«Ντούμ ντούμ τέκ» με κρουστά και με φωνή : Διδακτική επίσκεψη στο Κρουστόφωνο
Δεκ 6 2022

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης που συμμετέχουν στις Ζώνες Πολιτισμού και Επιστημών «Ρυθμικά μουσικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμοί» και «Φτιάχνοντας αυτοσχέδια μουσικά όργανα» με διδάσκουσες καθηγήτριες την Αναστασία Γκίνη (Μουσικής) και Αθηνά Φουστέρη (Τεχνολογίας) την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 συμμετείχαν σε μουσικοπαιδαγωγικό εργαστήριο στο Κρουστόφωνο, στο πλαίσιο της δεύτερης διδακτικής επίσκεψης.

Το Κρουστόφωνο είναι ένας ενεργός ιδιωτικός φορέας μουσικής παιδείας, πολιτισμικής δράσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας της Θεσσαλονίκης. Σχηματίστηκε το 1996 από μουσικούς και μουσικοπαιδαγωγούς με την πεποίθηση ότι η φωνή, το σώμα και τα κρουστά μουσικά όργανα κρύβουν πρωτογενή ενέργεια ικανή να συγκινήσει παντού και πάντοτε όλες τις ηλικίες, εξ ου και το όνομά της ομάδας, Κρουστόφωνο.

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του προγράμματος ενεργοποιήθηκαν με δραστηριότητες στις οποίες το σώμα νοείται ως κρουστό όργανο (body percussion) και ήρθαν σε επαφή με παραδοσιακά κρουστά από την Ελλάδα και την Αφρική. Παρουσιάστηκαν ιδέες των ομάδων για τα αυτοσχέδια μουσικά όργανα και η μουσικοπαιδαγωγός Βίκυ Χουζούρη, η οποία εμψύχωνε τις δραστηριότητες, έδωσε χρήσιμες συμβουλές. Τα παιδιά παρατήρησαν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά ιδιαίτερων οργάνων όπως το καχόν (cajon) και το τύμπανο με το εφέ καταιγίδας (thunder drum) καθώς και τα υλικά άλλων οργάνων (μεμβράνες, νεροκολοκύθες, χορδές και κλειδιά). Στη συνέχεια, όλη η ομάδα εξασκήθηκε σε ρυθμικά μοτίβα, παίζοντας νταούλι, ντουμπερλέκια και τζέμπε (djembe). Ακολουθώντας τις υποδείξεις της εμψυχώτριας, κατόρθωσαν μέχρι το τέλος της επίσκεψης να εκτελέσουν μουσικά, τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Ικαρίας και να μοιραστούν ως ομάδα αυτό το συλλογικό βίωμα.

Η εμπειρία από αυτή την επίσκεψη επισφραγίστηκε με τη φράση «η μουσική θέλει αγάπη, πειθαρχία και.. αυτί! Να μπορούμε να ακούμε, να συνεργαζόμαστε και να αγαπάμε με πάθος αυτό που κάνουμε!» της Βίκυς Χουζούρη. Αυτά τα στοιχεία ευχόμαστε να συντροφεύσουν τους μαθητές μας και στη συνέχεια της ζωής τους.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με τη μετάβαση στον αθλητικό χώρο του Ποσειδωνίου, όπου, παρά τα σύννεφα στον ουρανό, τα χαμόγελα φώτισαν τις στιγμές των παιδιών που απόλαυσαν τον ελεύθερο χρόνο τους με άθληση και κολατσιό.

Την ομάδα συνόδευσαν οι καθηγήτριες Αναστασία Γκίνη (Μουσικής), Σοφία Καρασάββα (Γαλλικών), Ελένη Μπίκου (Μαθηματικών), Αγλαΐα Σταυρίδου (Αγγλικών) και Αθηνά Φουστέρη (Τεχνολογίας)

Παραθέτουμε εντυπώσεις μαθητών και μαθητριών μας από τη διδακτική επίσκεψη στο Κρουστόφωνο

«Η επίσκεψή μας στο Κρουστόφωνο ήταν μία ωραία εμπειρία! Μου έκανε εντύπωση που τόσο γρήγορα καταφέραμε να ετοιμάσουμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα: να συνοδεύσουμε ρυθμικά όλοι μαζί τα παραδοσιακά κάλαντα της Ικαρίας! Αν μου δινόταν η ευκαιρία να παρακολουθήσω κι άλλο τέτοιο εργαστήριο, με καινούρια τραγούδια, θα ξαναπήγαινα!

Εβίτα Τσάνη

«Για πρώτη φορά στη ζωή μου είχα την ευκαιρία να παίξω ένα τέτοιο μουσικό όργανο! Μετά από λίγη εξάσκηση, έμαθα να συνοδεύω ρυθμικά ένα τραγούδι»

Γιώργος Αυγερίου

«Εντυπωσιάστηκα από τα μουσικά όργανα που είδα, πολλά δεν τα είχα δει ποτέ. Μου άρεσε πολύ που η μουσικός, η κυρία Βίκυ, μας μοίρασε μουσικά όργανα και μας έμαθε πώς να τα χρησιμοποιούμε και να εκτελούμε ρυθμικά σχήματα. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, με ξεχώρισε και με όρισε αρχηγό της ομάδας μου! Θα ήθελα να το ξανακάνω, ήταν τέλεια εμπειρία!»

Βασιλική Παπαβασιλείου

«Στο Κρουστόφωνο πέρασα φανταστικά! Μου άρεσε που συμμετείχαμε όλοι μαζί και στο τέλος βγάλαμε ένα τόσο ωραίο μουσικό αποτέλεσμα! Επίσης, έμαθα μουσικά όργανα που δεν τα γνώριζα από πριν»

Φίλιππος Κύρου

Θα χαρακτήριζα την εμπειρία μας στο Κρουστόφωνο …ριζοσπαστική! Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη διέφερε από τις υπόλοιπες λόγω των ξεχωριστών μουσικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήσαμε με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας του εργαστηρίου. Ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία στο μέλλον να επαναλάβουμε μία τέτοια επίσκεψη που προσφέρει μία διασκεδαστική διαφυγή από την καθημερινότητα του σχολείου.

Αλέξανδρος Ποτολιός

Στο Κρουστόφωνο μας δόθηκε μία μοναδική ευκαιρία να πειραματιστούμε με κρουστά μουσικά όργανα και να μάθουμε πολλές πληροφορίες για αυτά. Ο χώρος είχε άπειρα κρουστά και μας εμπιστεύτηκαν να παίξουμε με κάποια από αυτά. Δυστυχώς με το χέρι στο γύψο δεν κατάφερα να συμμετέχω όσο θα ήθελα…

Αλέξανδρος Μακρής