Η καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης κ. Αποστολίδου σε επιμορφωτική συνάντηση με τους γονείς και τις νηπιαγωγούς των Αρσακείων Νηπιαγωγείων της Φ.Ε.
Ιούν 19 2022

Το ΑΝΘ εφαρμόζει πρακτικές μέσα από τις οποίες αναπτύσσονται δίαυλοι επικοινωνίας με τους γονείς. Δίνοντας αξία στο κοινό τους ενδιαφέρον που είναι η πρόοδος των παιδιών έχει καθιερώσει κύκλους απογευματινών σεμιναρίων, «Σχολές Γονέων», με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση θέσεων και στάσεων απέναντι σε ζητήματα που αναδύονται από τη σχολική αλλά και την οικογενειακή ζωή των παιδιών.

Το φετινό σχέδιο δράσης «Μια βιβλιοθήκη γεννιέται» έδωσε την αφορμή της πρόσκλησης της κ. Βενετίας Αποστολίδου, Καθηγήτριας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, σε διαδικτυακή συνάντηση «Σχολής Γονέων» με θέμα «τη σχέση του παιδιού με το βιβλίο και την αξία της ανάγνωσης βιβλίων».

Η επιθυμία μας ήταν, μέσα από την εποικοδομητική συζήτηση με την αξιόλογη ομιλήτρια, οι γονείς και οι νηπιαγωγοί να διαμορφώσουν και να ενισχύσουν τη θετική τους στάση απέναντι στο θεσμό της σχολικής δανειστικής βιβλιοθήκης, αλλά και να γνωρίσουν τρόπους για να στηρίξουν το ρόλο της στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.

Η συνάντηση, μάλιστα, κοινοποιήθηκε και προς τα άλλα Αρσάκεια Νηπιαγωγεία, ώστε να μπορέσουν οι γονείς όλων των μικρών μαθητών να παρακολουθήσουν και να επωφεληθούν από την ενδιαφέρουσα αυτή συνεργασία.

Πραγματικά τυχεροί αισθάνθηκαν όσοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, 18.00 μ.μ.. Γονείς και νηπιαγωγοί επαίνεσαν όχι μόνο το πλούσιο περιεχόμενο της παρουσίασης, αλλά και το λόγο της ομιλήτριας, που ήταν άμεσος, κατανοητός και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τους από την αρχή μέχρι το τέλος. Η κ. Αποστολίδου ανέλυσε κρίσιμα ζητήματα γύρω από τη σχέση παιδιών και βιβλίων, και, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα, έδωσε κατευθύνσεις και πρακτικές συμβουλές στους γονείς, ώστε να οδηγήσουν το παιδί τους κοντά στο βιβλίο τώρα, όσο είναι και οι ίδιοι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος και των συνηθειών του.

Θα θέλαμε να συγχαρούμε την κ. Αποστολίδου για το σπουδαίο έργο της και να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για τη συζήτηση που είχαμε. Της ευχόμαστε να συνεχίσει να προσφέρει τις γνώσεις και τη σκέψη της στην επιστήμη της και να συνεχίσει να εμπνέει τους φοιτητές/-τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς!