Διατροφή, Ψυχολογία και Εξετάσεις
Μαρ 12 2024

μια χρήσιμη ενημέρωση

Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου, που μπαίνουν στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους για τις Πανελλήνιες εξετάσεις,  παρακολούθησαν μία δίωρη ενημερωτική παρουσίαση με τίτλο “Πώς η διατροφή και η ψυχολογία μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση στις εξετάσεις”. Ομιλήτριες ήταν η Βιοχημικός – Διατροφολόγος κ. Φλώρα Γιατρά και η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια κ. Δώρα Λαζαρίδου.

Αρχικά, η κ. Γιατρά τόνισε την αξία της σωστής διατροφής για την υγεία, σωματική και ψυχική, και πρότεινε στα παιδιά ένα διαιτολόγιο που περιλαμβάνει έναν ισορροπημένο συνδυασμό τροφών, με φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Επίσης, τους μίλησε για τροφές που βοηθούν στον ύπνο και την ξεκούραση, για βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που τονώνουν τη μνήμη, απαραίτητα για τη διαδικασία απομνημόνευσης που απαιτείται για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς και για τροφές, όπως η σοκολάτα, που ανεβάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ουσίας που προκαλεί χαρά και ευεξία στον οργανισμό και λειτουργεί ως αντισταθμιστικό του άγχους. Τόνισε, επιπλέον, την ανάγκη ενίσχυσης του ανοσοποιητικού τους συστήματος με τις κατάλληλες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας αρρώστιας, που μπορεί να «πάει πίσω» το διάβασμα και την προετοιμασία τους. Τέλος, τους επέστησε την προσοχή να αποφεύγουν κακές συνήθειες και καταχρήσεις, που μόνο μία παροδική ευχαρίστηση μπορούν να προσφέρουν, αλλά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά τους είναι επιβλαβή για τον οργανισμό.

Με τη σειρά της η κ. Λαζαρίδου με τις συμβουλές της βοήθησε τα παιδιά να εκλογικεύσουν το άγχος τους, καθώς όρισε το άγχος ως μία αιτία της απώλειας του ελέγχου της ζωής μας, το οποίο πολλές φορές οφείλεται στην ανάγκη εκπλήρωσης προσδοκιών άλλων προσώπων και όχι προσωπικών. Για τον λόγο αυτό τόνισε τη σημασία του ρόλου  του περιβάλλοντος του μαθητή και της μαθήτριας, που οφείλει να είναι υποστηρικτικό και όχι πιεστικό. Επίσης, περιέγραψε αναλυτικά τις κρίσεις πανικού και τα συμπτώματά τους, καθώς και πώς μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Τέλος, έδειξε στα παιδιά κάποιες τεχνικές χαλάρωσης, ασκήσεις αναπνοής και antistress.

Ευχαριστούμε πολύ τις δύο ομιλήτριες για την επίσκεψή τους στο σχολείο μας και τη σημαντική ενημέρωση που παρείχαν στους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Πιστεύουμε ότι οι συμβουλές που τους έδωσαν θα τους βοηθήσουν να διαμορφώσουν ένα σωστό διαιτολόγιο που θα τους εξασφαλίσει καλή υγεία, δυνατή μνήμη και ευεξία, αλλά και να περιοριστεί το άγχος τους, που είναι ένας σημαντικός «εχθρός» στην προσπάθεια που καταβάλλουν.