Κάτι τελειώνει, κάτι αρχίζει …
Ιούλ 4 2022

«Το Γυμνάσιο για εμάς, τα παιδιά του 2007, έφτασε στο τέλος του. Τα συναισθήματά μας είναι ανάμεικτα, πόσο μάλλον φέτος, που δεν αποχαιρετάμε μία χρονιά, αλλά μία τριετία γνώσεων, εμπειριών, στιγμών, το Γυμνάσιο. Ευτυχώς για εμάς, ισχύει το ρητό πως «Κάθε τέλος συνοδεύεται από μία αρχή», από νέες εμπειρίες, νέες ευκαιρίες, νέους ανθρώπους. Και πράγματι, όταν κλείνει μία πόρτα πρέπει από μόνοι μας να ανοίγουμε ένα παράθυρο. Ένα παράθυρο προς το καινούργιο, το διαφορετικό, το άγνωστο που μας καλεί να το ανακαλύψουμε. Ωστόσο, ξέρω, πως είναι δύσκολο να πούμε «αντίο». Αντίο στους ανθρώπους, στις στιγμές. Η αλήθεια είναι πως, πράγματι, οφείλουμε να προχωράμε μπροστά και να μην μένουμε στάσιμοι στην ζωή μας.»

Αθανασία Μπαλάση, Γ2

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε στις 21:00 το βράδυ η Τελετή Αποφοίτησης της Γ΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.  Ήταν η πιο ευτυχής και συγκινητική κατάληξη της φετινής χρονιάς, μιας χρονιάς αποστάσεων, μασκών και περιορισμένων δυνατοτήτων επαφής, τις οποίες ωστόσο καταφέραμε να ξεπεράσουμε και αισίως να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί, παιδιά, καθηγητές και γονείς, στον καταπράσινο αύλειο χώρο του Γυμναστηρίου του Σχολείου μας, για να χαρούμε και να γιορτάσουμε την τελευταία μέρα των μαθητριών και μαθητών μας στο Γυμνάσιο.

«Φέτος με έναν μαγικό και παράδοξο τρόπο ήρθαμε πιο κοντά και μοιραστήκαμε ακόμα περισσότερα. Παρά τις δυσκολίες κατορθώσαμε, περνώντας περισσότερο χρόνο μαζί, να γίνει αυτή η χρονιά πιο  όμορφη και διασκεδαστική.»

Χριστίνα Καπίταλη, Γ2

Η βραδιά περιείχε τα πάντα: μουσική, τραγούδια, χορούς, αστεία, γέλια, φωτογραφίες, βίντεο, απονομές, λόγια συγκινητικά και αποχαιρετιστήρια, με φόντο έναν ουρανό γεμάτο αστραπές που προσέθεταν ακόμα μεγαλύτερη λάμψη στα φωτεινά χαμόγελα όλων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των παρουσιαστών της βραδιάς, που δεν ήταν δύο, αλλά δεκαέξι συνολικά και εναλλάσσονταν μεταξύ τους καθ’ όλη τη βραδιά με άψογο ρυθμό, προαναγγέλλοντας την είσοδο των αποφοίτων στη σκηνή με τη συνοδεία μουσικής και χειροκροτημάτων. Οι παρουσιαστές, με χιούμορ και έξυπνες ατάκες, κάλεσαν στο βήμα την Πρόεδρο του Δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου, Σταυρούλα Αλεξίου, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Ιωσήφ Ιωσηφίδη, τον Διευθυντή του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, Θανάση Νευροκοπλή, για να αποχαιρετήσουν τους αποφοίτους αλλά και τη Διευθύντρια του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, Άννα Σγουρού, η οποία με τη σειρά της τους καλωσόρισε στο νέο τους Σχολείο, το Αρσάκειο Λύκειο.

Ανάμεσα στις ομιλίες τραγουδήθηκαν από τα παιδιά της χορωδίας με τη συνοδεία μαθητικής ορχήστρας και τη διεύθυνση της καθηγήτριας Μουσικής, Αναστασίας Γκίνη,  τα τραγούδια «Τα καλοκαίρια», «Σαν συμμαθητές», «City of Stars» και «Φάρος».

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι καθενός από τα τρία τμήματα της Γ’ Γυμνασίου μοιράστηκαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με όλους τους παρευρισκόμενους στην τελετή Αποφοίτησης, προκαλώντας συγκίνηση και κάνοντας όλα τα παιδιά και τους καθηγητές τους να αναπολήσουν τις όμορφες, αλλά και τις δύσκολες, στιγμές των τελευταίων τριών ετών.

«Ξεκινάμε λοιπόν με την πρώτη τάξη. Εκεί που έμελλαν να ξεκινήσουν όλα. Την πρώτη μέρα καθίσαμε στα θρανία γεμάτοι περιέργεια για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα κι αρχίσαμε σιγά σιγά να δενόμαστε περισσότερο μεταξύ μας. Με διάλογο, που -όπως μάθαμε στην λογοτεχνία- προσφέρει ζωντάνια, αμεσότητα και παραστατικότητα στο κείμενο, με κοινές εμπειρίες, με γέλια και με φωνές γίναμε το Α1. Μέχρι που μπήκαμε καραντίνα… Και κλειστήκαμε σπίτια μας… και δεν γράψαμε εξετάσεις… και ήρθαμε στο σχολείο μας πάλι στο τέλος της χρονιάς, αλλά το τμήμα ήταν χωρισμένο στα δυο. Οι μισοί webex, οι υπόλοιποι δια ζώσης. Και κάπως έτσι πέρασε η πρώτη τάξη…»

Ελίζα Κάλτσου, Γ1

««Κυρία! Κύριε! Δεν σας ακούω!» και άλλα τέτοια ακούγαμε όλοι καθημερινά. Όπως καταλάβατε, αναφέρομαι στη δεύτερη χρονιά του γυμνασίου, που την περάσαμε με τα μαθήματα να γίνονται μέσω webex και συμμετείχαμε στην παράδοση με «ψηφιακά χεράκια». Δεν περάσαμε τα διαλείμματά μας κάνοντας παρέα με τους κολλητούς μας, αλλά περιμέναμε τον καθηγητή ή την καθηγήτριά μας να ανοίξει την ψηφιακή τάξη και να ξεχάσουμε έστω και για λίγο τα περιοριστικά μέτρα. Με κανονικά μαθήματα και καθήκοντα που μας ανέθεταν οι καθηγητές μας να στείλουμε μέσω email, μια χρονιά εγκλεισμού πέρασε έτσι.»

Αλεξάνδρα Θάνου, Γ1

«Αυτή η χρονιά, η τελευταία μας στο Γυμνάσιο, έφτασε στο  τέλος της. Ήταν για όλους μας ξεχωριστή. Θα μπορούσα να πω ότι κύλησε αρκετά καλά, παρ’ όλες τις δυσκολίες. Ήταν μία χρονιά με γέλια και φωνές στους διαδρόμους, με γιορτές, με τεστ και διαγωνίσματα, με χαρές, αγωνίες και χτυποκάρδια. Θα τολμούσα να πω ότι φέτος προσπαθήσαμε να ζήσουμε όσα στερηθήκαμε τα προηγούμενα δύο χρόνια και ΝΑΙ, τα καταφέραμε!»

Αφροδίτη Κανίδου, Γ1

Ακολούθησε χορός και πολύ κέφι, με τα παιδιά της τρίτης τάξης να χορεύουν Συρτάκι και έπειτα έναν Συρτό Καλαματιανό. Οι υπεύθυνοι καθηγητές των τριών τμημάτων απένειμαν στους αποφοίτους ανά τμήμα τα αναμνηστικά δώρα: το δίπτυχο με τις φωτογραφίες τους και το «Λεύκωμα 2021-22», χορηγία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της καθηγήτριας Τεχνολογίας, Αθηνάς Φουστέρη.

Η εκδήλωση της αποφοίτησης έκλεισε με τον πιο ευχάριστο τρόπο, προβάλλοντας βίντεο που ετοίμασαν μαθητές της Γ΄ τάξης με τη συνδρομή της καθηγήτριας Πληροφορικής, Βασιλικής Αργυροπούλου, με αναμνηστικές φωτογραφίες από τα τρία τελευταία σχολικά έτη, που έφεραν πολλά χαμόγελα και μερικά δάκρυα νοσταλγίας στα μάτια. Επιπλέον, τα παιδιά με περηφάνεια θύμισαν σε όλους ότι φέτος συμμετείχαν σε πάρα πολλές δράσεις, πήραν μέρος σε διαγωνισμούς με σημαντικές διακρίσεις, συνέδρια, προγράμματα και εκδηλώσεις.

«Αυτή η χρονιά ήταν ξεχωριστή, όλοι μας μπορούμε να το πούμε αυτό. Όμως αυτό που την έκανε ξεχωριστή δεν ήταν τα δια ζώσης μαθήματα, αλλά οι αναμνήσεις που φτιάξαμε μέσα από αυτά. Οι αναμνήσεις που δεν φτιάξαμε δύο χρόνια συσσωρευτήκαν στο τρίτο έτος φοίτησης του γυμνασίου και θα είναι και οι μόνες που θέλουμε να κρατήσουμε στην κάρδια μας. Από του χρόνου, θα ξεκινήσουμε ένα καινούργιο ταξίδι, αλλά αυτή τη φορά με αναμνήσεις…»

Μαρία Τιμολόγου, Μαριάννα Χρηστίδου, Γ3

Οι παρουσιαστές ευχαρίστησαν εγκάρδια τους καθηγητές που συνέβαλαν στη διοργάνωση και υλοποίηση της Τελετής Αποφοίτησης: την Υποδιευθύντρια, Μαρία Φωτίου, την καθηγήτρια Μουσικής, Αναστασία Γκίνη, την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Στέλλα Εμίνογλου, τη Φιλόλογο, Μάρθα Πετμεζάρη, τον καθηγητή Εικαστικών, Θεόδωρο Σπανό, τη Χημικό, Γεωργία Στεφανίδου, και την καθηγήτρια Τεχνολογίας, Αθηνά Φουστέρη, και κάλεσαν όλους τους παρευρισκόμενους στη δεξίωση με πλούσιο μπουφέ, ευγενική προσφορά γονέων και του δεκαπενταμελούς Συμβουλίου του Σχολείου μας, που επισφράγισε τη βραδιά με τον πιο νόστιμο και διασκεδαστικό τρόπο, .

Τα συγχαρητήρια των γονέων και τα φωτεινά χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών ήταν το καλύτερο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς 2021-22, γεμίζοντας όλους μας με χαρά και ικανοποίηση. Καθηγητές, παιδιά και γονείς αποχαιρετιστήκαμε με την ευχή να περάσουμε ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι και να συναντηθούμε και πάλι με ενθουσιασμό τον Σεπτέμβριο στο Σχολείο!