Βήματα Δημοκρατίας..
Οκτ 3 2023

 …που οδήγησαν στη Βουλή των Εφήβων

               από τον έφηβο βουλευτή Απόστολο Ρεφανίδη [Γ’3]

Από τις 4 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η ΚΖ΄ Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων. Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε, ως έφηβος βουλευτής, ο μαθητής της Β΄ τάξης- και πλέον τελειόφοιτος- Απόστολος Ρεφανίδης, ο οποίος ήταν την προηγούμενη σχολική χρονιά μέλος της Ομάδας Συμμετοχικής Δράσης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας-Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή» ΚΖ΄ Σύνοδος –σχολικό έτος 2022-23, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το θέμα του προγράμματος και της Συνόδου ήταν «Αφοπλίζοντας τη βία».

Ο Απόστολος, μέλος της Επιτροπής κατά της οπαδικής βίας,  καταγράφει την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στη διοργάνωση:


«Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023: το ταξίδι μας ξεκίνησε το πρωί από τα ΚΤΕΛ Μακεδονία. Μεταβήκαμε με λεωφορείο στην Αθήνα και φτάσαμε το μεσημέρι στο ξενοδοχείο. Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε ενημέρωση από τους Προέδρους των Επιτροπών για τη Σύνοδο και ακολούθησαν παιχνίδια γνωριμίας για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των Εφήβων Βουλευτών.Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023: το πρωί όλοι οι έφηβοι βουλευτές μεταβήκαμε στο Μουσικό Σχολείο Αθήνας και συμμετείχαμε ανά ομάδα σε βιωματικά εργαστήρια, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ενημέρωση και συζήτηση με τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων και με ειδικούς επιστήμονες για το θέμα της κάθε ομάδας. Το απόγευμα πήγαμε στο εμβληματικό κτήριο της Βουλής των Ελλήνων και πραγματοποιήθηκε συζήτηση σε επιτροπές για την προετοιμασία των ερωτήσεων προς τους/τις Υπουργούς και των τελικών κειμένων, ενώ έγινε και η κλήρωση των ομιλητών/τριών. Τέλος, το βράδυ παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη στο Κηποθέατρο Παπάγου.

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023: το πρωί συζητήσαμε με μέλη του Κοινοβουλίου ανά ομάδες. Στη δική μας ομάδα την κυβέρνηση εκπροσώπησαν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, στους οποίους υποβάλαμε τις ερωτήσεις που είχαμε προετοιμάσει, αλλά και αυθόρμητα ερωτήματα. Το απόγευμα ακολούθησε συζήτηση με τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής των Εφήβων για τη σύνταξη των τελικών κειμένων ανά ομάδα. Για το βράδυ ήταν προγραμματισμένη μία μουσική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του κτηρίου της Βουλής των Ελλήνων, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε εκείνο το βράδυ την Αθήνα.

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023: στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων, όπου έγινε η εκφώνηση των τελικών ομιλιών από τους /τις βουλευτές που είχαν ήδη κληρωθεί. Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Πρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ Δημήτρης Νατσιός, η Πρόεδρος του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου και εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων. Οι ομιλίες καταχειροκροτήθηκαν και τα σχόλια που εισπράξαμε ήταν πολύ θετικά. Λόγω, όμως, της κακοκαιρίας που είχε κρατήσει κλειστή την εθνική οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης δεν ήταν εφικτή η αναχώρησή μας εκείνη την ημέρα, οπότε η επιστροφή μας παρατάθηκε μέχρι την επόμενη και το ταξίδι μας έκλεισε με μία βραδινή έξοδο στον πεζόδρομο της Ερμού.

Συνοψίζοντας, το πρόγραμμα Συνόδου της Βουλής των Εφήβων ήταν πολύ χρήσιμο και εκπαιδευτικό, καθώς μέσα από αυτό οι Έφηβοι Βουλευτές μάθαμε πώς λειτουργούν οι διαδικασίες της Βουλής και ο Κοινοβουλευτισμός γενικότερα. Ήταν μια «γεύση» της καθημερινής εργασίας ενός εθνικού αντιπροσώπου, ενώ επίσης μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε και να συζητήσουμε τις απόψεις μας στο θέμα της βίας με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργατικό κλίμα, ενώ η ένταση δεν ξεπερνούσε τα όρια του υγιούς ανταγωνισμού. Ήταν μία μοναδική εμπειρία που τη συνιστώ σε όλους τους συμμαθητές μου ανεπιφύλακτα!»

Μπράβο, Απόστολε! Εκπροσώπησες επάξια το Σχολείο μας και έγινες ένας υπερασπιστής των θυμάτων της οπαδικής βίας! Σου ευχόμαστε η ζωή σου να είναι γεμάτη από παρόμοιες εμπειρίες και επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις!