Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μέσα από το eTwinning
Ιούν 16 2021

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θεσμοθέτησε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που πλαισιώνεται κάθε χρόνο από ποικίλες δράσεις προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το παγκόσμιο κοινό για τα περιβαλλοντικά θέματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος οι μαθητές του Σχολείου μας που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με το έργο ‘Countdown to the Tokyo Olympics 2021’ σε συνεργασία με μαθητές από τα σχολεία των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο έργο, οργάνωσαν τη δική τους καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  της σχολικής κοινότητας για την προστασία του περιβάλλοντος και για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής ενσωματώνοντας  όλες τις δράσεις τους σε ένα συνεργατικό ψηφιακό βιβλίο (e-book).

Climate Change & the Olympics e-book

Πιο συγκεκριμένα το Σχολείο μας από την αρχή του σχολικού έτους ορίστηκε υπεύθυνο να σχεδιάσει μία σειρά από δραστηριότητες που θα έπρεπε να υλοποιήσουν οι μαθητές σε διεθνικές ομάδες συνεργασίας και θα αφορούσαν στην κλιματική αλλαγή  και στο πώς επηρεάζει αυτή, τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων.  

Όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στο έργο έπρεπε να κάνουν έρευνα για την κλιματική αλλαγή, να αναζητήσουν και να κατανοήσουν σε βάθος τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχει για τον πλανήτη μας και τη ζωή μας γενικότερα και να επιζητήσουν λύσεις και ιδέες που μπορούν να εντάξουν στην καθημερινότητά τους για την προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση της σπατάλης ενέργειάς που παρατηρείται. Στόχος των μαθητών ήταν επίσης να ερευνήσουν το αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων και με ποιους τρόπους μπορούμε να ανακόψουμε την πορεία των δραματικών επιπτώσεών της.

Ακολουθούν  ενδεικτικά κάποιες από τις πολλές συνεργατικές δραστηριότητες των μαθητών όλων των συνεργαζόμενων σχολείων που ενσωματώθηκαν στο ψηφιακό  βιβλίο (e-book) που δημιούργησε το Σχολείο μας:

  • Το πολύγλωσσο λεξικό με λέξεις σχετικές με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον:

       https://drive.google.com/file/d/1YeZN8IZSV09Rz83UIUjbvdHImlGdRxvE/view?usp=sharing

  • Ο επίσημος όρκος ‘Taking action Pledge for Climate Change’ που έγραψαν οι μαθητές μας και που όλοι οι εταίροι συνυπογράψανε για την προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τον όρκο αυτό οι μαθητές υπόσχονται να κάνουν το καλύτερο δυνατό για την προστασία του περιβάλλοντος και προτείνουν ιδέες ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα όπως π.χ. να μειώσουν την σπατάλη του φαγητού, να χρησιμοποιούν ποδήλατα ή να περπατάνε περισσότερο αντί να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο ή άλλα μέσα μεταφοράς.

         https://lucid.app/lucidspark/279693b7-bf3d-45ef-a079-7dab6a458c2d/view#

  • Το συνεργατικό άλμπουμ φωτογραφιών με τον τίτλο ‘Say it with a photo’ που διακοσμήθηκε με φωτογραφίες που επέλεξαν οι μαθητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία και που απεικονίζουν την κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

  https://jamboard.google.com/d/1uEfvNNXWt_g5o1JgEbOmuZqNjNuHV8IKMoXe16f0lbM/edit?usp=sharing

  • Το διαδραστικό διαδικτυακό παιχνίδι (Kahoot game) που δημιούργησε το σχολείο από την Ουκρανία και έπαιξαν οι μαθητές με μεγάλο ενθουσιασμό.

 https://create.kahoot.it/share/save-the-planet-2021/adac07ac-a5bd-4305-b432- 38703096b406

  • Το blog που δημιουργήθηκε από το 2ο ελληνικό σχολείο που συμμετέχει στο eTwinning έργο μας για το φλέγον θέμα της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στη διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων.

    https://schoolpress.sch.gr/countdowntotokyolympics/

  • Ο συνεργατικός πίνακας που δημιουργήσαμε με το ψηφιακό εργαλείο padlet με τίτλο ‘Suggestions about going green’ όπου οι μαθητές μοιράστηκαν τις προτάσεις τους για τους τρόπους με τους οποίους πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή ξεκινώντας από συνήθειες που μπορούν να υιοθετήσουν στο σπίτι τους, στο σχολείο τους, στην γειτονιά τους και στη μεγάλη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων.

     https://padlet.com/aikyria/qglsr72b47oq1ydy

Στις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο τους εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος συμμετείχαν μαθητές από τα τμήματα Αγγλικών της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους, Αποστολίας Μπαρμπούτα, και με την πρόθυμη συνδρομή της συναδέλφου και πρέσβειρας eTwinning, Κατερίνας Κυριακίδου.