Το ΝΕΟΓΡΑΦΗΜΑ στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Ραδιόφωνο – Ραδιοφωνικές εκπομπές Μαΐου
Ιούλ 4 2022

Τον Μάιο 2022 ολοκληρώθηκαν οι δράσεις συμμετοχής των μαθητών μας στο διαδικτυακό Μαθητικό Ραδιόφωνο, το European School Radio με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μουσικής Αναστασίας Γκίνη. Μέσα από αυτή την εκπαιδευτική και πολιτιστική διαδρομή, οι μαθητές καλλιέργησαν δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας, κριτικής σκέψης και ενσυναίσθησης αλλά και το αισθητικό τους κριτήριο (σχεδιασμός banners, μουσική επένδυση) σε συνδυασμό με την αξιοποίηση και ανάπτυξη των γνώσεών τους στις ΤΠΕ.

Και οι δύο τελευταίες ραδιοφωνικές εκπομπές της σχολικής χρονιάς θεματικά ανήκαν στον κύκλο εκπομπών «Το Νεογράφημα στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Ραδιόφωνο» και είχαν ως στόχο να δώσουν την ευκαιρία στα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας να εντρυφήσουν στις δημοσιογραφικές και λογοτεχνικές απόπειρες των συμμαθητών τους και, παράλληλα, να προβάλουν το περιοδικό του Σχολείου εκτός των ορίων της Σχολικής Κοινότητας με έναν τρόπο πρωτότυπο, ευφάνταστο και δημιουργικό.

Συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη 19 Μαΐου στις 20.00 παρουσιάστηκε από τη ραδιοφωνική ομάδα της Γ΄ τάξης η εκπομπή με τίτλο «Το Νεογράφημα στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Ραδιόφωνο – Η πανδημία μέσα από τα μάτια των παιδιών». Τα κείμενα που ακούστηκαν αποτελούν δημιουργίες των μαθητών μας που δημοσιεύτηκαν το περασμένο σχολικό έτος 2020-21 με αφορμή το αφιερωματικό 22ο τεύχος του περιοδικού του Σχολείου «Νεογράφημα-όταν γράφουν τα νιάτα» και συγκεκριμένα της Ευτυχίας Τολίδη, της Κυριακής Τσαπακίδου, του Μίλτου Δημητρίου, του Βασίλη Ηλιάδη, του Άρη Γκιουλέκα και του Αλέξανδρου Φασουράκη. Στο πλαίσιο της εκπομπής μεταδόθηκε η συνέντευξη που έδωσε ο τραγουδιστής Νίκος Βέρτης στο Νεογράφημα, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για τη θερμή ανταπόκρισή του. Υπεύθυνη για τη συγκεκριμένη δημοσιογραφική απόπειρα είναι η μαθήτρια της Γ’ τάξης Ευτυχία Τολίδη. Στη ραδιοφωνική ομάδα συμμετέχουν οι μαθητές της Γ΄ τάξης:  Γιάννης Βερνάρδος, Άρης Γκιουλέκας, Μίλτος Δημητρίου, Βασίλης Ηλιάδης, Αφροδίτη Κανίδου, Ματθαίος Ματαυτσής, Δαμιανός Εμμανουήλ Μουτεβελίδης,  Μαρία Ταμπάκη, Ευτυχία Τολίδη, Κυριακή Τσαπακίδου, Άννα Τσίρη και Αλέξανδρος Φασουράκης.

Αφίσα: Μίλτος Δημητρίου και Ευτυχία Τολίδη (μαθητές Γ΄ τάξης)

Μουσικό χαλί:

  • Νίκος Βέρτης – Γιατί Το Μετανιώνεις (Official Lyric Video) © www.nikosvertis.com 2017 [Μια παραγωγή της THEAMA για την Heaven Music] https://www.youtube.com/watch?v=_2iM_hsOUbM ]
  • Greek New Year Carrols
  • Bensound-acousticbreeze (bensound.com)
  • Resolve-Joel Cummins (Youtube Audio Library)

Η εκπομπή βρίσκεται αναρτημένη στο «Αρχείο Εκπομπών» του European School Radio (βλ. http://europeanschoolradio.eu/el/archives/podcasts/7741 ), αλλά μπορείτε να την ακούσετε και να την απολαύσετε και στο παρακάτω αρχείο βίντεο.

 

Την Πέμπτη 26 Μαΐου στις 20.00 παρουσιάστηκε από τη ραδιοφωνική ομάδα της Β΄ τάξης η εκπομπή με τίτλο «Το Νεογράφημα στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Ραδιόφωνο-μαθητικές δημοσιεύσεις  με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821  και συγκεκριμένα το λογοτεχνικό έργο «Στη σκιά των φλεγόμενων αναμνήσεων» . Πρόκειται για ένα ξεχωριστό διήγημα της Κωνσταντίνας Οικονόμου, το οποίο δημοσιεύτηκε το περασμένο σχολικό έτος 2020-21 με αφορμή το αφιερωματικό 23ο τεύχος του περιοδικού του Σχολείου «Νεογράφημα – όταν γράφουν τα νιάτα». Το διήγημα παρουσιάζουν η ίδια η συγγραφέας και οι συμμαθητές της (τμήμα Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών Β΄ τάξης): Γιάννης Βαλτούδης, Μιχάλης Βασιλάκης, Μυρτώ Δάκου, Αγγελική Ζαχαριάδου, Δάφνη Καλογήρου,  Δανάη Καμπερίδη,  Ρωξάνη Κατσάνου, Ηλέκτρα Λεβέντη, Δήμητρα Μάντζιου, Άγγελος Μαυρόπουλος, Παναγιώτα Μπάρμπα, Λίζα Ντίτριχ-Αγγελή, Κατερίνα Παπαδρόσου, Έλενα Παπαστεργίου, Γιάννης Ρεφανίδης, Άννα Σταμοπούλου, Δήμητρα Νάκου, Σταύρος Τοκμακίδης και Ιωάννα Χαρίσκου.

Αφίσα: Μίλτος Δημητρίου (μαθητής Γ΄ τάξης)

Μουσικό χαλί: ΙΤΕ ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ / ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 (CD) [Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής]

1.Ο Θούριος  – Εθνεγερτήριο Άσμα του Ρήγα Φεραίου

2.Μαύρο πουλάκι πο’ ρχεσαι

3.Τα μυστικά

Η εκπομπή βρίσκεται αναρτημένη στο «Αρχείο Εκπομπών» του European School Radio (βλ. http://europeanschoolradio.eu/el/archives/podcasts/7749 ), αλλά μπορείτε να την ακούσετε και να την απολαύσετε και στο παρακάτω αρχείο βίντεο.