Νεογράφημα, τεύχος 26: Αφιέρωμα στην τέχνη, στην παιδεία και στον άνθρωπο
Μαρ 15 2023

Αφιέρωμα στην τέχνη, στην παιδεία και στον άνθρωπο

Το 26ο Νεογράφημα είναι αφιερωμένο στην τέχνη και έρχεται ως αναγκαίο και ζωτικό συμπλήρωμα στο αφιέρωμα στην επιστήμη, που προηγήθηκε πέρσι την άνοιξη. Δύο πυλώνες της ανθρώπινης δημιουργίας, δύο συνδιαμορφωτές του ανθρώπου, του κόσμου και του πολιτισμού. Περιέχει κείμενα προσωπικής ματιάς των μαθητών και των μαθητριών μας στην τέχνη και τους πολλαπλούς ρόλους της, μαρτυρίες και εμπειρίες τους από την αναζήτηση της δικής τους έκφρασης μέσω της τέχνης, αλλά και απόπειρές τους στη δημιουργία τέχνης, τόσο του λόγου όσο και της εικόνας. Πρώτη φορά φιλοξενούμε στις σελίδες του περιοδικού μας τέσσερις συνεντεύξεις επωνύμων δημιουργών και θεραπόντων της τέχνης. Ανθρώπων που έρχονται να καταθέσουν την προσωπική τους περιπέτεια, τον μοναδικό και, συχνά, μοναχικό τους δρόμο, για να ανεβούν την υψηλή της τέχνης σκάλα, για να παραφράσουμε τον μεγάλο Αλεξανδρινό. Πολίτες «εις των ιδεών την πόλι», οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας τους οδοδείχτες και τα εσωτερικά τους κοιτάσματα, που αποθησαύρισε η ενασχόλησή τους με τον γοητευτικό μα και επίπονο κόσμο της τέχνης.

Αν το παρόν τεύχος λειτουργήσει ως κλειδί για να ανοίξει και σε άλλα παιδιά το παράθυρο της ψυχής τους στην τέχνη, ως εφαλτήριο για να ανοίξουν τα φτερά τους για τον δικό τους καλλιτεχνικό ουρανό, ως θρυαλλίδα για να ανάψει τον πόθο της έκφρασης και της συνομιλίας, θα έχει εκπληρώσει τον σκοπό του.

Ξεφυλλίστε το 26ο τεύχος, κάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο 

Αποθηκεύστε και διαβάστε το 26ο τεύχοςκάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο

Επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη και ξεφυλλίστε όλα τα τεύχη του περιοδικού μας, κάνοντας κλικ στο παρακάτω εικονίδιο

Αγάπη και Γιάννης τα ονόματά τους.
Δυο χελιδονάκια, που τώρα πια φτερουγίζουν σε άλλους -ανέσπερους- ουρανούς.                              Δυο χελιδονάκια, που το χαμόγελο -αυτό, προπάντων, των ματιών τους-
έχτισε φωλιά παντοτινή στις καρδιές των δασκάλων τους και των συμμαθητών τους.                               
Στην ακριβή μνήμη της Αγάπης Τσακλίδου και του Γιάννη Καρασάββα,
που «ὡς χρυσόν ἐν χωνευτηρίῳ ἐδοκίμασεν αὐτούς καί ὡς ὁλοκάρπωμα θυσίας προσεδέξατο αὐτούς», ας μείνει χαραγμένη η αφιέρωση αυτού του τεύχους.
[28 Φεβρουαρίου 2023]