Συμμετοχή μαθητών μας στο 7ο ATSMUN 2021 (Web Edition)
Νοέ 10 2021

Το τριήμερο, από Παρασκευή 5 μέχρι και Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 7ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών που οργανώνουν τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Πατρών. Στο συνέδριο συμμετείχαν οχτώ [8] μαθητές της Γ΄ τάξης του Σχολείου μας, μαζί με μερικές εκατοντάδες άλλους μαθητές από όλο τον κόσμο.

Κάθε μαθητικό συνέδριο ΜUN διεξάγεται αποκλειστικά στα Αγγλικά και αποτελεί μια άσκηση προσομοίωσης, μέσα από τη βιωματική εκπαίδευση, των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ενεργό ρόλο των πολιτών. Οι μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη ερευνούν, ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται για διεθνή προβλήματα επικαιρότητας, ασκούν τη ρητορική ικανότητά τους μέσα από την τεκμηρίωση απόψεων και την άσκηση δημοκρατικού δημόσιου λόγου, και αναπτύσσουν δεξιότητες, όπως: ανεκτικότητα, διπλωματική συμπεριφορά και στάση, κριτική σκέψη και αλληλοσεβασμό.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, οι μαθητές μας ανέλαβαν ρόλους ως διπλωμάτες-απεσταλμένοι μιας ξένης χώρας, εκπροσωπώντας την Κίνα εν προκειμένω, διερεύνησαν την πολιτική της χώρας σε θέματα ημερήσιας διάταξης και δημιούργησαν συμμαχίες, για να προτείνουν συναινετικές λύσεις με τη μορφή ψηφισμάτων. Συζήτησαν φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, όπως:

  • η βιοτρομοκρατία και η χρήση κυβερνητικών συστημάτων παρακολούθησης πολιτών
  • η ασταθής κατάσταση στο Μιανμάρ και η διανομή εμβολίων ως μέσο κυβερνητικής επιβολής
  • η καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στο εργασιακό περιβάλλον και η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την πανδημία
  • η θεσμοθέτηση νόμων κατά των ψευδών ειδήσεων και συνωμοσιολογίας και η καταλληλότητα νόμων για την αντιμετώπιση κρίσεων
  • η κυκλική οικονομία και η χρήση ρομπότ και Τ.Ν. (τεχνητής νοημοσύνης) στην οικονομία
  • η εξερεύνηση του διαστήματος από ρομπότ και η αναγκαιότητα για διεθνές νομικό πλαίσιο προς αυτό τον σκοπό
  • η επίλυση των εχθροπραξιών ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και η ανασύσταση της Συρίας μετά το πέρας του πολέμου

Από το Σχολείο μας συμμετείχαν ενεργά στο συνέδριο οι μαθητές της Γ΄ τάξης: Αναστασίου Θεόδωρος, Βλάχος Απόστολος, Ιωσηφίδης Νικόλαος, Κάλτσου Ελισάβετ, Μπακαλιού Αλκμήνη, Μπαλάση Αθανασία, Σπυροπούλου Αθανασία και Φασουράκης Αλέξανδρος.

Επίσης, από τους προέδρους της Νομικής Επιτροπής και του Συμβουλίου Ασφαλείας έγινε τιμητική αναφορά στις μαθήτριες Κάλτσου Ελισάβετ και Μπαλάση Αθανασία για την εξαιρετική τους παρουσία και επίδοση κατά τη διάρκεια των συσκέψεων.

Τους μαθητές καθοδήγησε ο καθηγητής Αγγλικών Βαγγέλης Δήμος.

Περισσότερες πληροφορίες για την επιτυχή διοργάνωση και το υλικό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ATSMUN.