Περιβάλλον και πολιτισμός στον Χριστιανισμό: Διδακτική επίσκεψη της Α΄ Γυμνασίου στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και τη Μονή Βλατάδων
Δεκ 10 2022

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κιβωτός του Νώε – Μία σύγχρονη ιστορία» οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ τάξης του Γυμνασίου, στις 29 Νοεμβρίου 2022, επισκέφθηκαν το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, το οποίο στεγάζεται στην σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων στην Άνω Πόλη.

Στην είσοδο της Μονής μας υποδέχτηκε η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (Π.Ι.Π.Μ.), Ιωάννα Κλιάρη. Η διάδρασή μας με το Π.Ι.Π.Μ. ξεκίνησε με μια περιήγηση στον κήπο της Μονής, όπου χαρήκαμε τα οικόσιτα παγώνια, τα ζαρκάδια, καθώς και όλα τα ζωάκια που έχει η Μονή. Μέσα από αυτή την επαφή, αναρωτηθήκαμε για την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με όλα τα έμβια όντα του πλανήτη μας.

Στην συνέχεια εισήλθαμε στη Μονή όπου, με την βοήθεια των φοιτητών που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο Ίδρυμα, ψηλαφίσαμε την ιστορία της Θεσσαλονίκης και του Χριστιανισμού υπό το πρίσμα της ιστορίας και του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της πόλης μας. Αναλύοντας τις τοιχογραφίες του Καθολικού προέκυψαν αρκετές ερωτήσεις, με αποτέλεσμα να μάθουμε βασικές πτυχές του Χριστιανισμού και την αξία τους για τον άνθρωπο και τον πολιτισμό.

Στο διάλειμμα τα παιδιά να απόλαυσαν κάθε γωνιά του κήπου της Μονής. Αργότερα, επισκεφθήκαμε το αμφιθέατρο του Π.Ι.Π.Μ., όπου ενημερωθήκαμε και συζητήσαμε για τον κόσμο των χειρογράφων. Μέσα από τη συζήτηση για την σύνδεση του Χριστιανισμού με το περιβάλλον και τον πολιτισμό μπήκαν και τα θεμέλια για την έναρξη του εκπαιδευτικού μας προγράμματος αλλά και για μια ουσιαστικότερη γνωριμία με το μάθημα των Θρησκευτικών.      

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευαν ο καθηγητής Γιώργος Αντωνόπουλος και οι καθηγήτριες: Σουζάνα Καρανάσιου, Τότα Οικονόμου, Στέλλα Σαρμή και Γιώτα Ψωμιάδου.