Το Γυμνάσιο και το Λύκειό μας στους 14ους Αρσακείους Ρητορικούς Αγώνες των Ιωαννίνων
Το τριήμερο 04-06/03/2023, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία πραγματοποίησε τους 14ους Αρσάκειους Ρητορικούς Αγώνες (Α.Ρ.Α.) στα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή όλων των Γυμνασίων και των Λυκείων της. Οι μαθήτριες και οι μαθητές διαγωνίστηκαν στα ατομικά αγωνίσματα του αυθόρμητου λόγου, του προτρεπτικού λόγου και της νοηματικής ανάγνωσης, καθώς και στο ομαδικό αγώνισμα των διττών λόγων.
Τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε όλα τα προαναφερθέντα αγωνίσματα, με ομάδες από το Γυμνάσιο και το Λύκειο που αποτελούνταν από είκοσι και ένδεκα μαθήτριες και μαθητές αντίστοιχα.
Στο αγώνισμα του αυθόρμητου λόγου Λυκείων οι εξαιρετικές Βασιλική Λίταινα και Ελισάβετ Κάλτσου κατέλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα. Η Βασιλική επέλεξε στον τελικό γύρο το θέμα Αυτό που σου συμβαίνει είναι η ζωή, όταν εσύ ψάχνεις κάτι άλλο, ενώ η Ελίζα επέλεξε το θέμα Κοινοτυπία. Στο Γυμνάσιο η πρωτοεμφανιζόμενη σε αγώνες Αναστασία-Ολυμπία Σεραφίνι κατέλαβε την τρίτη θέση, επιλέγοντας στον τελικό γύρο το θέμα Όταν κάποιος σου δείχνει το φεγγάρι, μην κοιτάς το δάχτυλο.
Στο αγώνισμα του προτρεπτικού λόγου Γυμνασίων η πολυτάλαντη Κωνσταντίνα Οικονόμου κατέλαβε την τρίτη θέση, εκφωνώντας λόγο με θέμα Όποιος δεν αγαπά την πατρίδα του δεν μπορεί να αγαπήσει τίποτα άλλο. Στον ημιτελικό γύρο διαγωνίστηκε και η Μαριέφη Χαβούζη- Δελλαπόρτα.
Στο αγώνισμα της νοηματικής ανάγνωσης Γυμνασίων οι εκφραστικές αναγνώστριές μας Δήμητρα Τουτζιάρη και Δανάη Καμπερίδη κατέλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα, διαβάζοντας απόσπασμα από το δοκίμιο «Υψηλοί και χαμηλοί στόχοι» του Κωνσταντίνου Τσάτσου, ενώ στο Λύκειο η πρωτοεμφανιζόμενη σε αγώνες Σταυρούλα Αλεξίου κατέλαβε τη δεύτερη θέση, διαβάζοντας στον τελικό απόσπασμα από το δοκίμιο «Το χρονικό μιας δεκαετίας» του Οδυσσέα Ελύτη. Να σημειωθεί ότι στον ημιτελικό διαγωνίστηκαν επίσης οι μαθήτριες Μαριάννα Σεβιντικίδη από το Γυμνάσιο και Ζωή Τσιλιπάκου από το Λύκειο.
Στο αγώνισμα των διττών λόγων Γυμνασίων ο τελικός ήταν… οικογενειακή μας υπόθεση, αφού διαγωνίστηκαν και οι δύο ομάδες μας: Κολοκοτρώνης (Κωνσταντίνα Οικονόμου, Γιάννης Ρεφανίδης, Αλέξανδρος Ποτολιός) εναντίον των Τρικολόρε (Δανάη Καμπερίδη, Μιλτιάδης Παπαλεξανδρής, Εβίτα Τσάνη), με την πρώτη ομάδα να παίρνει την νίκη, ενώ οι ομιλήτριες Κωνσταντίνα Οικονόμου και Δανάη Καμπερίδη αναδείχτηκαν αντίστοιχα δεύτερη και τρίτη καλύτερη ομιλήτρια των αγώνων. Το θέμα του τελικού στο οποίο διαγωνίστηκαν οι δύο ομάδες μας ήταν Η τραπ μουσική δεν πρέπει να βραβεύεται σε μουσικούς διαγωνισμούς.
Στο αγώνισμα των διττών λόγων Λυκείων η μία ομάδα του Λυκείου μας με το όνομα Καρέλι (Ελισάβετ Κάλτσου, Βασιλική Λίταινα, Απόστολος Ρεφανίδης) διαγωνίστηκε στον τελικό και κατέλαβε την πρώτη θέση με το θέμα Θα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα προέλευσής τους έργα τέχνης που εκτίθενται σε μουσεία του εξωτερικού, ενώ η άλλη ομάδα μας με το όνομα Yeepies (Νικόλας Ιωσηφίδης, Αλκμήνη Μπακαλιού, Νίκη Χριστοφορίδου) διαγωνίστηκε στον ημιτελικό. Οι μαθήτριες Ελισάβετ Κάλτσου και Βασιλική Λίταινα αναδείχτηκαν αντίστοιχα δεύτερη και τρίτη καλύτερη ομιλήτρια των αγώνων, ενώ ο Απόστολος Ρεφανίδης κατατάχτηκε τέταρτος.
Πολύτιμη -όπως άλλωστε κάθε φορά που τους ζητείται- ήταν η συμβολή των αποφοίτων κριτών μας που ταξίδεψαν στα Ιωάννινα και συνεισέφεραν αποφασιστικά στην ομαλή διεξαγωγή της Συνάντησης. Ευχαριστούμε θερμά τους αποφοίτους: Μαρία Αγγελοπούλου, Αλεξάνδρα Γαϊδατζή, Κωνσταντίνο Καραθάνο, Νανά Σαμολαδά, Σοφία Τριλυράκη και Βίβιαν Πράττου και τους ευχόμαστε δύναμη και πρόοδο στη ζωή τους.
Στην Οργανωτική Επιτροπή της Συνάντησης συμμετείχε η φιλόλογος Βίνια Δεμίρη, ενώ η ίδια και οι φιλόλογοι Γιώργος Αντωνόπουλος, Βίκτωρ Βαβαρούτσος και Γιώτα Μυτακίδου προετοίμασαν τους μαθητές και συμμετείχαν στους Αγώνες ως κριτές, μαζί με τους συναδέλφους δασκάλους του Δημοτικού, Ζωή Αθανασέλη και Βασίλη Ραπτόπουλο.
Περισσότερα για τη διοργάνωση μπορείτε να δείτε εδώ.