική επαγγελματική δραστηριότητα την ταπητουργία. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους ξενώνες του συλλόγου, στους οποίους φιλοξενούνται κατά καιρούς πρόσφυγες από διάφορα μέρη της Γης, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως η αλληλεγγύη σε αυτούς που ξεριζώνονται από τον τόπο τους και σε όσους αναζητούν βοήθεια αποτελεί βασικό πυλώνα της κουλτούρας του Συλλόγου.

Τα παιδιά συνόδευσαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες της υποομάδας του 1ου εργαστηρίου του 9ου Παναρσακειακού Συνεδρίου, Βασιλική Αργυροπούλου [καθηγήτρια Πληροφορικής] και Γιώτα Ψωμιάδου [καθηγήτρια Θρησκευτικών].