Ασκήσεις Δημοκρατίας
Οκτ 7 2019

Γενική Συνέλευση και Εκλογές 15μελούς Συμβουλίου

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα για την Δημοκρατία, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Αρσακείου Λυκείου άσκησαν το δημοκρατικό τους δικαίωμα συμμετέχοντας στην εκλογή του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου τους. Μία εβδομάδα νωρίτερα είχαν συγκροτηθεί τα πενταμελή συμβούλια των τμημάτων μέσα από εκλογικές διαδικασίες που έλαβαν χώρα σε κάθε τμήμα ξεχωριστά.
Οι δημοκρατικές διαδικασίες ξεκίνησαν με την εφορευτική επιτροπή να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο και να συντονίζει την προεκλογική διαδικασία, με την παρουσίαση των υποψηφίων στην ολομέλεια των μαθητών. Η Άσπα ανέλαβε εκ μέρους της εφορευτικής επιτροπής να παρουσιάζει τους υποψηφίους, οι οποίοι στη συνέχεια έλεγαν λίγα λόγια για την υποψηφιότητά τους. Ορισμένοι εξέπληξαν τους συμμαθητές τους, καθώς μίλησαν σε δυάδες όπως η Μαριλού και ο Δήμος, η Ελένη και η Εβελίνα. Στην πρώτη αυτή γενική συνέλευση εντάχθηκε πλήρως και η Α΄τάξη, με τους μαθητές να γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους και κυρίως να αποκτούν την εμπειρία της συλλογικότητας που οι ίδιοι συγκροτούν.
Στη συνέχεια η εφορευτική επιτροπή (η Ελένη, η Κατερίνα, η Βερόνικα, η Στέλλα, ο Στρατής, η Αλεξάνδρα, η Αλκμήνη, η Άσπα, η Φανή και η Στέβη) συνόδευσε τους μαθητές ανά τμήμα στο εργαστήριο υπολογιστών. Εκεί τους δόθηκαν οι προσωπικοί τους κωδικοί και ψήφισαν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία διαμορφώθηκε κατάλληλα για τις ανάγκες του σχολείου από την καθηγήτρια πληροφορικής κ. Σφυρίδου.
Τα αποτελέσματα εκδόθηκαν αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και ανακοινώθηκαν στους μαθητές και τις μαθήτριες. Την 7η ώρα το 15μελές συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Το 15μελές Συμβούλιο του Σχολείου μας
2019-2020
Πρόεδρος: Γιώργος Κουδρόγλου
Αντιπρόεδρος: Δήμος Μυλωνάς
Γραμματέας: Ελένη Όψιμου

Μέλη:
Μυρτώ Δημόκα
Θωμάς Δούρος
Μηνάς Ελεκίδης
Σοφία Ηλιάδου
Ζήσης Κολυμπιώτης
Εβελίνα Μπογιάρη
Δήμος Ναϊσίδης
Γιώργος Πασπαλτζής
Νίκος Σαρρής
Γιώργος Σπυρίδης
Γιώργος Στυλιάδης
Άννα Τσαλιγοπούλου

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τη διαδικασία και ιδιαίτερα στα εκλεγμένα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου και των 5μελών μαθητικών Συμβουλίων. Ευχόμαστε και προσβλέπουμε σε μια πραγματικά δημιουργική και παραγωγική συνεργασία.
Την εκλογική διαδικασία συντόνισαν οι καθηγήτριες κ. Μπία Σφυρίδου (πληροφορικός), η κ. Μαρία Αμαλία Βέργουλα και ο κ. Στέφανος Μπάμος (οικονομολόγοι).