
Στις 29 Νοεμβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου πραγματοποίησαν την δεύτερη διδακτική τους επίσκεψη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ.
Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, με αφορμή την ολοκλήρωση του κύκλου εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, φιλοξενείται η έκθεση «Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής» από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός. Τα έργα, που είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να εξερευνήσουν οι μαθητές, είναι πίνακες ζωγραφικής φιλοτεχνημένοι από Ευρωπαίους ζωγράφους που συνδέθηκαν με το Φιλελληνικό κίνημα. Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή, αφενός διότι στους δημιουργούς συγκαταλέγονται επιφανείς Ευρωπαίοι ζωγράφοι, όπως οι Ιταλοί L. Lipparini και C. Dell’Acqua, και αφετέρου διότι οι παραστάσεις αγγίζουν όλες τις πτυχές του Φιλελληνισμού, την αρχαιολατρία των καλλιεργημένων Ευρωπαίων, τη συμπαράσταση του Χριστιανικού κόσμου και τη συμπάθεια των απανταχού φιλελευθέρων. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση φιλοξενεί έργα φιλελληνικής ζωγραφικής με ιδιαίτερο εθνικό ενδιαφέρον, καθώς συνθέτουν μια συνοπτική τοιχογραφία της νεότερης Ελλάδας μέσα από το φίλτρο του εικαστικού φιλελληνισμού. Οι δημιουργοί αποτύπωσαν τη γη της Ελλάδας, τους πρωταγωνιστές του 1821, τα γεγονότα και τις πράξεις ηρωισμού, αυτοθυσίας και γενναιότητας που συνδέονται με τον αγώνα και την πρώτη περίοδο της Ανεξαρτησίας.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης δύο έμπειροι ξεναγοί φώτισαν με τις γνώσεις τους, τους μαθητές μας και απάντησαν σε όλες τις απορίες τους. Τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης έδειχναν έντονο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για τις ιστορίες της Επανάστασης που αναπηδούσαν από κάθε έργο τέχνης. Στο τέλος της επίσκεψης, οι μαθητές μας χωρίστηκαν σε ομάδες και κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με παιγνιώδη χαρακτήρα, που τους έδωσε την ευκαιρία να επεξεργαστούν ξανά μόνοι τους επιβλητικούς πίνακες αναζητώντας πληροφορίες. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την Ελληνική Επανάσταση μέσα από έργα επιφανών ζωγράφων που γέννησε το φιλελληνικό κίνημα και να αντιληφθούν την αξία και τη μαγεία της τέχνης.
Η μέρα μας έκλεισε με μια στάση στο Πεδίον του Άρεως όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να παίξουν.
Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι: Μαρία Φωτίου (Υποδιευθύντρια, φιλόλογος), Όλγα Ντίνα (βιολόγος), Παναγιώτα Νανά (φιλόλογος) Βασίλης Τεμπερεκίδης (φυσικός).
Η μαθήτρια Μαρία Καραβασίλη κατέγραψε ως εξής τις εντυπώσεις της:
«Το πρώτο που με εντυπωσίασε στο Τελλόγλειο είναι ότι οι πίνακες που είδαμε αναφέρονται στην Επανάσταση του 1821. Αυτό δείχνει πως υπάρχουν ακόμα και σήμερα μουσεία που τονίζουν τη θέληση των Ελλήνων να τιμήσουν την πατρίδα και την παράδοσή τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε όλοι μας να μάθουμε την ιστορία μας. Το δεύτερο που μου άρεσε ιδιαίτερα ήταν οι δραστηριότητες μετά την ξενάγηση, οι οποίες μας βοήθησαν να γνωρίσουμε τους ζωγράφους και τα έργα τους καλύτερα.»