Chat lab: Το φαινόμενο της παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο
Οκτ 16 2023

 Νέες τεχνολογίες παραγωγής αλλοιωμένου πολυμεσικού περιεχομένου. Μέσα και φορείς αντιμετώπισης

Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β΄1 του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν σε ένα chat lab με θέμα την παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το chat lab είναι μία ιδιαιτέρως επιτυχημένη δράση η οποία εντάσσεται στην εκδήλωση της Βραδιάς του Ερευνητή. Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον κύριο Νίκο Σαρρή, ερευνητή στο Εργαστήριο Γνώσης, Πολυμέσων και Κοινωνικών Δικτύων του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης [EKETA]. Ο κύριος Σαρρής στην παρουσίαση του ασχολήθηκε με το ζήτημα της παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έδειξε στα παιδιά παραδείγματα αλλοιωμένου πολυμεσικού περιεχομένου [εικόνων και βίντεο]. Αναφέρθηκε επίσης, στα αίτια εμφάνισης και εξάπλωσης του φαινομένου καθώς και στη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην ενίσχυση της παραγωγής αλλοιωμένου περιεχομένου.

Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν μέσα και τρόπους εντοπισμού αλλοιωμένου ή συνθετικά κατασκευασμένου περιεχομένου. Πρόκειται για ένα πλήθος εφαρμογών και ιστοσελίδων [fact checkers και claim busters]  οι οποίες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης συνεισφέρουν στον έλεγχο της αξιοπιστίας των πληροφοριών.

Στο τέλος τα παιδιά κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους, υποβάλλοντας τα ερωτήματά τους στον ομιλητή τα οποία σχετίζονταν τόσο με την τεχνητή νοημοσύνη όσο και με την προοπτική ενασχόλησης με τον έλεγχο της αξιοπιστίας των πληροφοριών ως  επάγγελμα.

Υπεύθυνη για τη διοργάνωση της δράσης και τον συντονισμό της συζήτησης ήταν η καθηγήτρια Πληροφορικής Βασιλική Αργυροπούλου. Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Νίκο Σαρρή για την πολύτιμη συμβολή του στη διεύρυνση των γνώσεων των μαθητών του Σχολείου μας πάνω σε ένα τόσο επίκαιρο θέμα.