«Ευρώπη, Quo vadis?»
Μαρ 12 2024

στο Παρίσι με την ομάδα της
Βουλής των Εφήβων

Από την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου ως τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στο Παρίσι. Ο σκοπός της εκδρομής ήταν η συμμετοχή στο 8ο + Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο (26 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2024) με θέμα «Ευρώπη, Quo vadis? Θεσμοί, Κοινωνία, Επιστήμες και ο ρόλος της Ελλάδας». Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησαν μαθητές και μαθήτριες της Ομάδας Συμμετοχικής Δράσης του εκπαιδευτικού προγράμματος της «Βουλής των Εφήβων» με τη συνοδεία των υπεύθυνων καθηγητών Ιφιγένειας Αναγνώστου, Αντώνη Νεονάκη και Σοφίας Χαριτίδου.

 

 

Το θέμα της εργασίας που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο ήταν «Οι εμπνευστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η εργασία περιελάμβανε την παρουσίαση των έντεκα σημαντικότερων οραματιστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κόνραντ Αντενάουερ,  Ουίνστον Τσόρτσιλ,  Ζαν Μονέ,  Ρομπέρ Σουμάν, Γιόζεφ Μπεχ, Γιόχαν Βίλεμ Μπέγιεν, Αλτσίντε ντε Γκάσπερι, Βάλτερ Χάλσταϊν, Αλτιέρο Σπινέλι, Σίκο Μάνσχολτ και Πολ Ανρί Σπάκ), το προσωπικό όραμα του καθενός, καθώς και τον ρόλο που διετέλεσε καθεμιά από αυτές τις προσωπικότητες προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η παρουσίαση περιελάμβανε, επίσης, και ένα δρώμενο, το οποίο αναδείκνυε πώς ξεπήδησε η ευρωπαϊκή ιδέα μέσα από τις στάχτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και
τις βασικές αρχές της ενότητας, της ειρήνης και της συνεργασίας που διέπουν τη λειτουργία της.

Βίντεο από το δρώμενο:

Τα σχόλια που εισέπραξαν οι μαθητές/τριες από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου ήταν ιδιαίτερα θετικά όσον αφορά την εμπεριστατωμένη παρουσίαση, το πρωτότυπο θέμα και τη σοβαρότητα που επέδειξαν.

Εκτός, όμως, από τη συμμετοχή στο Συνέδριο, η εκδρομή είχε και το ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό της μέρος. Επισκεφτήκαμε το Μουσείο του Λούβρου και περιηγηθήκαμε, με τη βοήθεια της καταπληκτικής ξεναγού μας, στα κυριότερα εκθέματά του, όπως η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, πίνακες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι κ.α. Επίσης, γνωρίσαμε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα του Παρισιού, όπως την Όπερα, την Παναγία των Παρισίων, την Αψίδα του Θριάμβου, το Πάνθεον, τους κήπους του Λουξεμβούργου, το κτήριο των Απομάχων και το πεδίο του Άρεως, το Δημαρχείο, το κτήριο της Εθνοσυνέλευσης, τα Δικαστήρια, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης κ.α. Ούτε ο βροχερός καιρός μάς πτόησε και αφού θαυμάσαμε μέσα στα σύννεφα τον Πύργο του Άιφελ από το Τροκαντερό, ανεβήκαμε επάνω και αφήσαμε το βλέμμα μας να πλανηθεί στην πανοραμική θέα της Πόλης του Φωτός, ενώ κάναμε και την καθιερωμένη βόλτα με τα bateaux mouches.  Το ταξίδι μας περιελάμβανε και πολλές βόλτες στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, στο Quartier Latin και στον λόφο της Μονμάρτης, με την εκκλησία της Sacre Coeur που δεσπόζει, αλλά και μία εκδρομή στις Βερσαλλίες, όπου θαυμάσαμε το παλάτι και περπατήσαμε στους απέραντους κήπους του.

Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για την άψογη παρουσία τους στο Συνέδριο και την υποδειγματική συμπεριφορά τους καθ΄ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Κι ας μην ξεχνάμε, «Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα». Au revoir, λοιπόν!