«Ποτέ ξανά!»: Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος
Μαρ 10 2024

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 τιμήσαμε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Οι μαθητές της Γ΄ γυμνασίου, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους καθηγητές τους, παρουσίασαν το χρονικό του εκτοπισμού των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και μας μετέφεραν τον πόνο και τη βιαιότητα που βίωσαν.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αναπαράσταση της απάνθρωπης μεταχείρισης εννιά χιλιάδων Εβραίων στην πλατεία Ελευθερίας, στις 11 Ιουλίου 1942. Ήταν η απαρχή του εκτοπισμού των Εβραίων της Θεσσαλονίκης προς τον θάνατο. Μεταξύ αυτών χιλιάδες παιδιά, η πλειονότητα των οποίων δολοφονήθηκε. Μερικά Εβραιόπουλα που επιβίωσαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατέθεσαν τις δικές τους μαρτυρίες, τις οποίες μας μετέφεραν οι μαθητές μας.

Όσο ο πόλεμος μαίνεται, θα συνεχίσουν να υπάρχουν τέτοιες μαρτυρίες. Μαρτυρίες παιδιών για σκληρότητα και βάναυση μεταχείριση. Όσο ο πόλεμος κλέβει την παιδική τους ηλικία, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Το Ολοκαύτωμα μας θυμίζει ότι κανένα παιδί, κανένας άνθρωπος, ούτε τώρα ούτε ποτέ, δεν πρέπει να βιώνει τον ρατσισμό, τη βία, την εξαθλίωση. Ποτέ ξανά!

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν η κ. Γιώτα Γάτση, καθηγήτρια Γαλλικών, ο κ. Θοδωρής Σπανός, καθηγητής Καλλιτεχνικών, και η κ. Ευανθία Τσιριγώτη, βιολόγος.