Το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο στη «Μεγάλη Μπουγάδα»
Οκτ 22 2021

Tην Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 μαθητές από το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στη «Μεγάλη Μπουγάδα» με θέμα «Κι αν ήμασταν όλοι πουλιά;». Η «Μεγάλη Μπουγάδα» είναι μία παγκόσμια εικαστική δράση συμμετοχικής τέχνης, ανοιχτή σε όλες τις ηλικίες, που ξεκίνησε το 2006 από τη Γαλλίδα καλλιτέχνιδα και δασκάλα Εικαστικών, Joëlle Gonthier. Διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, δύο φορές τον χρόνο και συγκεντρώνει περίπου 500.000 συμμετοχές σε χιλιάδες μέρη που βρίσκονται σε 118 χώρες και 5 ηπείρους.

Στην πόλη μας η «Μεγάλη Μπουγάδα» διοργανώθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Γαλλικό σχολείο και το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη. Η δράση πραγματοποιείται σε όλο τον κόσμο, πάντα ημέρα Πέμπτη –«Jeudi» στα γαλλικά, που φωνητικά παραπέμπει στη φράση «je dis» (λέω).

Οι μαθητές των Σχολείων μας, με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους στα Γαλλικά [Γάτση Γιώτα, Γάτσου Ιουλία και Καρασάββα Σοφία] έστειλαν το δικό τους μήνυμα, απλώνοντας τα δικά τους έργα: ζωγραφιές, κείμενα, κολλάζ, φωτογραφίες και οποιαδήποτε μορφή τέχνης μπορεί να χωρέσει σε μία κόλλα Α4.

Δύο εκπρόσωποι των μαθητών των Σχολείων μας (οι μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου, Σκανδύλα Μαριλένα και Ζαχαριάδου Αγγελική) συναντήθηκαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο με την καθηγήτρια Γαλλικών, Γιώτα Γάτση, και οδηγήθηκαν στην αίθουσα «Αλλατίνη-Ντασώ», όπου άπλωσαν τα έργα τους στον εσωτερικό χώρο της έκθεσης. Εκεί, αφού περιηγήθηκαν σε ένα διαφορετικό είδος έκθεσης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν στα γαλλικά με την Υπεύθυνη Εκπαιδευτικής Συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, κα Δανάη Ιωακειμίδη, αλλά και να μοιραστούν μηνύματα αισιοδοξίας και ελευθερίας, μετά από αυτό τον ενάμιση χρόνο πανδημίας.

Η επίσκεψη εντάσσεται στις δράσεις προώθησης της γαλλικής γλώσσας που διδάσκεται στο Σχολείο μας, oι οποίες αναδεικνύουν με μοναδικό τρόπο την τέχνη και τον πολιτισμό των γαλλόφωνων χωρών.