Ο αθλητισμός μάς οδηγεί στον συνάνθρωπο: Αθλητικές δράσεις συμπερίληψης του Αρσακείου Γυμνασίου και του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης με τη Χ.Α.Ν.Θ. και τις Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων
Οκτ 6 2023

Το απόγευμα του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου 2023 ομάδα μαθητών και μαθητριών του Αρσακείου Γυμνασίου και του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης έλαβε μέρος στην εκδήλωση “Sports for All”, που διοργάνωσαν οι Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων με την Α.Μ.Ν.Α. σε συνεργασία με την Χ.Α.Ν.Θ. και την υποστήριξη της YMCA Europe, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και της δράσης Football for all. Η δράση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδα Αθλητισμού. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθεί η δύναμη που έχει ο αθλητισμός για την προώθηση του σεβασμού στη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Η δράση πραγματοποιήθηκε στους αθλητικούς χώρους της Χ.Α.Ν.Θ. και σε αυτήν έλαβαν μέρος μικροί και μεγάλοι Θεσσαλονικείς, αλλά και φιλοξενούμενοισε δομές προσφύγων και μέλη της Ουκρανικής κοινότητας.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός, συμμετείχαν σε αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, στους οποίους μοναδικός νικητής ήταν η αλληλεγγύη, η αποδοχή και η συμπερίληψη. Έπαιξαν, διασκέδασαν και κατάλαβαν ότι μέσω του αθλητισμού όλες οι διαφορές ατονούν και τα στερεότυπα δεν ισχύουν. Στο τέλος της εκδήλωσης παρέλαβαν αναμνηστικά διπλώματα και κεράστηκαν σάντουιτς, νερό και χυμούς. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες Ιφιγένεια Αναγνώστου, Γεωργία Στεφανίδου, Σοφία Χαριτίδου, Γιώτα Ψωμιάδου και ο υπεύθυνος καθηγητής Βασίλης Μαθάς των Ομάδων Εθελοντισμού του Αρσακείου Γυμνασίου και του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης.

Συγχαίρουμε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και τους ευχαριστούμε για την ευκαιρία που έδωσαν στους μαθητές και τις μαθήτριές μας να συναθληθούν με συνομηλίκους τους από μη προνομιούχες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να συνειδητοποιήσουν τις αρχές της ομαδικότητας, της ευγενούς άμιλλας και της συμπερίληψης.

 

Τρεις από τους μαθητές που έλαβαν μέρος έγραψαν:

«Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Χ.Α.Ν.Θ. ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε ποδόσφαιρο αλλά και να γνωριστούμε με παιδιά από άλλες χώρες. Ελπίζω να ξαναγίνει μια εκδήλωση σαν και αυτή,  ώστε να έχω την ευκαιρία να ξανασυμμετάσχω.»

Αλέξανδρος Φραγκίδης 

«Μου άρεσε πολύ η εκδήλωση, γιατί παίξαμε με παιδιά από άλλες χώρες, άκουσα γλώσσες που δεν είχα ακούσει ξανά, όπως τα ουκρανικά, και γενικά το χάρηκα πολύ.»

Γιώργος Φασουράκης

«Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν το πολύ παιχνίδι με παιδιά από διάφορες χώρες αλλά και το ότι οι οργανωτές μάς πρόσφεραν καλό φαγητό μετά το τέλος των δραστηριοτήτων.»

Ερμής Τσιόλας