Φιλαναγνωσία στην Α΄ Γυμνασίου: ανακαλύπτοντας τον γοητευτικό κόσμο της λογοτεχνίας
Μαρ 22 2024

 Οι μαθητές και οι μαθήτριες   της Α΄  τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης με αφορμή το Πολιτιστικό Πρόγραμμα που συμμετέχουν, στο πλαίσιο του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και των δράσεων φιλαναγνωσίας που προωθεί το Σχολείο μας, διάβασαν λογοτεχνικά κείμενα , δημιούργησαν και παρουσίασαν το έργο τους.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων , τους δόθηκε μια λίστα με προτεινόμενα λογοτεχνικά βιβλία, από Έλληνες και ξένους συγγραφείς.  Ο κάθε μαθητής επέλεξε να διαβάσει ένα από αυτά. Στη συνέχεια τους ανατέθηκαν δημιουργικές εργασίες, προκειμένου να παρουσιάσουν οι ίδιοι στους συμμαθητές τους, το βιβλίο που διάβασαν.  Έτσι  άρχισαν να διοργανώνονται μικρές βιβλιοπαρουσιάσεις  που ξεχείλιζαν από δημιουργικότητα και φαντασία. Χειροτεχνίες, μικρές κατασκευές και αφίσες έγιναν το όχημα, για να ταξιδέψουμε νοερά στο χώρο και στον χρόνο. Οι πρωταγωνιστές των βιβλίων  ξεπρόβαλλαν  μπροστά μας και έγιναν η αφορμή για  προβληματισμό και ενδιαφέρουσες  συζητήσεις.

Στην εποχή που όλα περιστρέφονται γύρω από μια οθόνη, σκοπός  αυτής της δράσης  ήταν η εξοικείωση των μαθητών με το βιβλίο και συγκεκριμένα  η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης  με το λογοτεχνικό βιβλίο. Είναι βέβαιο, πως  η σχέση αυτή  μπορεί να  βοηθήσει  στην καλλιέργεια  της κριτικής και δημιουργικής  σκέψης, να δραστηριοποιήσει τη φαντασία  και  να καλλιεργήσει τη γλωσσική  έκφραση με έμμεσο και βιωματικό τρόπο.

Την δράση συντόνισαν οι φιλόλογοι, Μαρία Φωτίου, Γιώτα Μυτακίδου και Παναγιώτα Νανά.