Ζώνη Πολιτισμού-Επιστημών A΄ Γυμνασίου: Σπουδαίες προσωπικότητες από τη Γερμανία και η προσφορά τους στον πολιτισμό
Ιούν 5 2021

Ο παγκόσμιος πολιτισμός αποτελεί μωσαϊκό επιστημονικών ανακαλύψεων, διανοημάτων, τεχνών, αθλητικών επιτευγμάτων και ανθρωπίνων δημιουργημάτων με ιστορία πάνω από 3.500 χρόνια. Καθε λαός με τους σπουδαίους εκπροσώπους του συμπλήρωνε το δικό του λιθαράκι στην ανθρώπινη εξέλιξη διαμορφώνοντας τον άνθρωπο, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Η Γερμανία φυσικά έχει το δικό της μεγάλο μερίδιο σε αυτήν την εξέλιξη.

Μαθητές της Α΄ τάξης του Σχολείου μας στη Ζώνης Πολιτισμού-Επιστημών, με την καθηγήτρια Γερμανικών Θένια Κωνσταντινίδου, γνώρισαν και μελέτησαν την προσφορά των Γερμανών στον παγκόσμιο πολιτισμό. Οι μαθητές παρουσίασαν τη ζωή και το έργο όλων αυτών, που εντάχθηκαν με ανεξίτηλα γράμματα στο Πάνθεον της Ιστορίας. Στη συνέχεια ένα παιχνίδι σχετικών ερωτήσεων μετέτρεψε τους μαθητές-παρουσιαστές σε εκπαιδευτικούς, καθιστώντας το μάθημα διαδραστικό και ενδιαφέρον.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας οι μαθητές έμαθαν πως ο Γερμανός Γουτεμβέργιος τον 15ο αιώνα ήταν αυτός που εισήγαγε την ανθρωπότητα στον τυπωμένο λόγο και στο μαζικό αλφαβητισμό. Μελέτησαν πώς οι σπουδαίοι φιλόσοφοι και διανοητές Μάρξ, Γκαίτε και Νίτσε διαμόρφωσαν τη σύγχρονη σκέψη και γιατί ο Γερμανός Αϊνστάιν επιλέχθηκε να κοσμήσει το εξώφυλλο του περιοδικού “Time” ως το πρόσωπο του 20ου αιώνα. Κατάλαβαν την αξία των μεγάλων κλασικών Μπαχ και Μπετόβεν, όταν πληροφορήθηκαν πως τα έργα τους έχουν εγγραφεί στον χρυσό δίσκο που το “Voyager” μεταφέρει ως πρέσβη του ανθρώπινου πολιτισμού πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Εμπνεύστηκαν από τα επιτεύγματα διάσημων αθλητών όπως του Σουμάχερ, του Νόιερ, της Στέφι Γκραφ και της Ελένας Μάιερ. Σύστησαν στους συμμαθητές τους τον ζωγράφο Πάουλ Κλέε, την ηθοποιό Μαρλέν Ντίτριχ και την τραγουδίστρια Λεβίνα, που ξεσήκωσε ολόκληρη την Ευρώπη το 2017 με το τραγούδι της.

Δείτε εδώ το video που ακολουθεί.