Στην 89η Διεθνή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων
Ο μαθητής της Α΄τάξης, Κωνσταντίνος Καραθάνος, είχε επιλεγεί μαζί με τον Απόστολο Βεκόπουλο, επίσης της Α΄Λυκείου, να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 89η Διεθνή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων [EYP]. Η επιτυχία των δύο μαθητών, που είχε ανακοινωθεί σε παλαιότερη ανάρτησή μας https://thessaloniki.arsakeio.gr/eyp_2018/, ήταν σημαντική και έδωσε την ευκαιρία στον Κωνσταντίνο να ταξιδέψει στην Αρμενία, προκειμένου να συμμετάσχει στην 89η Διεθνή Σύνοδο, ενώ ο Απόστολος επέλεξε τη συμμετοχή του στην καλοκαιρινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ισπανία.
Ο Κωνσταντίνος, επιστρέφοντας από την Αρμενία περιγράφει με ώριμο και γλαφυρό τρόπο την εποικοδομητική αυτή εμπειρία του:
Ταξιδεύοντας στην Αρμενία
Τον Δεκέμβριο του 2018 και κατά την 38η Εθνική συνδιάσκεψη επιλογής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου νέων, είχα την ευκαιρία να διαγωνισθώ και να επιλεγώ μέσα στους επτά πρώτους που θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στη 89η διεθνή σύνοδο. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 17 Μαρτίου 2019 στο Γερεβάν της Αρμενίας.
Το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019 μαζί με τις αντιπροσωπείες των 40 ευρωπαϊκών χωρών φτάσαμε στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Γερεβάν.
Την Κυριακή 10 Μαρτίου οι μαθητές όλων των χωρών γνωρίστηκαν περισσότερο μεταξύ τους μέσα από διάφορες επικοινωνιακές διαδικασίες (Teambuilding). Το βράδυ της ίδιας μέρας όλοι μας συμμετείχαμε στο Eurovillage.
Σε μια πολύ ωραία εκδήλωση και σε ένα πανευρωπαϊκό ταξίδι γεύσεων, κάθε χώρα ετοίμασε και παρουσίασε ένα τραπέζι με παραδοσιακά φαγητά. Εννοείται πως τα ελληνικά εδέσματα έγιναν ανάρπαστα και εξαφανίστηκαν από το τραπέζι.
Πρέπει να επισημάνω, με ιδιαίτερη συγκίνηση, πώς ακόμα πιο σημαντική ήταν η στιγμή που άρχισε να ακούγεται μουσικά το γνωστό τραγούδι “Ζορμπάς” του Θεοδωράκη και οι 300 μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους άρχισαν να χορεύουν συρτάκι χωρισμένοι στις ομάδες των χωρών τους, έχοντας στο κέντρο της αίθουσας την ελληνική αποστολή να παραδίδει μαθήματα και να δίνει τον τόνο.
Την επόμενη μέρα Δευτέρα 11 Μαρτίου, οι 300 συμμετέχοντες μαθητές και με την παρουσία του υψηλόβαθμου στελέχους του ευρωπαϊκού συμβουλίου, παρακολουθήσαμε την τελετή έναρξης του συνεδρίου.
Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε πολυεθνικές επιτροπές και ακολούθησε το committeework. Σε συνθήκες προσομοίωσης των εργασιών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η κάθε επιτροπή συζητά και δίνει λύσεις σε ένα συγκεκριμένο θέμα με την μορφή ψηφίσματος. Πρέπει να τονίσω πως τα θέματα των επιτροπών ήταν πολύ επίκαιρα και εξόχως ενδιαφέροντα. Το θέμα της δικής μου επιτροπής ήταν: «Διαδικτυακές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την κυβερνοασφάλεια στην ΕΕ». Οι εργασίες των επιτροπών συνεχίστηκαν την Τρίτη 12 Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 13 Μαρτίου με την κάθε επιτροπή να έχει το δικό της ψήφισμα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, για να γνωρίσουμε περισσότερο την χώρα που μας φιλοξενούσε, συμμετείχαμε στη Αρμένικη βραδιά. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις πλούσιες και παραδοσιακές γεύσεις των φαγητών της Αρμενίας, καθώς επίσης και τους παραδοσιακούς της χορούς.
Η επόμενη ημέρα Πέμπτη 14 Μαρτίου ήταν μια ιδιαίτερη ημέρα για την ελληνική αποστολή. Ξεκινήσαμε με την επίσκεψη στην ελληνική πρεσβεία στην Αρμενία, κατόπιν τιμητικού καλέσματος από την πρέσβη μας. Σε μια ιδιαίτερα διαφωτιστική και ελεύθερη συζήτηση με την πρέσβη και πέρα από τις εντυπώσεις μας για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο νέων και την Αρμενία γενικά, επεκταθήκαμε σε θέματα που αφορούν την χώρα μας και την ευρωπαϊκή κοινότητα, αλλά και τον ρόλο των διπλωματών γενικότερα ως εκπροσώπων των χωρών τους.
Στην συνέχεια της ημέρας περιηγηθήκαμε στην πόλη του Γερεβάν, επισκεπτόμενοι διάφορα μνημεία, όπως το εντυπωσιακό μπλε τζαμί (δυστυχώς το μνημείο της γενοκτονίας των Αρμενίων ήταν κλειστό), γνωρίζοντας έτσι περισσότερο την πολιτιστική κουλτούρα τους. Η γνώμη μου είναι πως η πόλη παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον και έχει πολλές ομοιότητες με την ελληνική κουλτούρα (και λόγω θρησκείας), αλλά με πολλές επιδράσεις από την ανατολή γενικότερα. Το βράδυ βρεθήκαμε όλοι στο περίφημο Euroconcert στην όπερα της Αρμενίας, όπου με την παρουσία της υπουργού παιδείας της Αρμενίας, είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε το ταλέντο μας στη μουσική, το τραγούδι καο τον χορό.
Την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Μαρτίου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γερεβάν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου, με την Γενική Συνέλευση (General Assembly), όπου όλες οι επιτροπές συνεδριάζουμε μαζί.
Σε μια δημόσια συζήτηση και μέσα από διαδικασίες debate στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου και της δεοντολογίας, υπερψηφίσαμε τα σημαντικότερα ψηφίσματα των επιτροπών, καταψηφίζοντας τα λιγότερο σημαντικά. Για την ιστορία αναφέρω πως το ψήφισμα της επιτροπής στην οποία συμμετείχα εγκρίθηκε με την μεγαλύτερη πλειοψηφία από την Γενική Συνέλευση.
Το ίδιο βράδυ με το πέρας των ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης, τελείωσαν και οι εργασίες της διεθνούς συνόδου και ακολούθησε το αποχαιρετιστήριο πάρτι. Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, έπρεπε να αποχαιρετήσουμε τους νέους φίλους που αποκτήσαμε από τις άλλες χώρες όλες αυτές τις μέρες και είχαμε δεθεί τόσο πολύ μεταξύ μας.
Επιθυμώ να τονίσω πως είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος για τη συμμετοχή μου στην 89η διεθνή σύνοδο, ικανοποιημένος από το επίπεδο και την επίκαιρη θεματολογία των εργασιών της συνόδου και ευτυχισμένος, γιατί είχα την τύχη να αποκτήσω τόσες πολλές και τόσο πολύτιμες εμπειρίες. Πιστεύω πως αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα συντελούν στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς καταρτισμένων ευρωπαίων πολιτών. Η ελεύθερη έκφραση των απόψεων των νέων επάνω στα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, σε συνθήκες σεβασμού και ευγενούς άμιλλας, ενισχύει την δημοκρατική μας συνείδηση, συμβάλλοντας στην ευρωπαϊκή μας συνύπαρξη και τελικά στην προοπτική μιας καλύτερης Ευρώπης.
Καραθάνος Κωνσταντίνος Α’1