«Οι ορίζοντες μιας βιβλιοθήκης»
Ιούν 20 2022

Η εκδήλωση της Πέμπτης 2 Ιουνίου ήταν μια γιορτή για τη Λήξη της χρονιάς και την Αποφοίτηση των νηπίων, μια γιορτή για το Βιβλίο, η παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης, τα Εγκαίνια μιας βιβλιοθήκης και ένας απόγονος της Ημέρας Γονέων. Αλλά, κυρίως, ήταν μια χαρούμενη στιγμή όπου οι καρδιές όλων μας, παιδιών εκπαιδευτικών και γονέων συντονίστηκαν με την καρδιά της καινούριας βιβλιοθήκης μας. Γονείς, συγγενείς και φίλοι συγκεντρώθηκαν στο υπαίθριο σκηνικό που στήθηκε και διακοσμήθηκε στην ανακαινισμένη αυλή του Νηπιαγωγείου από νωρίς για να μπορέσουν να απολαύσουν τα παιδιά τους.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε:
– επιλεγμένες παρουσιάσεις βιβλίων και παράλληλα δημιουργικές σκέψεις των παιδιών στα θέματα: «Αν ήμουν βιβλίο» και «Τι μπορείς να κάνεις μ’ ένα βιβλίο»,
– χορευτικά και τραγούδια,
– πρωτότυπα και χιουμοριστικά «Επεισόδια στη βιβλιοθήκη» και
– το θεατρικό «Οι ορίζοντες της βιβλιοθήκης», μια συνοπτική παρουσίαση των δράσεών μας, όσων μάθαμε από το Α ως το Ω με κοινό άξονα τη βιβλιοθήκη, αλλά και όσων μας προβληματίζουν για τη σχέση των σημερινών παιδιών με τα βιβλία τώρα και στο μέλλον.

Στο τέλος του θεατρικού, που το είχαμε φανταστεί να συμπέσει με τη δύση του ήλιου και το άναμμα των φώτων, τα παιδιά μέσα από ένα χορευτικό θα χάριζαν στη βιβλιοθήκη, η οποία όλο το χρόνο τους τροφοδοτούσε με βιβλία, το δικό τους αγαπημένο βιβλίο.
Παρόλο που μια απρόβλεπτη καιρική μεταβολή εμπόδισε το τέλος από το να ολοκληρωθεί με αυτόν τον τρόπο, η παράσταση είχε συσσωρεύσει μεγάλο συναισθηματικό φορτίο και συγκίνηση σε όλους κι έτσι μεταφέρθηκε στο κλειστό μας Θέατρο για να συνεχιστεί.
Εκεί τα παιδιά έπαιξαν τον επίλογο κρατώντας βιβλία και έστειλαν το δικό τους μήνυμα σε όσους θέλουν να διευρύνουν τους ορίζοντες της γνώσης τους, αλλά και σε όσους θέλουν να έχουν παντοτινά κάτι από το οποίο μπορούν να κρατηθούν στα πεδία μάχης που θα βρεθούν: Ο κΩδικός είναι: βιβλίΑ.

Η βραδιά συνεχίστηκε με αλλαγή των ρόλων και τους γονείς να ανεβαίνουν στη σκηνή με θεατές τα παιδιά. Μια παράδοση χρόνων που μεταφέρει από γενιά σε γενιά την πιο δημιουργική και πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ σχολείου και γονέων αλλά και των γονέων μεταξύ τους.

Συνεχίζεται…