Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε από κοινού ο εορτασμός της επετείου του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων του 1821. Οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου σε συνεργασία με τους υπεύθυνους καθηγητές τους παρουσίασαν τη σχολική εορτή της 25ης Μαρτίου μέσα σε ένα κλίμα συνάντησης του παρελθόντος με το παρόν. Τιμώμενο πρόσωπο στο οποίο ήταν αφιερωμένη η εορτή ήταν ο Μακρυγιάννης. Ο «απελέκητος» λόγος του με την πληθώρα νοημάτων και αξιών, υψηλού φρονήματος ακούστηκε δια στόματος των μαθητών με το βλέμμα στραμμένο στο παρόν και το μέλλον, αλλά και με σεβασμό στο παρελθόν. Οι έννοιες της συλλογικότητας, της κοινής ευθύνης, της ελευθερίας, της αξίας του «ανήκειν» και του «αγωνίζεσθαι», που ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν, είναι το στοίχημα για κάθε νέο και νέα στους σύγχρονους απαιτητικούς καιρούς που βιώνουμε.
Στη γιορτή προς τιμήν της εθνικής επετείου ακούστηκαν ποιήματα της δημοτικής παράδοσης, του Παλαμά και του Βαλαωρίτη, κείμενα του Μακρυγιάννη, αλλά και τραγούδια από τη χορωδία των Σχολείων μας. «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες», σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου τραγούδησαν οι μαθητές κι ευχήθηκαν «Να ‘τανε το 21» της στιχουργού Σώτιας Τσώτου σε μουσική Σταύρου Κουγιουμτζή. «Μπαρμπαγιάννη Μακρυγιάννη έλα στη ζωή μας πίσω» μας είπε η χορωδία μας σε στίχους του μεγάλου Νίκου Γκάτσου και μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου. Ομάδες μαθητών και μαθητριών παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, με παραδοσιακές φορεσιές, που με αγάπη και μεράκι προετοίμασαν. Οι μαθήτριές μας χόρεψαν το πένθιμο τραγούδι «Μακρυνίτσα», γυναικείο χορό που χορεύεται στη Νάουσα, κατά την επέτειο του χαλασμού της Νάουσας κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά και συνοδεύεται από το τραγούδι “Στης Νάουσας το κάστρο”. Ο χορός είναι συνδεδεμένος με τον χαλασμό της Νάουσας το 1822 και την ηρωική θυσία των γυναικών που έπεσαν στα νερά της Αραπίτσας, για να γλυτώσουν από την αιχμαλωσία και τις θηριωδίες των Τούρκων κατακτητών. Οι μαθητές χόρεψαν τον χορό «Τσάμικο» από τη Ρούμελη. Χορός ηρωικός ο «Τσάμικος» που εκφράζει τη λεβεντιά, την παλικαριά και την αντρειοσύνη. Χορεύεται στη στεριανή Ελλάδα, κυρίως στις περιοχές, που εκτείνονται γύρω από τον ορεινό όγκο, τη ραχοκοκαλιά της Πίνδου, της οποίας η προέκταση φθάνει ως τα ορεινά της Πελοποννήσου.
Το μήνυμα που ηχούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της εορτής ήταν η ανάγκη να «είμαστε εις το εμείς κι όχι εις το εγώ». Τα παιδιά μετάγγισαν το μήνυμα πως ο σύγχρονος άνθρωπος έχει χρέος να έχει τα μάτια άγρυπνα έναντι σε οτιδήποτε κατατρώγει το ατομικό και συλλογικό καλό. Χρόνια πολλά, Ελλάδα!
Την εορτή επιμελήθηκαν η Γιώτα Μυτακίδου φιλόλογος και η Μαρία Φωτίου, Υποδιευθύντρια του Αρσακείου Γυμνασίου και φιλόλογος. Τη χορωδία και την ορχήστρα δίδαξε και διηύθυνε η μουσικός Αναστασία Γκίνη. Τους παραδοσιακούς χορούς δίδαξαν ο Βασίλης Μαθάς, γυμναστής, και η Γιώτα Μυτακίδου, φιλόλογος. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Θοδωρής Σπανός, καθηγητής Καλλιτεχνικών.