Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ τα νιάτα σέρνουνε χορό
Δεκ 6 2022

Το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης τίμησε, όπως κάθε χρόνο, την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με μια εκδήλωση ιστορικής μνήμης. Αυτήν τη μνήμη προσπάθησαν και φέτος να διατηρήσουν οι μαθητές μας, αναδεικνύοντας τα πανανθρώπινα εκείνα συναισθήματα που ανακινούνται κάθε φορά που κάποιος, εκπροσωπώντας όλες και όλους μας, σπάει τα δεσμά μιας βίαιης επιβολής.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τριών τάξεων του Σχολείου, μαζί με αρκετούς γονείς, παρακολούθησαν την εκδήλωση, την  Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων.

Την εκδήλωση παρουσίασαν μαθητές της Γ΄ τάξης, με ιδιαιτέρως παραστατικό τρόπο, εξιστορώντας το χρονικό των γεγονότων με αφετηρία το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Μέσα από αυτήν την ολοζώντανη αφήγηση, τα παιδιά, μαζί με αυτά και εμείς οι μεγάλοι, ζήσαμε μέρα με την ημέρα και ώρα με την ώρα τις δραματικές εκείνες στιγμές.

Η φετινή εκδήλωση ήταν γιορτή μνήμης του αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, ενός αγώνα που μένει ανεξίτηλος στις καρδιές των νέων ανθρώπων. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και όπως τόνισαν και οι μαθητές στον επίλογο της εκδήλωσης:

«αναπόδραστο καθήκον των νέων ανθρώπων είναι η σκέψη, η αμφισβήτηση αλλά και η αντίδραση σε κάθε τι που παραβιάζει την ελευθερία, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειa».

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν οι καθηγητές: Γιώργος Αντωνόπουλος, Μανώλης Γεωργάκας, Αλέξης Μάντζιος, Θοδωρής Σπανός και η καθηγήτρια Στέλλα Σαρμή. Στη μουσική διδασκαλία και τη διεύθυνση του μουσικού συνόλου η μουσικός μας Αναστασία Γκίνη.