Ο Θωμάς Κοροβίνης στο Αρσάκειο Θεσσαλονίκης: Ανατολή, Μικρασία, ρεμπέτικο, προσφυγιά
Μαρ 15 2023

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 στο πλαίσιο προετοιμασίας του Εργαστηρίου 5 με τίτλο «Χτίζουμε μουσικές γέφυρες και σπάμε κούπες”» για το 9ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με θέμα «Μνήμη Μικρασιατικού Πολιτισμού», το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει τον Θωμά Κοροβίνη, συγγραφέα, συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή λαϊκών τραγουδιών. Συγκεκριμένα οι συμμετέχουσες μαθήτριες μαζί τους υπεύθυνους καθηγητές του Εργαστηρίου 5, Γιώργο Αντωνόπουλο, Βίκτωρα Βαβαρούτσο και Γιώτα Μυτακίδου και τον διευθυντή μας Θανάση Νευροκοπλή, υποδέχθηκαν τον Θωμά Κοροβίνη στο γραφείο της Διεύθυνσης του Σχολείου μας.

Οι μαθήτριές μας πήραν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον προσκεκλημένο μας και ταξίδεψαν με τη βοήθειά του στις γειτονιές της Πόλης, τα στενά της Σμύρνης αλλά και τα σοκάκια του Πειραιά, μέρη όπου γεννήθηκε και λειτουργήθηκε το ρεμπέτικο τραγούδι. Ο Θωμάς Κοροβίνης με τον μοναδικό του τρόπο και την ευρυμάθειά του, τη βιωματική σχέση και γνώση του για τη ρεμπέτικη μουσική μάς μετέφερε σε έναν κόσμο αλλιώτικο, σε μέρη όπου οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι άνθρωποι του περιθωρίου γέννησαν μουσικές και στίχους, υμνολογώντας τον ατομικό αλλά και τον συλλογικό πόνο, τον έρωτα, την απώλεια και τα ανθρώπινα πάθη. Τα παιδιά με τις ερωτήσεις τους έδωσαν την αφορμή στον Θωμά Κοροβίνη να ζωντανέψει με τις γνώσεις του τη Μικρασία, την ολοκληρωτική μικρασιατική καταστροφή, την αξία του ρεμπέτικου και τις συνήθειες της εποχής. Άκουσαν ανέκδοτες ιστορίες, πληροφορήθηκαν για τη μελέτη του ρεμπέτικου ως γνωστικό αντικείμενο σε ακαδημαϊκή βάση και συνειδητοποίησαν την απήχησή του στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Θωμά Κοροβίνη για την τόσο εγκάρδια αποδοχή της πρόσκλησής μας, αλλά και τη διάθεσή του να μας μυήσει στον κόσμο του ρεμπέτικου. Η συνέντευξη αναμένεται να δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού του Σχολείου μας «Νεογράφημα».

Ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Θωμά Κοροβίνη

Ο Θωμάς Κοροβίνης είναι συγγραφέας, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Εργάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, στο Ζάππειο και στο Κεντρικό Παρθεναγωγείο της (1988-1996). Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και συνεργάτης σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά. Συχνά παρουσιάζει σε συναυλίες το δικό του ρεπερτόριο ή θέματα του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού. Από το 1995 μέχρι και το 1999 εργάστηκε ως παραγωγός και επιμελητής ραδιοφωνικών εκπομπών στον 9,58 («σταθμός στον πολιτισμό» της ΕΡΤ 3). Από το 2009, το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου κάθε χρόνο, οργανώνει στο κτήμα του στα Λεχώνια Πηλίου με τη σύμπραξη πολιτιστικών παραγόντων και σημαντικών καλλιτεχνών, βραδιά πανελλήνιας συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών με τη συμμετοχή μουσικών συγκροτημάτων με διαφορετικό θεματικό αφιέρωμα κάθε φορά.