Από το βαγόνι του Orient Express και τις ατμάμαξες
Οκτ 14 2019

στον ανθισμένο Βοτανικό Κήπο

η διδακτική επίσκεψη της Α΄τάξης

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 η Α΄ Τάξη, στο πλαίσιο των μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών, πραγματοποίησε μια διπλή διδακτική επίσκεψη με πολλαπλό ενδιαφέρον.

Αρχικά, επισκέφθηκε το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κτήριο του 1894 στην περιοχή Διαλογής Κορδελιού. Πρόκειται για το κτήριο της Στρατιωτικής στάσης της εταιρείας Σιδηροδρόμων «Jonction – Salonique – Constantinople» που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης μεταξύ των κυρίων σιδηροδρομικών γραμμών που εκπορεύονται από τον νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και την Οδό Μοναστηρίου. Το κτήριο, με ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό στιλ, κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας, από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Αρριγκόνι. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αναβίωσαν το παρελθόν μέσα από χάρτες, στολές, σάλπιγγες μετάδοσης ακουστικών σημάτων, σήμαντρα ακύρωσης εισιτηρίων, μαγνητικά τηλέφωνα, τηλέγραφο, φανάρια, ρολόγια, γραφεία, γραφομηχανές, σημάνσεις, εργαλεία, αρχειακό υλικό και ένα έπιπλο-νιπτήρα από το «βασιλικό συρμό», και έτσι συνέδεσαν την ιστορία της Θεσσαλονίκης με την ιστορία του σιδηρόδρομου της και της σιδηροδρομικής τεχνολογίας.

Στον περίβολο του Μουσείου τα παιδιά συνάντησαν και ενημερώθηκαν για τις σπάνιες ατμάμαξες, τις χειροκίνητες δραιζίνες για την μεταφορά προσωπικού και εφοδίων του ΣΕΚ (ΟΣΕ) που χρησιμοποιούνταν για τον έλεγχο και την επισκευή των γραμμών τα παλαιότερα χρόνια, τα σπάνια εμπορικά οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων παλαιοτέρων ετών, που σήμερα δεν κυκλοφορούν. Επίσης είδαν χειροκίνητους γερανούς, και πολλούς μηχανι­σμούς και εργαλεία που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα, όπως καμινευτήρια, συστήματα διάτρησης σιδηροτροχιών, χειροκίνητους γρύλους ανύψωσης, εργαλεία χειρός και πολλά άλλα σπάνια εκθέματα βιομηχανικής κληρονομιάς.

Επισκέφθηκαν ένα από τα πιο διάσημα βαγόνια του «Orient Express», το βαγόνι-ρεστοράν, αγγλικής κατασκευής, που χρονολογείται από το 1900, κι αποτελεί κομμάτι του αυθεντικού Όριεντ Εξπρές, που από το 1883 ταξίδευε με αφετηρία το Παρίσι και έφτανε ως την Κωνσταντινούπολη, κι ένιωσαν σαν να ζούσαν στο παρελθόν, σε αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι. Με τη συμβολή του υπεύθυνου του μουσείου Ανδρέα Μυλωνάκη, που είναι και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας μπόρεσαν μέσα από τη συζήτηση να λύσουν απορίες γύρω από τη δομή και λειτουργία του σιδηροδρόμου, ενώ ταυτόχρονα είδαν στην πράξη θέματα φυσικής όπως η τριβή, η ολίσθηση, η κύλιση, η πέδη και πολλά ακόμα θέματα σχετικά με την υποδομή των σιδηροδρομικών γραμμών και την τεχνολογία τους, την εξέλιξη των επικοινωνιών από τον τηλέγραφο μέχρι σήμερα, την εξέλιξη της σηματοδότησης στην ασφάλεια των κινήσεων των τρένων.

Το μουσείο συνδυάζει την ιστορία με την τεχνολογία, το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του σιδηρόδρομου γενικότερα, έδωσε όμως την ευκαιρία στα παιδιά να παίξουν και να διασκεδάσουν αναπάντεχα κινούμενα στις ράγες και χρησιμοποιώντας τα ξεχασμένα μέσα κι εργαλεία.

Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφτηκαν τον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης. Περνώντας έξω από τις εγκαταστάσεις του, τίποτα δεν προδίδει τα μυστικά και την ομορφιά που κρύβονται πίσω από τα δέντρα και τα κάγκελα, που περιβάλλουν έναν επίγειο παράδεισο συνολικής έκτασης 5 στρεμμάτων που έρχεται να καταπλήξει όλους εκείνους που νομίζουν πως ξέρουν τα πάντα για αυτή την πόλη. Αποτελεί αφενός έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου μέσα στο ασφυκτικό γκρίζο, αφετέρου μία σπουδαία και αξιέπαινη προσπάθεια. Προσεκτικά χαραγμένες διαδρομές στο εσωτερικό του Κήπου έδωσαν τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριές μας να περιπλανηθούν, με την καθοδήγηση της υπεύθυνης κυρίας Περσάκη, δίπλα στα περίπου 1000 είδη φυτών, που φιλοξενούνται εκεί, να απολαύσουν τις ανάμεικτες μυρωδιές που αναδύονται στην ατμόσφαιρα, να θαυμάσουν εικόνες, που θυμίζουν πότε Μεσόγειο και πότε τροπικό δάσος. Μια πανδαισία χρωμάτων, περισσότερες από 150 ποικιλίες τριαντάφυλλων, σπάνιες ποικιλίες λουλουδιών και βοτάνων, πληθώρα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, έλατα, κωνοφόρα και οπωροφόρα δέντρα, τροπικά φυτά, ορχιδέες, φοίνικες, βραχόκηποι, τεχνητές λίμνες και καταρράκτες, συνθέτουν το πορτραίτο ενός από τους κορυφαίους χώρους αναψυχής της Θεσσαλονίκης, ειδικά κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγητές Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, Νικόλαος Γκριμπίζης, Βασιλική Δεμίρη, Αλέξης Κοκκάλου, Αντώνιος Νεονάκης και Γεωργία Στεφανίδου.