
πώς μια μάλλον δυσάρεστη έκπληξη γίνεται αφορμή ευαισθητοποίησης
Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Α4 του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην Προβλήτα 1 του λιμένα της Θεσσαλονίκης τη Δράση Υποθαλάσσιου Καθαρισμού που διοργάνωσε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ Α.Ε.), σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), την Antipollution, την HEC (Hellenic Environmental Center S.A.) και την MEPP. Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγήτριες, Γεωργία Στεφανίδου και Ιφιγένεια Αναγνώστου, υπεύθυνες των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Σχολείου.
Τα παιδιά περιεργάστηκαν με έκπληξη και ενδιαφέρον το πλήθος των ετερόκλητων αντικειμένων που είχαν συλλέξει εκείνο μόλις το πρωί οι δύτες από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης: καρέκλες, τραπέζια, ένα ποδήλατο, ρόδες, πατίνια, μπουκάλια και διάφορα άλλα μεταλλικά αντικείμενα ήταν λίγα μόνο από τα ευρήματά τους! Για τη σημασία του καθαρισμού των θαλασσών αλλά και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των δράσεων μίλησε στους μαθητές και τις μαθήτριες ο γενικός γραμματέας του ΟΛΘ Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ενώ η εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) Ευδοκία Γερασίμου ανέπτυξε στα παιδιά τους όρους της κυκλικής οικονομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της «γαλάζιας» οικονομίας, η οποία ανοίγει μεγάλες επαγγελματικές προοπτικές – ειδικά για την Ελλάδα που είναι μία χώρα που περιβρέχεται από θάλασσα-, όπως η ναυτιλία, η αλιεία, ο περιάκτιος τουρισμός, η θαλάσσια βιοτεχνολογία κ.α. Στο τέλος της εκδήλωσης στα παιδιά μοιράστηκαν οικολογικά αναμνηστικά αντικείμενα, όπως τσάντες, παγούρια, μολύβια και σημειωματάρια.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία και να ενημερωθούν για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Απέκτησαν νέες γνώσεις και ενισχύθηκε η οικολογική τους ευαισθησία. Άλλωστε, όπως είπε η κ. Γερασίμου, «μία στις δύο αναπνοές μας οφείλεται στους ωκεανούς και έχουμε ευθύνη να τους προστατέψουμε».