Στιγμές και βίντεο από τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο φιλοξενίας της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Νεομάρτυρες: Πορεία προς την Ελευθερία» στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης
Οκτ 20 2021

Για δύο εβδομάδες, από τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021, στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε η ομαδική εικαστική έκθεση «Νεομάρτυρες: Πορεία προς την Ελευθερία», η οποία μεταφέρθηκε από τον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας. Η φιλοξενία της έκθεσης εντάχθηκε στο πλαίσιο δράσεων των Αρσακείων Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και της Αγιορειτικής Εστίας για τον εορτασμό του επετειακού έτους των 200  χρόνων από την Επανάσταση του 1821.  

Τα έργα της ομαδικής έκθεσης, διαφόρων τεχνοτροπιών (ακουαρέλες, αυγοτέμπερες, χαρακτικά, ψηφιακή ζωγραφική κ.ά.), δημιούργησαν 26 εικαστικοί και είχαν ως θέμα τους νεομάρτυρες. Την επιμέλεια της έκθεσης, που βασίστηκε σε μια ιδέα του εικαστικού Γεωργίου Κόρδη, είχε ο Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας. Την έκθεση, κατά το διάστημα της φιλοξενίας της στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκαν σχεδόν όλοι οι μαθητές των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, με τη συνοδεία των θεολόγων καθηγητών (Αντώνη Νεονάκη, Θανάση Νευροκοπλή και Γιώτας Ψωμιάδου) και των δασκάλων τους.

Παράλληλα, στο διάστημα της παραμονής της στο Αρσάκειο Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκαν τρεις εκδηλώσεις στον χώρο του Θεάτρου, με τη συμμετοχή και παρουσία μαθητών της Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου, αλλά και περί των διακοσίων συνολικά διαδικτυακών συνδέσεων, καθώς υπήρξε ζωντανή αναμετάδοσή τους (livestreaming), χάρη στην τεχνική υποστήριξη και συμβολή του καθηγητή Πληροφορικής Μανώλη Γεωργάκα.

Την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε η έκθεση «Νεομάρτυρες: Πορεία προς την Ελευθερία» από τον Αναστάσιο Ντούρο, Διευθυντή της Αγιορειτικής Εστίας, και ακολούθησε διάλεξη εργαστηριακού χαρακτήρα από τον Γιώργο Κόρδη, εικαστικό, αγιογράφο και επισκέπτη καθηγητή σε Πανεπιστήμια της Notre Dame, της Νότιας Καρολίνας και του Yale, για την εικονογραφία. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης παρακολούθησαν καθηλωμένοι την ψηφιακή δημιουργία της εικόνας του νεομάρτυρα Αχμέτ του Τούρκου, ενώ παράλληλα συνομιλούσαν με τον ζωγράφο και έλυναν απορίες τους για την τέχνη της εικαστικής μαρτυρίας της Εκκλησίας.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση παρακάτω

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση παρακάτω

Τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε από δέκα μαθητές του Γυμνασίου το αφιερωματικό 23ο τεύχους του περιοδικού του Σχολείου μας «Νεογράφημα» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, καθώς και από πέντε μαθητές της περσινής Γ΄ τάξης του Γυμνασίου και τώρα πια του Λυκείου μας το 227ο φύλλο της Μεσολογγίτικης εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» που επανεκδόθηκε από μαθητές του περσινού τμήματος Γ2. Ακολούθησε διαδικτυακή παρέμβαση από τον Νικόλαο Παναγιώτου, καθηγητή του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, αλλά και ζωντανή συζήτηση των μαθητών-συντακτών με την υποψήφια διδάκτορα του ίδιου τμήματος Ανθή Μπάλιου, με συντονιστές τους καθηγητές που οργάνωσαν και επιμελήθηκαν τις παραπάνω εκδόσεις, Αλέξη Αλεξίου για το «Νεογράφημα» και Λεωνίδα Κατσικαρίδη για τα «Ελληνικά Χρονικά».

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση παρακάτω

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση παρακάτω

Τέλος, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε από δύο μαθητές της Γ΄ τάξης, με τη συνδρομή της καθηγήτριας Πληροφορικής Βασιλικής Αργυροπούλου, ο διαδραστικός χάρτης με τους Νεομάρτυρες Θεσσαλονίκης και περιχώρων, μια συνεργατική δημιουργία μαθητών της περσινής Β΄ και Γ΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε μια ιδιότυπη συνέντευξη, με καταιγισμό ερωτήσεων από δέκα μαθητές της Γ΄ τάξης προς στον Παναγιώτη Υφαντή, καθηγητή του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, ο οποίος με λόγο καίριο φώτισε πτυχές και διαστάσεις της θαρραλέας πίστης και της καρτερίας των νεομαρτύρων, αλλά και του νοήματος της μαρτυρίας σήμερα. Η συνέντευξη πρόκειται να δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού του Σχολείου μας, το οποίο θα φιλοξενεί αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση παρακάτω

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση παρακάτω

Την ευθύνη για την οργάνωση της φιλοξενίας της έκθεσης στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, καθώς και της πραγματοποίησης των τριών εκδηλώσεων, είχε ο Διευθυντής του Αρσακείου Γυμνασίου, Θανάσης Νευροκοπλής.