Ψηφιακά Όνειρα
Οκτ 15 2019

στο Εργαστήριο Ρομποτικής Robotix Lab

Η Διδακτική Επίσκεψη της Β΄τάξης

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, η Β΄ Τάξη στο πλαίσιο των μαθημάτων της Πληροφορικής και των Φυσικών Επιστημών επισκέφτηκε την έκθεση «Ρομπότ. Ψηφιακά όνειρα του αύριο ή μαλλιαρά πρόβατα του σήμερα;» στα εργαστήρια της Robotix Lab στη Λεωφόρο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Η σχεδίαση του χώρου βασίζεται στην εκπαιδευτική φιλοσοφία  “Out of the BOXlearning” που δίνει ερέθισμα στα παιδιά για δημιουργικότητα και πειραματισμό γύρω από το αντικείμενο της τεχνολογίας και των φυσικών επιστημών. Ο τίτλος του προγράμματος εμπνέεται από το κλασικό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας “Do androids dream of electric sheep” του Philip Κ. Dick  που ενέπνευσε και την ταινία “Blade Runner”. με μια παράφραση του τίτλου αναρωτιόμαστε για την ρεαλιστική κατάσταση της ρομποτικής σήμερα.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος περιλάμβανε μια διαδραστική παρουσίαση της ρομποτικής ως επιστήμης, τη χρήση της στην καθημερινότητά μας, αλλά και μια προβολή στο κοντινό μέλλον παρακολουθώντας τις σημερινές εξελίξεις σε ερευνητικό επίπεδο. Η παρουσίαση έγινε από τον μηχανικό ρομποτικής και ιδρυτή της Robotixlab Αντώνη Κάνουρα με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων παιδαγωγών εμψυχωτών. Η παρουσίαση συμπεριλάμβανε διαδραστικό παιχνίδι με διάφορα κατασκευάσματα, όπως ρομποτικούς βραχίονες, ρομπότ με κάμερα και λογισμικό αναγνώρισης εικόνας, ρομποτικό βοήθημα για τυφλούς, ρομποτικό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος πραγματοποιήθηκε ένα εργαστήριο, όπου ειδικοί εκπαιδευτές εισήγαγαν τα παιδιά με χειροπιαστό τρόπο στην ρομποτική: μέσα από την κατασκευή, τον προγραμματισμό, τα πειράματα και τις βελτιώσεις τα παιδιά κλήθηκαν να συνεργαστούν δουλεύοντας σε ομάδες και να λύσουν ένα μυστήριο αναπτύσσοντας την καινοτόμα σκέψη και τη δημιουργικότητα.Μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος  οι μαθητές και οι μαθήτριες κατευθύνθηκαν στον χώρο του Εμπορικού Κέντρου Cosmos για ένα σύντομο περίπατο.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι καθηγητές Ο.Σφυρίδου, Κ.Χρυσοβέργης, Β.Μυλωνάς, Α.Οικονόμου και Σ.Μπάμος.